למרות החלטת הממשלה שהתקבלה בנושא פינוי בתי הזיקוק בחיפה, אין תוכנית קונקרטית בנדון וכנראה גם לא תהיה כזו בקרוב
למרות החלטת הממשלה שהתקבלה בנושא פינוי בתי הזיקוק בחיפה, אין תכנית קונקרטית בנדון וכנראה גם לא תהיה כזו בקרוב
החלטת הממשלה שהתקבלה במרץ 2022 מפרטת את האסטרטגיה לקידום ולפיתוח מפרץ חיפה, אבל לא כוללת תאריכי יעד ותוכנית ממשית לפינוי בתי הזיקוק אלא רק כוונות כלליות וניסוחים עמומים.
המשמעות היא שפינוי בתי הזיקוק יתבצע כנראה רק כאשר יהיה שימוש נרחב באנרגיות מתחדשות (במקום דלקים מזהמים), מה שצפוי לקרות רק עוד כעשור. כלומר, פינוי בתי הזיקוק יתרחש רק כשאר יתמלאו שני תנאים:
- ירידת בביקוש לדלקים מאובנים ומעבר לאנרגיות מתחדשות
- מציאת חלופה לבתי הזיקוק לאחר פינוי מפרץ חיפה.
התנאי הראשון בעייתי וגם הממשלה טוענת כך. דו"ח של משרד האנרגיה שפורסם במאי 2021 טוען שגם בשנת 2040 מדינת ישראל תצרוך כמויות דלק גבוהות, כמויות שיהיו דומות לצריכה העכשווית. המשמעות היא שהביקוש לדלקים פוסיליים לא צפוי לרדת, אלא דווקא להגיע לשיא בעשור הקרוב.
התנאי השני בעייתי לא פחות. חברת בז"ן נחשבת כיום לאחד השחקנים הגדולים בתחום האנרגיה הישראלי, במיוחד בתחום הזיקוק שבו היא אחראית לכ-60% מהפעילות. למשל, זיקוק בנזין, סולר ונפט לתעשיות התעופה והתחבורה. המשמעות היא שאין כרגע אלטרנטיבה חלופית במקום בזן" שיכולה לספק את צרכי האנרגיה של ישראל
לכן, פינוי בתי הזיקוק בחיפה בעשור הקרוב ישאיר את מדינת ישראל קירחת מכאן ומכאן: מצד אחד ביקוש גבוה לכמויות גדולות של דלקים ומצד שני אי יכולת לעמוד בדרישה.
אמנם הממשלה מתכננת להקים נמל לייבוא של תזקיקים, אבל מדובר בתוכנית ראשונית בלבד שמצריכה חשיבה רבה על סוגי וכמויות התזקיקים, מיקום אחסונם, ניהול מערך האחסנה, מימון ועוד.
בנוסף, ייבוא של תזקיקים אינו פתרון חף מבעיות. למשל, הוא גורם לתלות בספק חיצוני, הוא מושפע מתרחישים בינלאומיים, מצריך הכשרה ייעודית של קרקע ועוד.
לכן, למרות כל התחזיות האופטימיות – פינוי בתי הזיקוק בחיפה כנראה יקרה רק בעשור הבא.