סקירה רחבה על ההתפתחויות האנרגיה הסולארית בעולם, מאת: אמנון פורטוגלי
1. ב -26 בספטמבר נחנכה תחנת הכוח הפוטווולטאית הסולארית החדשה ביותר, קלייהיל Clayhill, בבריטניה. התחנה נבנתה בתוך 12 שבועות ומשלבת טכנולוגית אחסון אנרגיה סולארית עדכנית.
תחנת הכוח הסולארית קלייהיל, בהספק מותקן של 10 מגוואט הכוללת 5 יחידות אחסון אנרגיה בהספק של 6 מגווט המותקנים במקום, יכולה לסלול את הדרך למהפכה הסולארית הבאה המונעת על ידי עלות סולארית נמוכה, ומשולבת באחסון אנרגיה.
זו תחנת הכוח הסולארית הראשונה בבריטניה הפועלת ללא סובסידיה ממשלתית, כאשר הבעלים שלה, תאגיד אנסקו Anesco מסתמכים רק על שווי השוק של החשמל שהיא מייצרת.
מספר גורמים אפשרו והפכו לריאלית את הקמת ופעולת תחנת הכוח קלייהיל ללא סובסידיה. בראש הרשימה עומדת העלות, שממשיכה לרדת, של הפאנלים סולאריים. אנסקו הוסיפה על זאת הורדות עלויות נוספות בשרשרת האספקה של רכיבי תחנת הכוח הסולארית. באמצעות שימוש ברכיבים יעילים יותר ומזעור עלויות ההקמה, הצליח התאגיד להפחית בשליש את עלויות ההקמה.
אבל פריצת הדרך האמיתית המאפשרת ייצור חשמל סולארי ללא סובסידיה נמצאת במחיר היורד של הבטריות לאחסון חשמל.
The real breakthrough that has enabled subsidy-free solar is in the falling cost of battery storage.
איחסון החשמל בבטריות מבטל את הצורך של יצרני חשמל מאנרגיה סולארית למכור את החשמל שהם מייצרים מייד כאשר הוא נוצר, ללא קשר למחיר שהם יקבלו. במקום למכור את החשמל לרשת כאשר הביקוש לחשמל נמוך, יצרני החשמל יכולים לאחסן את החשמל שנוצר בסוללות, להמתין עד שעות שיא הביקוש, ואז לשחרר את החשמל שלהם לרשת, ולנצל את מחירי השיא.
אחסון החשמל בתחנת קלייהיל הוא המפתח להבטחת הכדאיות שלה. בנוסף לאחסון החשמל ולאספקתו בזמן שיא הביקוש, מערכת האיחסון יכולה גם להגדיל את הכנסות תחנת הכוח על ידי אספקת שירותים לרשת החשמל הלאומית של בריטניה, כמו שירותי איזון grid balancing services .
שירותים אלו יאפשרו לקלייהיל לקבל את התשלומים הנוספים המוצעים ליצרני חשמל המסייעים ליציבות מערכות ההולכה במתח גבוה, ומאפשרים לרשת החשמל לספוג את החשמל העודף כאשר האנרגיה הסולרית או אנרגית הרוח יטענו את הרשת.
נתונים ראשיים של תחנת הכוח הסולארית קלייהיל
התחנה משתרעת על שטח של 446 דונם (446,000 ממ"ר).
תחנת הכוח תייצר חשמל לצורכי 2,500 בתים ותחסוך כ- 4,450 טון של CO2.
התחנה בנוייה מ- 31,240 פאנלים סולאריים פוטווולטאיים בהספק כולל של 10 מגוואט.
5 יחידות אחסון אנרגיה בבטריות, בהיקף כולל של 6 מגוואט הנמצאות באתר.
135 ממירים inverters של 1,500 וולט.
הפרויקט מעיד על כך שאנרגיה סולארית אינה רק אחד מתחומי האנרגיה המתחדשים התחרותיים ביותר, אלא שייצור חשמל מאנרגיה סולארית מסוגל להתחרות בכל צורות הייצור האחרות. ואכן, קלייהיל מהווה מודל עבור לפחות חמישה אתרים נוספים שתאגיד אנסקו מתכנן לפתח ב -18 החודשים הקרובים.
https://www.solarpowerportal.co.uk/blogs/inside_clay_hill_the_uks_first_subsidy_free_solar_farm
2. ב-1 לנובמבר פורסם ב- pv-magazine המסתמך על רויטרס, כי ההצעה הנמוכה ביותר במכירה פומבית
לייצור חשמל בצ 'ילה היתה 2.148 סנט אמריקאי לקוט"ש, כ- 7.52 אג' לקוט"ש. ההצעה הוגשה על ידי תאגיד (EGC) Enel Generación Chile, חברה בת של ענק האנרגיה האיטלקי אנל – Enel.
ההצעה השנייה הנמוכה ביותר היתה של GPG Solar Chile, חברת בת של החברה הספרדית גז טבעי פנוסה Gas Natural Fenosa שהציעה 2.48 סנט אמריקאי לקוט"ש, כ- 8.7 אג' לקוט"ש.
