בעתירה לבג"ץ שהגישה היום חברת החשמל נגד הרשות נטען כי עקב כך שהרשות לא עדכנה את תעריפי הבסיס במקטעי ההולכה, החלוקה ואספקת החשמל מאז 2002, נגרמו לחברה הפסדי ענק. רשות החשמל: "מבקר המדינה קבע כי חברת החשמל לא בהכרח נפגעה מאי עדכון מבנה התעריף"
חברת החשמל עתרה לבג"ץ נגד רשות החשמל: "גרמה להפסד של למעלה מ-10 מיליארד שקל"
בעתירה לבג"ץ שהגישה היום חברת החשמל נגד הרשות נטען כי עקב כך שהרשות לא עדכנה את תעריפי הבסיס במקטעי ההולכה, החלוקה ואספקת החשמל מאז 2002, נגרמו לחברה הפסדי ענק. רשות החשמל: "מבקר המדינה קבע כי חברת החשמל לא בהכרח נפגעה מאי עדכון מבנה התעריף"
חברת החשמל הגישה היום (ג') עתירה לבג"ץ, בה נכתב כי במשך למעלה מעשר שנים, רשות החשמל לא קבעה בסיס תעריפי חשמל מעודכן, במקטעי ההולכה, החלוקה ואספקת החשמל. על פי חברת החשמל הרשות קבעה את בסיס תעריפי החשמל במקטעים אלו בשנת 2002, לתקופה שהייתה אמורה להסתיים בשנת 2005 – ומאז לא קבעה בסיס תעריפים מעודכן במקטעים אלו. "בשל עיכוב זה בעדכון תעריף החשמל, לחברת החשמל נגרמו במהלך השנים הפסדי עתק, בסך של למעלה מעשרה מיליארד שקל" נמסר מחברת החשמל.
חברת החשמל הוסיפה כי הפסדים אלו אף הובילו לכך, שהחברה נאלצה להגביל, ולעיתים אף להפחית, את היקף ההשקעות בשדרוג המערכות והתשתיות ברשתות ההולכה והחלוקה. גם חברת יועצים אמריקאית, שרשות החשמל שכרה לבדיקתו של עניין זה (חברת Navigant), קבעה בדו"ח שפורסם לאחרונה, כי תעריפי החשמל במקטעים אלו דורשים עדכון. לפי הדו"ח, מדובר בסכומי עתק של כמיליארד וחצי שקל, בגין השנים 2012-2104 בלבד, שלא הוכרו בתעריפי החשמל וגרמו להפסדי עתק של חברת החשמל – וכן במאות מיליוני שקלים נוספים, בגין השנים 2015 ו-2016.
"לאחר שנים של עיכובים וגרירות רגליים, ולאחר התחייבויות רבות של רשות החשמל – שהתבררו בדיעבד כהתחייבויות חסרות כיסוי – לא נותרה בידי חברת החשמל ברירה, אלא לבקש את התערבותו של בג"ץ בעניין. החברה הגישה היום עתירה לבג"ץ כנגד רשות החשמל בעניין זה, וביקשה כי בית המשפט יחייב את הרשות לפרסם בסיס תעריפים חדש במקטעים אלו, כנדרש לפי דין" מסרה חברת החשמל.
מרשות החשמל נמסר: "עתירת חברת החשמל טרם הוגשה לרשות החשמל, ורשות החשמל תגיב לכשתתקבל העתירה. למהות העניין, יש לציין כי ציבור צרכני החשמל זכאי בדין ועל פי החוק ליהנות מהפחתת תעריפי החשמל בגין ההפחתה במחירי הפחם בעולם, שהביאה להפחתה משמעותית בעלויות הייצור של חברת החשמל ואין לה כל קשר לתעריף ההולכה והחלוקה.
"נושא עדכון תעריפי ההולכה והחלוקה נמצא בימים אלה בדיונים אחרונים בועדת משנה למליאת רשות החשמל, הצפויה לקבל החלטותיה בקרוב. דיוני הועדה מתקיימים בהמשך ובתגובה לדו"ח מעמיק שהוכן בנושא עבור רשות החשמל בידי חברת הייעוץ הבינלאומית נוויגנט (Navigant) לאורך השנתיים האחרונות, וסיומו עוכב, בין היתר, בידי חברת החשמל עצמה, אשר העבירה את מלוא הנתונים הנדרשים לבחינת נושא עדכון תעריף הרשת לעומקו רק ביולי 2015. התנהלות זו אינה טכנית או חד פעמית – הסיבות לשיהוי עדכון התעריף הינן פועל יוצא להתנהלותה הפיננסית והארגונית של חברת החשמל בעשור האחרון. חברת הייעוץ התייחסה להתנהלות זו וציינה כי בכל 28 שנות ניסיונה בתחום, היא לא נתקלה בחברה עם חוסר שקיפות מהותי שכזה והעדר נתונים מהותיים שעל כל חברה להיות מסוגלת לספק. בנוסף, אף ציינה כי תהליך איסוף המידע הנ"ל מהחברה דחה את סיום הייעוץ בשנה שלמה.
"יש לציין כי במהלך השנים האחרונות החליטה רשות החשמל על מתן מקדמה לתעריף הרשת בסכום מצטבר משמעותי ביותר של כמיליארד וארבע מאות מליון שקלים. תוספת זו, מבחינת החברה, הנה מקבילה לעדכון התעריף. יצויין עוד, כי מבקר המדינה עצמו קבע כי חברת החשמל לא בהכרח נפגעה מאי עדכון מבנה התעריף הפורמאלי. למרות התוספות התקציביות המשמעותיות שניתנו, נתוני הרשות מצביעים על כך שתוספות אלה כלל לא נותבו על ידי החברה להגדלת השקעותיה בתשתית. בשל כך, החליטה הרשות בספטמבר 2015 להקים חשבון פיקוח ייעודי בו יופקד סכום התוספת מדי חודש על ידי חברת החשמל והרשות תאשר תשלומים רק לאחר שתוודא כי הכסף הוצא להשקעות מאושרות בתשתית הולכה והחלוקה.
בהתאם, עבודת ועדת המשנה תושלם בהקדם, לקראת עדכון התעריף על בסיס מנגנון הפיקוח והשקיפות המעובה והמעודכן".