ממשלות תורכיה וישראל דנות באפשרות של הנחת צינור גז משותף לשתי המדינות לצורך סיפוק צרכי הגז של אירופה כתחליף לגז הרוסי
ממשלות תורכיה וישראל דנות באפשרות של הנחת צינור גז משותף לשתי המדינות לצורך סיפוק צרכי הגז של אירופה כתחליף לגז הרוסי
הדיונים החשאיים בנושא נמשכים מאז ביקורו בתורכיה של נשיא מדינת ישראל, יצחק הרצוג, אך המשא ומתן נחשב למורכב וצפוי להימשך זמן ממושך. ההחלטות המעשיות אמורות להתקבל תוך מספר חודשים שיסדירו שני עניינים : את השותפות בין המדינות ואת הנתיב של העברת הגז
התכנית היא להניח צינור גז טבעי משדה הגז לוויתן לתורכיה, כאשר הגז יועבר בצינור לתורכיה ומשם למדינות בדרום אירופה שמחפשות תחליף לגז המגיע אליהן כיום מרוסיה. אורך הצינור אמור להיות 500-550 ק"מ ועלות בנייתו מוערכת ב-1.5 מיליארד דולר, כרבע מעלות הנחת צינור גז בין ישראל ובין איטליה, יוון וקפריסין (יותר מ-6 מיליארד דולר)
שרת האנרגיה קארין אלהרר אמרה שנותרו נושאים רבים שיש לדון בהם עד לסגירת העסקה, למשל עניין המימון והמיסוי (כיום חברות הגז הישראליות משלמות 80% מס על רווחיהן). היא לא התייחסה לפרסום שלפיו ישראל תסייע לתורכיה גם בהעברת גז מהחבל הכורדי בעיראק.
שדה הגז לוויתן מספק כיום גז ישראלי למדינות השכנות מצרים וירדן ובכוונת הבעלים (החברות CHEVROPN ,NEW MED ENERGY ו-RATIO OIL) להעלות את תפוקתו מ-12 מיליארד BCM לשנה ל-21 מיליארד. יתרות הגז צפויות לעבור תהליך של הנזלה ולהיות משונעות באמצעות אניות למזרח הרחוק ולאירופה.
צריכת הגז של תורכיה כיום היא 50 מיליארד BCM לשנה שאותו היא מייבאת מאז'רבייגאן ומאיראן. המשמעות היא שישראל אמנם לא תוכל לספק את מלוא הדרישה התורכית לגז, אך ייתכן ותוכל לעזור למדינות דרום אירופה בנדון (הביקוש האירופי כולו הוא 250 מיליארד BCM לשנה).
וכמובן שיש לכך השפעות פוליטיות בינלאומיות. למשל, חיזוק מעמדה הגיאופוליטי של ישראל והתנתקות תורכיה מהשפעה איראנית – מה שצפוי להקשות על דחיית תורכיה להיכנס לאיחוד האירופי. עם זאת, יש החוששים ששיתוף פעולה עם תורכיה יקטין את העצמאות האנרגטית הישראלית – מה שיכול לגרור לתלות ישראלית בתורכיה בדומה לתלות האוקראינית והאירופית בגז הרוסי.