השיטה זכתה בתעודת הצטיינות בכנס בינלאומי לחדשנות ועומדת בבסיסו של הסכם עם חברה אמריקאית
השיטה זכתה בתעודת הצטיינות בכנס בינלאומי לחדשנות ועומדת בבסיסו של הסכם עם חברה אמריקאית
השיטה שמבוססת על טכנולוגיה להפרדת מים ממוצקים באמצעות חלקיקים מגנטיים פותחה ע"י צוות חוקרים מאוניברסיטת אריאל, מו"פ מזרח וחוקרים עצמאיים. השיטה מיועדת לטיפול בשפכים תעשייתיים באמצעים מגנטו-כימיים, כלומר חומר כימי שמקל על ההפרדה בין מים לבוצה (פלוקולנטים) ואבקה מגנטית
הטכנולוגיה שפותחה עושה שימוש בשדה מגנטי ובחלקיקים מגנטיים לייבוש תכולת מים בבוצה, חומר אורגני שנוצר כתוצאה מטיהור מים או טיפול בשפכים. מקור הבוצה הוא בשני מקורות: מיקרואורגניזמים שמפרקים את החומר האורגני שבשפכים ובמוצקים ששוקעים באגני השיקוע.
הבוצה שנוצרת נחשבת לפסולת, מה שמצריך השקעה של משאבים לצורך טיפול בה (הטמנה, מחזור או ניצול שלה כמשאב או כחומר גלם). בנוסף, כיום הבוצה שנוצרת מכילה בעיקר מים (מעל 75%) שלא ניתן לעשות בהם שימוש חוזר- מה שמגדיל את העלויות הכרוכות בטיפול בבוצה, למשל עלויות ההטמנה או ההובלה שלה.
החדשנות בהמצאה שפותחה באוניברסיטת אריאל היא בכך שהיא מאפשרת הפרדה מיידית של מים מבוצה – מה שמוריד את תכולת המים בבוצה תוך מספר שעות. לאחר שימוש בטכנולוגיה זו שיעור המים בבוצה יורד לעד 30%, זאת בניגוד לטכנולוגיות קיימות שבהן שיעור המים בבוצה מגיע ל-75%
בנוסף, לטכנולוגיה זו יתרונות נוספים כמו יעילות גבוהה, עלויות נמוכות הודות לשימוש במגנטיים סטטיים שנחשבים לרבי עוצמה, פשטות מבחינת תכנון התהליך ואוטומציה מלאה כי התהליך כולו מתבצע באופן רציף ללא מגע אדם.
לטכנולוגיה זו הוענקה תעודת הצטיינות בכנס הבינלאומי techconnectworld לחדשנות עולמית, כנס שנועד לחבר בין חדשנות אקדמית לתעשייה. טכנולוגיה זו נבחרה כמצטיינת מבין 250 טכנולוגיות – מה שהביא לחתימה הסכם בסוף אפריל 2022 עם חברת EthosGen האמריקאית שיכלול התחייבויות עסקיות משמעותיות והזמנות רבות לשימוש בטכנולוגיה.
צוות החוקרים שפיתחו את הטכנולוגיה באוניברסיטת אריאל כולל את ד"ר יעקב אנקר וד"ר פאינה נקונצ'ני מהמחלקה להנדסה כימית ואת הלבורנטית ילנה טוצ'ינסקי מהמחלקה לביולוגיה מולקולרי.