החברה להגנת הטבע מבקשת להפסיק את הקמת מתקני המכביה בנתניה לאור פגיעה בסביבה החופית
החברה להגנת הטבע מבקשת להפסיק את הקמת מתקני המכביה בנתניה לאור פגיעה בסביבה החופית
החברה להגנת הטבע פנתה ב-6.7.2022 במכתב למשרד להגנת הסביבה, עיריית נתניה ורשות הטבע והגנים בדרישה שיפעילו את סמכותם ויפסיקו את הקמת מתקני המכביה בנתניה.
החברה להגנת הטבע טוענת שהקמתם של מתקנים אלו חורגים מהצו שניתן להן (מה שאיפשר להן פטור מהיתר בנייה), מה שמוביל לפגיעה בסביבה החופית. המכתב של החברה להגנת הטבע מפרט את אזורי הפגיעה לכאורה:
- בשטח מתחם המכביה שמוקם בחוף נתניה נשפכת אדמה לא מקומית ואבנים קטנות, מה שמוביל לפגיעה בבית הגידול החולי ומקשה על ניקוי החול. בחלקו הדרומי של המתחם נשפכה גם כן אדמה חיצונית שלא במסגרת הצו שניתן, מה שמהווה פגיעה בשטח הטבעי
- בחלק הצפוני של חוף פולג נסללה דרך עד קו המים כמעט ללא תכנית או היתר, מה שמהווה חריגה מגבולות הצו שניתן ופוגע ברצועת החוף החולית
- במהלך העבודות במתחם המכביה טרקטורים כבדים נוסעים ברצועת החוף החולית, מה שמהווה פגיעה בסביבה החולית בשטח ההטלה של צבות ים
- בשטח ממזרח למתחם המכביה והחורג ממתחם זה נסללה דרך ללא היתר ולא במסגרת הצו שניתן, מה שמהווה פגיעה ברצף האקולוגי שבין שמורת טבע פולג ושמורת האירוסים ומשבש את פעילותו של המסדרון האקולוגי במקום.
בחברה להגנת הטבע חוששים שבמהלך הקמת מתחם המכביה ייגרמו נזקים קשים שלא ניתן יהיה למנוע אותם לסביבה החופית. לדבריה, הצו שמתיר את ביצוע העבודות במתחם המכביה הוא מהלך תכנוני חריג שעוקף את החוק ומאפשר ביצוע של פעולות שונות ללא תכניות והיתרי בניה.
החברה להגנת הטבע דורשת שמימוש הצו שניתן להקמת מתחם המכביה ייעשה אך ורק בהתאם לתנאים שנקבעו, כך שיצומצמו למינימום האפשרי הנזקים העתידיים לסביבה החופית. לכן, החברה להגנת הטבע מבקשת מהגורמים הרלוונטיים לבדוק מתוקף סמכותן החוקית את ההפרות לכאורה של הצו שניתן ולעצור חריגות במידה והן קיימות.