בכנס העשור לאנרגיות המתחדשות של מגזין תשתיות עלתה לנאום חברת הכנסת יעל כהן פארן מהמחנה הציוני שמכהנת בתפקיד יו"ר ועדת המשנה לאנרגיות מתחדשות. אל הכנס הגיעו מעל ל-200 יזמים, רגולטורים ופעילים בענף שהגיעו לחזות בתחייתו המחודשת של השוק
מאת: אדיר פטל
חברת הכנסת יעל כהן פארן: "מאוד משמח להיות כאן. לפני שהייתי חברת כנסת הייתי מקימת הפורום הישראלי לאנרגיה והנושא קרוב ללבי. הכנסים הם מדד למצב השוק, אני זוכרת כנסים באילת אילות שהראו הרבה התעניינות אבל אז היו שינויים והיו כנסים הרבה יותר קטנים ומצומצמים ואפילו מדכאים, ראינו אנשים הולכים למצוא עבודה אחרת כי אין להם מה לעשות פה. ועכשיו אנחנו רואים פריחה מחודשת ואני מרגישה שדברים מתחילים לזוז. ההכרזות שיצאו ערב החג נותנים תחושה שהדברים חוזרים לדרך המלך ואני מרגישה שיש התרוממות. אם אני מזהה את רוב הקהל כאן שבא מהתחום העסקי, התחום תלוי בכם שתפתחו את זה".
"הרבה צעירים שואלים אותי למה אין אנרגיה סולארית בישראל? אנחנו שומעים שבכל העולם יש 30 ו-40 אחוזים ואצלנו אנחנו ב-2.5 אחוזים בקושי. אני צריכה להצדיק בתור חברת כנסת אבל אני גם רוצה לתמוך בשוק. השמש לא זורחת בלילה זה כבר לא תירוץ. יש כבר פתרונות. גם אם הם יקרים אנחנו יודעים שהם יהיו זולים וזמינים בעתיד. כמו הענף הפוטו-וולטאי שכשהתחילו להשתמש בו העלויות שלו ירדו מאוד והגענו למכרזים בעולם של 1.5 דולר".
"אני שמחה על ההסדרות האחרונות אבל בואו נשים את הדברים על השולחן, קיבלתי בווטסאפ בקבוצה שאני חברה בה "אזרחים דורשים אוויר נקי" תמונה של תחנת הכוח בחדרה והארובה הישנה שאין בה סולקנים עדיין עוד מוציאה עשן באותה כמות. ככה אני פותחת את הבוקר ביום שבו אני מגיעה לכנס אנרגיות מתחדשות. צריך לסגור את תחנות הכוח הישנות. החלופה לתחנות הכוח הישנות היא לא גז אלא בעיקר אנרגיות מתחדשות. כבר יש החלטה לסגור את ארבע תחנות הכוח הישנות ביותר ואני חושבת שאפשר לעשות את זה לכל תחנות הכוח הפחמיות. אנחנו צריכים את זה כי אנחנו אי אנרגטי, שזה תירוץ שיכול להיות גם יתרון. בואו נעשה את האנרגיה מבוזרת, נעשה את האגירה כמו שצריך, נרים משק אנרגיה אחר".
"נכון שיש הסדרות של מתחדשות אבל אנחנו רואים שהמגמה הולכת לגז. אנחנו יודעים שהגז הוא דלק נקי יותר מגז אבל הוא לא דלק נקי. המעבר למתחדשות צריכה להיות נר לרגלי משרד האנרגיה. גז צריך להיות גיבוי. היום המתחדשות הוא עדיין מס שפתיים כלפי העולם ומס שפתיים כלפי הסכם פריז, ולא מתייחסים לזה שזה מעבר מהאנרגיות הישנות שמזהמות והורגות אותנו".
"לגבי הפתרונות, בהסדרות האחרונות שמו דגש על גגות. במדינה קטנה כמו ישראל זה הכרח. צריך לדאוג שהגגות יכוסו. יש עיריות כמו עיריית כפר סבא שמנסה לארגן תושבים שיקימו את זה. אני חושבת שיש מקום ליזמויות שינגישו את זה לאנשים. הבטיחו לי ממשרד האנרגיה שיהיה קמפיין שיידע את האנשים על זה".
"
אני רוצה לראות את משרד האנרגיה עושה תוכניות הרבה יותר מרחיקות לכת. לא נהיה בעשרה אחוז ב2020, הלוואי שנהיה ב-7%. שבע עשרה אחוז ב-2030 זה כלום. אין שום סיבה שלא נהיה ב-30%. אם זה הכיוון שלשם המשרד ידחוף את כל המשק זה יקרה".
ח"כ יעל כהן פארן , אנחנו איתך לגמרי, התוכנית להקמת אסדות הפקת גז בסמוך לרצועת החוף של ישראל, מהווה סיכון לפגיעה בלתי הפיכה באדם-חי-צומח-ים, תוכנית זו אינה רלוונטית לישראל 2018. יישר כוח.