בחודש מרץ 2022 נכנס לתוקפו תקן 5281 לבנייה ירוקה, אבל למרות היתרונות הרבים שלו לא כולם בעד
בחודש מרץ 2022 נכנס לתוקפו תקן 5281 לבנייה ירוקה, אבל למרות היתרונות הרבים שלו לא כולם בעד
התקן הישראלי לבנייה ירוקה אמנם קיים כבר משנת 2015, אבל רק בשנת 2011 החלו לבדוק אותו מעבדות חיצוניות ורק ב-2013 הוא אומץ ע"י פורום ה-15 (פורום של 15 הערים הגדולות בישראל) כחלק מהליך הרישוי וכחלק מדרישות עירוניות.
במרץ 2022 תקן 5281 לבנייה ירוקה הפך למחייב בפרויקטים של בנייה רוויה (לא בתים צמודי קרקע) בכל רחבי הארץ. בנייה ירוקה עוסקת בתכנון, בנייה ופיתוח מהיבטים שונים והיא צפויה להביא יתרונות לאורך זמן. למשל, לצמצם פליטה לאוויר של מזהמים, לחסוך בצריכה של משאבי אנרגיה וטבע ולשמור על הסביבה.
דני גולדברג, גזבר איגוד מהנדסי ערים טוען שבנייה ירוקה יכולה להפחית את הפליטה של גזי החממה, לחסוך באנרגיה, לייעל את ניהול החשמל ולהוזיל את עלויות האחזקה במבנים ובבתים.
לטענתו, במידה ומיישמים את תקן 5281 לבנייה ירוקה כבר בשלב התכנון יש אפילו חסכון נוסף בעלויות. הוא אמנם מתריע שבנייה ירוקה יכולה להוסיף 10-20% לעלויות הבנייה, אך אלו מתקזזות לאורך זמן הודות לעלויות התחזוקה הנמוכות.
הדס פאר, ראש תחום בנייה ירוקה במעבדות איזוטסט (המעבדות שמבצעות בדיקות התעדה לפרויקטים ירוקים) טוענת שההשפעה על המחיר היא זניחה, כך שדירה שנבנתה בבנייה ירוקה יקרה רק בכמה אחוזים בודדים מדירה רגילה. לדבריה, בטווח הארוך הדיירים חוסכים כסף הודות להוצאות האנרגיה הנמוכות.
לעומתם אוהד מנוס שהיה יו"ר לשכת שמאי המקרקעין טוען שעלותה של בנייה ירוקה היא גבוהה מאוד, כך שציבור הישראלי ייאלץ לשלם יותר עבור הזכות לקורת גג.
מצטרף לדבריו דורון עטיה שהוא מנכ"ל יזמית הנדל"ן אסיה סיירוס, אך מסייג את דבריו. לטענתו אמנם מחיר הדירות יהיה יקר יותר, אבל התוצאה תהיה איכותית ומשתלמת יותר. לדבריו, עלייה ולו קלה במחירי הדירות לא רק מאריכה את ההליכים הבירוקרטיים, אלא גם מרחיקה עוד יותר את חלום הדירה מזוגות צעירים