המכרז לאספקת חשמל בהיקף של כ- 500 מגוואט, יבחר פרויקטים על בסיס 'טכנולוגיה ניטרלית' – ‘technology neutral’. המכרז קיבל 24 הצעות, והפרויקטים שיבחרו חייבים לענות על צורכי האנרגיה של לקוחות במחוזות מרכז וצפון צ'ילה במשך 20 שנה, ולהיות מושלמים עד ל -1 בינואר 2024.
ב -3 בנובמבר פורסמו תוצאות המכרז. אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח היו הדומיננטיות במכרז, עם חוזים שהוענקו במחיר ממוצע של 3.25 סנט אמריקאי לקווט"ש (11.4 אג' לקוט"ש), לעומת 4.73 סנט לקוט"ש (16.6 אג' לקוט"ש) במכרז בשנה הקודמת.
תאגיד אנל זכה ב 54% מההספק שהוצע במכרז. אנל יספק את האנרגיה שהוקצתה לו על ידי שילוב של פרויקטים מתחדשים חדשים: אנרגיה סולרית בהיקף של 116 מגוואט, אנרגית רוח בהיקף של 93 מגוואט ו- 33 מגוואט של אנרגיה גיאותרמית, קיבולת כוללת של 242 מגוואט. המתקנים צפויים להיכנס לשירות עד 2024, יספקו כ- 1,180 מיליארד קוט"ש בשנה, ויחסכו פליטה של כ- 500,000 טון של CO2 לאטמוספירה בכל שנה.
https://www.enelgreenpower.com/en/media/press/d201711-enel-wins-242-mw-of-new-solar-wind-and-geothermal-capacity-in-chiles-tender.html
3. באוגוסט השנה נמסר כי במכירה פומבית לייצור חשמל בצ 'ילה, בפרק הפוטווולטאי מריה אלנה
Maria Elena photovoltaic (PV) park התקבלה הצעה אחת לייצור חשמל סולארי במחיר של 2.91 סנט אמריקאי לקוט"ש, כ- 10.2 אג' לקוט"ש. תאגיד מריה אלנה סולאר Maria Elena Solar SA התחרה בבלוק 2-B, על חוזה לאספקת החשמל במהלך היום מתחילת 2021 עד 31 בדצמבר 2040.
כ- 84 תאגידים התחרו על חוזי רכישת חשמל ל-20 שנה, כאשר כ- 40% מהזוכים היו לייצור חשמל מטורבינות רוח. זה היה מכרז החשמל התחרותי ביותר בהיסטוריה של צ 'ילה, עם מחיר ממוצע של של 4.76 סנט אמריקאי לקוט"ש.
https://renewablesnow.com/news/update-solar-bid-of-usd-29-1-mwh-received-in-chilean-tender-536898/
4. ב-2016, אנרגיה סולארית היוותה 39% מתוספות כושר ייצור החשמל החדשה בארה"ב, והפכה בפעם
הראשונה להיות המקור מספר 1 בתוספות כושר ייצור חשמל חדשות על בסיס שנתי בארה"ב.
For the first time ever, solar ranked as the No. 1 source of new electric generating capacity additions brought on-line on an annual basis at 39%.
https://www.seia.org/research-resources/solar-market-insight-report-2016-year-review
לפי הדו"ח השנתי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (IEA), אנרגיה סולארית הפכה למקור הגדל ביותר בעולם של אנרגיה חדשה בשנת 2016. מקורות אנרגיה מתחדשים היוו יותר מ -65% מכל ייצור האנרגיה החדש שנוסף בעולם ב-2016
The International Energy Agency (IEA) released its annual report on the developments of renewables worldwide, revealing that solar has become the fastest growing source of new energy in 2016. Renewable energy sources accounted for more than 65 percent of all new energy generation that was added
http://www.climateactionprogramme.org/news/new-iea-report-reveals-that-solar-has-been-the-fastest-growing-source-of-ne
תוספות יכולת ייצור חשמל בעולם ב-2016 לפי סוגי הדלקים.
נראה שבמשרד האנרגיה לא ערים או לא מכירים התפתחויות אלו. במקום לעבור בצורה מסיבית לאנרגיה סולארית, ממשיכים במשרד האנרגיה לקדם ולדחוף לייצור חשמל בתחנות כוח מזהמות השורפות גז טבעי.
אמנון פורטוגלי
מרכז חזן במכון ון-ליר
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון ליר. בוגר הנדסה כימית בטכניון, למד מנהל עסקים באוניברסיטה בירושלים. בעל נסיון רב בניהול תעשייתי, בהון סיכון, ובבנקאות השקעות לסוגיה. בשנים האחרונות היה באקדמיה, בין השאר יזם והיה המרכז האקדמי של הקורס לניהול מלכ"רים בביה"ס למוסמכים במנהל עסקים באוניברסיטת ת"א.