ארגון אדם טבע ודין פנה אל יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תמר, דב ליטבינוף, בדרישה לעצור את השימוש בבריכה מספר 4 במפעלי רותם אמפרט, משום שבדיקה תכנונית מטעם הארגון מלמדת כי היא הוקמה בלי היתר בנייה
לטענת אדם טבע ודין, לא ניתן להוציא אישור בנייה לאחר מעשה בגלל שבתכנית החלה במקום, שאושרה בשנת 1997, לא נמצאה שום הוראה אופרטיבית המאפשרת הקמה של בריכות גבס – לא בהוראות התכנית ולא בתשריט המתייחס לאזור בריכות האידוי.
בפנייה ליו"ר הוועדה ציין ארגון "אדם טבע ודין", בהתייחס לאפשרות של מתן היתר לבריכה, כי עבודה ושימוש על פי היתר שאינו תואם תכנית הוגדרו רק לאחרונה בחוק כ-עבירות פליליות שעונשן שנתיים מאסר או קנס.
היועץ המשפטי של "אדם טבע ודין", עו"ד אלי בן ארי: "קריסת בריכה מס' 3 והאסון הסביבתי הקשה שנגרם בשל כך מחייב את כלל הגורמים לפעול ביתר שאת כדי למנוע אסון סביבתי נוסף. הפעלת בריכה נוספת של רותם אמפרט, למרות שלא קיבלה מעולם אישור בנייה, היא צעד אחורה בכל הנוגע לבטיחות האזור ופרס אסור למפעל מזהם".
רקע כללי: לאחר קריסת בריכה 3 של רותם אמפרט לפני כחודשיים, הורה המשרד להגנת הסביבה על סגירת בריכות 1-3. בשל כך, הגישה חברת האם של רותם אמפרט, כיל, בקשה לשימוש זמני בבריכה 4 כבריכה חלופית כדי לאפשר את המשך הפעילות השוטפת של המפעל. החברה ציינה כי המשרד להגנת הסביבה אישר את הפעלת הבריכה באופן זמני עם אפשרות להארכה.
לאחר האסון פתח "אדם טבע ודין" בבדיקת התשתית החוקית של פעילות המפעל וגילה כי על פי התכנית, תופסק הזרמת שפכים לבריכות הגבס תוך חמש שנים ממועד הפעלת מתקן 31 (שהוקם בראשית שנות ה-2000) וכי עד שנת 2003 יסתיים שיקום בריכות הגבס ולא ייעשה בהן שימוש.
בתמונה הראשית: זיהום נחל אשלים בחומצה שזרמה ממפעל רותם אמפרט. צילום: עודד נצר