סיכום שנת 2018 של איגוד התעשייה הקיבוצית מראה שהשקעות הקיבוצים בסטארטאפים גדלו השנה ב-45% ואיתן ההשקעות בחדשנות לסוגיה.
סיכום שנת 2018 של איגוד התעשייה הקיבוצית מגלה שהשקעות הקיבוצים בסטארטאפים גדלו ב-45% בשנה– 110 מיליון שקל ב-34 מיזמים שונים של 25 קיבוצים.
לדברי מנכ"לית איגוד התעשייה הקיבוצית, מרים דרוק הסטארטאפים מהווים מקורות הכנסה חדשים עבור הקיבוצים ובמילים אחרות – ההייטק החליף את התעשייה המסורתית.
השקעה זו נובעת מהון שהצטבר מהצלחות עסקיות שונות של הקיבוצים – הון שמופנה להשקעות חדשות ולא להחזרי חובות כפי שהיה בשני העשורים האחרונים.
השקעות אלו נעשו הודות לקיומה של קרן המשתלה -קרן משותפת לתנועה הקיבוצית ולאיגוד התנועה הקיבוצית. קרן זו לא רק יוצרת חיבורים בין קיבוצים מחד ובין מפעלים וסטארטאפים מאידך, אלא גם מסייעת במימון ההשקעות.
רפי נבו, מנכ"ל קרן המשתלה ומנהל אגף יזמות, חדשנות ומו"פ באיגוד התעשייה הקיבוצית מצביע על תחום נוסף שגדל השנה – ההשקעות שביצעה התעשייה הקיבוצית בחדשנות באמצעות מו"פ טכנולוגי עצמאי או בשת"פ עם חברות סטארט-אפ.
השקעות אלו הסתכמו ב-50 מיליון ₪ ב-2018, ושימשו לפיתוח של מוצרים ותהליכי ייצור חדשים, לפיתוח קווי ייצור ולהתייעלות פנימית. השקעות אלו מומנו ע"י שני גופים: רשות החדשנות ורשות ההשקעות.
התוצאה -מפעלי הקיבוצים שבהם מועסקים 30,000 איש בעיקר בפריפריה (הן חברי קיבוץ והן עובדים חיצוניים) שברו שיא של כל הזמנים ב-2018- מכירות של 44.9 מיליארד ₪.