התחדשות עירונית מאפשרות חידוש של בניינים ישנים, חיזוק של תשתיות לצורך עמידה במקרי חירום
התחדשות עירונית מאפשרות חידוש של בניינים ישנים, חיזוק של תשתיות לצורך עמידה במקרי חירום
התחדשות עירונית היא שם כולל לפרויקטים שכוללים בתוכם חיזוק של מבנים, חוק פינוי בינוי ותקנות של תמ"א 38, אבל היא יותר מזה. התחדשות עירונית מאפשרת התחדשות של הרחובות בעיר ויצירה של יחידות דיור נוספות. למעשה, בהתחדשות עירונית יש כמה יתרונות. למשל:
- בנייה באזורים שבהם מוחל חוק פינוי בינוי, מה שמאפשר שיפור של איכות החיים, של התשתיות והגדלת שטח הדירות הקיימות
- שינוי של פני השטח העירוניים באמצעות יצירת מרקם עירוני פעיל וחי, יצירת מקומות עבודה חדשים באזור והעלאת הערך הנדל"ני של הדירות.
- מוביליות כלכלית וחברתית בשכונות ותיקות באמצעות כניסה של משפחות צעירות לאזורים אלו
חוק פינוי בינוי נחשב לאחד מהגישות הנפוצות במסגרת התחדשות עירונית, בעיקר כי הוא מאפשר יצירה של בניינים חדשים ושדרוג של שכונות ותיקות. החוק נחקק בשנת 1965 כדי לשפר שכונות שנבנו בסטנדרט נמוך מבחינת בנייה בשנים הראשונות של המדינה, אך בשל מכשולים רבים הוא נקבע כמדיניות ממשלתית רק בשנת 1998, יושם לראשונה רק בשנת 2001 ובשנת 2006 הורחב לצורך מתן פיצויים לדיירים.
במסגרת פינוי בינוי נהרסים הבניינים הישנים ונבנים חדשים במקומם ע"י יזמים וקבלנים בשיתוף הרשות המקומית והאזרחים. הגוף המוסמך להכיר באזור מסוים כמתאים לפרויקט פינוי בינוי הוא הממשלה, כאשר הכרזה זו תקפה ל-6 שנים בלבד עם אופציה ל-6 שנים נוספות.
החוק קובע הטבות מס (פטור ממס שבח, מע"מ ומס רכישה) ותמריצים כלכליים (למשל פטור מלא או חלקי מהיטל השבחה) לכל המעורבים בפרויקט, כאשר לכל אחד יש גם אחריות. למשל:
- אחריות היזמים היא להגיש את הפרויקט לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה
- אחריות הדיירים היא להשיג הסכמה של 66% לביצוע הפרויקט (עד שנת 2021 נדרש רוב של 80%, מה שעיכב פרויקטים רבים)
לפרויקטים של פינוי בינוי יש 2 מסלולים:
- מסלול רשויות – מסלול שבו המדינה מחליטה על אזור מסוים כמתאים להשתתפות בפרויקט וחותמת על הסכם בנדון עם הרשות המקומית. המשמעות היא המצאת התכנית שתתאים לפרויקט של פינוי בינוי היא באחריות הרשות המקומית
- מסלול יזמים – פנייה למדינה מצד יזמים פרטיים או מצד דיירי המקום בבקשה להכיר בו כמתאים לפרויקט פינוי בינוי