למרות עתירת ארגון "אדם טבע ודין" ובקשת בית המשפט, רשות המיסים החליטה שלא לחשוף את המידע על מיסוי רווחי גז, נפט ומשאבי טבע
למרות עתירת ארגון "אדם טבע ודין" ובקשת בית המשפט, רשות המיסים החליטה שלא לחשוף את המידע על מיסוי רווחי גז, נפט ומשאבי טבע
מיסוי זה מושת על חברות שעוסקות במכירת משאבי טבע ציבוריים, אך עקב התנגדותן לחשיפת המידע ברשות המיסים החליטו להשאיר אותו חסוי. המשמעות היא שהציבור לא יודע האם החוק בנושא נאכף והאם חברות אלו אכן משלמות מיסים בהתאם, כלומר בשיעור שחופף לתחזיות שהוצג עם קבלת הזיכיון.
בקשת בית המשפט נעשתה בעקבות עתירת ארגון "אדם טבע ודין" שהוגשה בפברואר 2022 לבית המשפט המחוזי בירושלים, זאת בעקבות סירוב קודם של רשות המיסים להעביר את המידע. בהחלטתו קבע בית המשפט שרשות המיסים לא הפעילה שיקול דעת לצורך איזון בין האינטרסים של הציבור לזכות החברות לסודיות.
על פי חוק, מחצבים שנמצאים בשטח מדינת ישראל שייכים לציבור והמדינה משמשת כנאמן בלבד לצורך שירות האינטרס הציבורי. בראשית ימיה של המדינה נקבע משטר מס והחוק (חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע מ-2015) בנושא תוקן בעקבות מסקנות וועדות ששינסקי, כך שחלקו של הציבור ברווחים צפוי לגדול:
- 5% של תמלוג לכל משאבי הטבע
- 12.5% תמלוג במשאבי נפט וגז
- מס על רווחי יתר
עם זאת נכון להיום, חלק מהמיסים טרם נגבו מהחברות בשל הסתייגותן, כך שפתיחת קרן העושר הלאומית (קרן שהוקמה לצורך גביית המס ושימוש בו למטרות חברתיות) נדחית ב-4 שנים ובקופתה סכום הנמוך מהתחזיות (רק מיליארד ש"ח לעומת תחזית של כמאות מיליארדי ש"ח כבר בשנת 2020)
למשל, עד היום לא שילמה חברת כי"ל היטל בגובה 189 מיליון דולר על רווחי יתר על פעילותה בים המלח בשנים 2016-2019. החברה נמצאת במחלוקת בנושא תכנוני מס עם רשות המיסים והמידע בנושא נשאר חסוי מעין הציבור.
בנוסף, ועדת הקרן לאזרחי ישראל שהוקמה בכנסת כדי לפקח על פעילותה של קרן העושר טרם קיבלה תשובות מרשות המיסים לגבי העיכוב בהעברת כספי קרן העושר.