בית המשפט המחוזי בחיפה יקיים מחר (ה') דיון בעתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' במטרה לעצור את תכנית הבניה באכזיב. בחודש מאי האחרון קבע בית המשפט כי עד למועד הדיון בעתירה לא יוכלו ועדות התכנון להוציא היתרי בנייה מבלי לעדכן את 'אדם טבע ודין'
הדיון יתנהל ערב החלטת ועדת שרים האם לאשר את התיקון לחוק החופים שיזם ח"כ דב חנין ונוסח בסיוע 'אדם טבע ודין' שמטרתו לבחון מחדש שורה של תכניות ישנות שטרם מומשו במלואן לאורך החופים – כמו תכנית הבנייה בחוף אכזיב.
מבדיקת 'אדם טבע ודין' עולה כי על חופי ישראל קיימות למעלה מ- 50 תכניות לבנייה שאושרו לפני יותר מ- 20 שנים. מדובר בתכניות למלונאות מסוגים שונים, למגורים ולתשתיות, והן מאיימות על שלמות החופים ועל אפשרות הציבור ליהנות מהם.
כידוע, על גבול הגן הלאומי אכזיב, אושרה ב-1994 תכנית המאפשרת הקמה של מגורים, מסחר ומלונאות על שטח של כ-300 דונם ובמרחק של כ-100-150 מ' מקו המים. מדובר באחת מעשרות תכניות בניה ישנות שסותרות את עקרונות התכנון להגנה על החופים.
בעתירה נכתב: "בניגוד לתכנון הזהיר והקפדני שהיה אמור להתחייב ממיקומה הרגיש, הגובל בערכי טבע שאין כדוגמתם בארץ, התכנית היא כוללנית בלבד, ופרטיה אמורים להיקבע על ידי נספח בינוי מנחה, שהציבור לא שותף בעיצובו. נספח זה אושר ב-2015 ובנובמבר 2016 אף ניתנו היתרי בניה מכוחו, אלא שדיון שהתקיים ב-20.2.17 הבהיר חד משמעית שההיתרים אינם תואמים גם את מה שאושר בנספח הבינוי. בדיקה שנערכה בעקבות זאת גילתה שההיתרים ניתנים בפועל לפי תכנון שלא קיבל אישור מעולם, שמגדיל את מספר הבניינים שאושרו בעורף התכנית ומעמיד לרשות היזמים הרבה יותר נוף לים מכפי שאפשר נספח הבינוי, תוך שהוא חוסם את המרווחים לים שנועדו להישמר בין הבניינים".
בחוות הדעת של יעל דורי, ראש תחום תכנון ב'אדם טבע ודין' שצורפה לעתירה נכתב כי התכנון החד של השטח מחסל כמעט לגמרי את המרווחים הגדולים לכיוון הים, כך שהנזק הציבורי גדול במיוחד. דורי מדגישה את העובדה שכיום קרוב לודאי שתכנית כזו, בצמוד לים ולגן לאומי באזור ערכי במיוחד, לא היתה מקבלת אישור.
עו"ד אלי בן-ארי, היועץ המשפטי של 'אדם טבע ודין' שהגיש את העתירה ציין בעתירה: "מי אישר לאותם 2 אנשים המהווים את רשות הרישוי להחליט שבמקום 9 מבנים בעורף התכנית יוקמו שם בסופו של דבר 14 מבנים? מי אישר להם להפוך 6 מבנים בכל צד של הדרך המוליכה לים בתחום התכנית לארבעה בלבד, ולהציבם באופן שמבטל את החזית לרחוב שסומנה במקום? אף אחד. וכל זאת עוד בשטח רגיש מאין כמוהו, צמוד לשפת הים ועל גבולו של גן לאומי. הועדה, כמצוטט קודם, אינה חולקת על הסתירות בין היתרי הבניה שאישרה לנספח הבינוי, אבל היא טוענת שמדובר בשינויים "שמשפרים את התכנון". אז באמת אין ספק שמדובר כאן בשיפור של התכנון, אבל לטובת היזמים בלבד, שכן יהיה להם כעת הרבה יותר נוף ים למכור. ואולם, בנוגע לציבור, המצב שונה לגמרי".