לראשונה, תאפשר רשות החשמל הקלות רגולטוריות לצורך ביצוע פיילוטים במשק החשמל שאושרו על ידי המדען הראשי במשרד האנרגיה
מתי נהפוך מים לדלק? אילו פרויקטים חדשניים בתחום הפחתת פליטות יזכו לעידוד תקציבי? ומי יפתח פאנלים סולאריים חצי שקופים שיחליפו את החלונות שלנו? משרד האנרגיה מפרסם בימים אלה קול קורא "חלוץ והדגמה" של יחידת המדען הראשי במשרד, במסגרתו ישקיע כ-20 מיליון ש"ח לקידום פרויקטים חדשניים ופיתוח משק האנרגיה, בין היתר בדו-שימוש בקרקע לייצור אנרגיה מחדשת כגון: אנרגיה סולארית מעל גידולים חקלאיים, במחלפים, בצדי דרכים וקירות בניינים, טעינה חכמה של כלי רכב חשמליים, ניהול רשת חכמה, אגירת אנרגיה, תחבורה נקייה, התייעלות באנרגיה, סביבה ועוד.
במסגרת המכרז, יממן המשרד עד 50% מהתקציב המאושר של היזם לפרויקט במיזמים שייבחרו, כאשר תקרת מענק בודד הינה עד 1.5 מיליון ₪ בתחומי האנרגיה ועד 3 מיליון ₪ בתחומי התחבורה הנקייה. הפרויקטים שיקבלו את המימון ייבחרו במסגרת מכרז פומבי ועל פי ציונים המוענקים להם על בסיס הקריטריונים שנקבעו, ביניהם היתכנות טכנולוגית מוכחת ויזמות בעלת ניסיון עסקי ומסלול מסחור ברור. פרק הזמן להשלמת הפרויקטים עומד על כשנתיים, אם כי תיתכן הארכה של שנה נוספת.
השנה (2021) העבירה רשות החשמל אמת מידה חדשנית (7 ד'), בה ניתנת אפשרות לגמישות באמות המידה לצורך ביצוע ניסויים במשק החשמל. אמת מידה זו הינה חדשנית בקנה מידה עולמי והיא מאפשרת לשחרר חסם באימוץ טכנולוגיות חדשניות להן לעיתים קרובות אין אפשרות להתבצע במסגרת החקיקה הקיימת. אמת מידה זו תאפשר לממש פרויקטי חלוץ ברשת החשמל להם אין כיום מענה רגולטורי כגון: ניהול ביקושים ע"י מאגד, ניהול רשת חשמל מקומית, משאיות חשמל המעבירות חשמל מאזורי ייצור לאזורי ביקוש ועוד.
בשנה שעברה העניק המשרד כ- 17.5 מיליון שקלים ל-19 פרויקטים נבחרים במכרז "חלוץ והדגמה" לפרויקטים בקנה מידה מסחרי קטן, ביניהם "כפר בקופסא": פרויקט להקמת שכונה מאופסת פחמן בקטורה בה המים, השפכים, המזון והאנרגיה מיוצרים ונצרכים בתוך הקהילה, ביתן הדגמה של חיפוי סולארי למבנים, פיילוט אגרו-וולטאי בשדה חקלאי, ובשיתוף עם חברת חשמל נבחרו שני פרויקטים להקמת מערכת ניהול לעמדות טעינה לכלי רכב חשמליים בבתים משותפים.
יחידת המדען הראשי הינה הזרוע הטכנולוגית והחדשנית של משרד האנרגיה, והיא מהווה את האסמכתא המקצועית שעל בסיסה נבנית מדיניות ארוכת הטווח, מוטת טכנולוגיה, בתחומי האנרגיה ומדעי האדמה והים של מדינת ישראל. באמצעות השקעה במו"פ אקדמי, בחברות הזנק וחדשנות רגולטורית, ובאמצעות שיתוף פעולה עם גופים בארץ ובעולם, שואפת לשכת המדען הראשי להביא את ישראל לחזית הטכנולוגית והאנושית של משקי האנרגיה בעולם.
משרד האנרגיה ממשיך לתמוך בפרויקטים של מחקר ופיתוח על מנת לבסס את יעדי השימוש באנרגיות מתחדשות בהתאם להחלטת הממשלה בהובלת המשרד, להעלות את יעדי השימוש באנרגיות מתחדשות של מדינת ישראל מ-17% ל-30% עד שנת 2030.
לדברי ד"ר גדעון פרידמן, המדען הראשי בפועל במשרד האנרגיה, "היום משק האנרגיה הינו הוליסטי מאי פעם והוא משלב אינטר דיסציפלינריות כמו אנרגיה וסביבה, חקלאות, מים, שיכון, תחבורה ועוד. מאפיינים אלו דורשים שיתופי פעולה רחבים בכלל המגזרים במשק ומנגנונים המאפשרים חדשנות ומקוריות על מנת לקדם משק אנרגיה יעיל, אמין ובעל השפעה סביבתית נמוכה. אני שמח לראות שגם השנה הצלחנו להקים שיתופי פעולה הכרחיים עם חברת חשמל, חברת ניהול מערכת, משרדי ממשלה רבים וארגונים ירוקים וכל זאת על מנת לשפר את תשתיות האנרגיה בישראל".
לצפייה בפרטי מכרז "חלוץ והדגמה": https://www.gov.il/he/departments/publications/Call_for_bids/tender_35_21