הכללים יכנסו לתוקף כבר בעוד כחודש; ח"כ שמולי שהיה שותף למהלך לאסור על התאגידים לנתק מים: "זו בשורה של ממש אך העוולות לא נגמרות בניתוקים"; רשות המים: לבקשת היו"ר, בשלב הבא נחיל את הכללים גם על מקורות הרשאית לנתק מים לרשויות
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה היום את הכללים שנועדו להרחיב את האיסור החל היום על תאגידי המים לנתק אספקת מים, ולהחילו גם על רשויות בהן לא פועל תאגיד מים ועל יישובים בהם פועלות אגודות מים. בפתח הישיבה הזכיר היו"ר כבל כי בכנסת הקודמת הוביל, יחד עם היו"ר הקודם של הוועדה אבישי ברוורמן, ח"כ איציק שמולי בשיתוף סמנכ"ל עמותת ידיד רן מלמד והאגודה לזכויות האזרח, מהלך שנועד למנוע מתאגידי המים לנתק אספקת מים לחייבים. הוא הסביר כי יש כלים אחרים לגבות חוב ואמר: "מים לא מנתקים". היו"ר כבל הזכיר כי הכללים שאושרו בכנסת הקודמת חלו רק על תאגידי המים, ואמר כי היום עושה הוועדה את סגירת המעגל ומשלימה את החלת הכללים גם על רשויות מקומיות בהן לא פועלים תאגידים ועל אגודות המים. הוא הוסיף כי הוא פועל, יחד עם חברת החשמל, להחיל כללים דומים גם במקרים של ניתוק אספקת חשמל לחייבים.
ח"כ איציק שמולי הוסיף כי זו בשורה של ממש, שמתרחשת בעקבות מאבק של חברי כנסת וארגונים חברתיים בראשם עמותת ידיד, האגודה לזכויות האזרח ופורום המים. הוא הוסיף: "אני שמח שהגענו ליום הזה, אחרי שהיינו במצב שבו עשרות אלפי משפחות נותקו ממים מדי שנה, כאמצעי לגביית חוב, וכל תאגיד היה מפעיל מדיניות שונה ולא שוויונית. העוולות במשק המים לא נגמרות בניתוקים ואני מקווה שנוכל להגיע להבנות נוספות שישרתו את הציבור נאמנה". ח"כ חמד עמאר ביקש לדעת האם הכללים יחולו גם על מקורות, שלעיתים מנקת אספקת מים לרשות שלמה שלא שילמה חוב ופוגעת בצרכני הרשות גם אם אלה שילמו את חובם לרשות. עו"ד עומר ורדי מרשות המים השיב כי הכללים שיחולו על מקורות נמצאים בגיבוש, ואישורם הוא השלב הבא.
הכללים שאישרה הוועדה היום מבקשים להחיל על ספקי המים שאינם תאגידים נהלים דומות החלות כבר כיום על תאגידי המים. לפי הכללים החלים על תאגידי המים, שאושרו בוועדה לפני למעלה משנתיים, חל איסור לנתק אספקת מים לחייבים. ספק מים שיבקש לנתק מים יוכל לפנות לוועדה המייעצת למנהל רשות המים רק בתנאי שהחוב השוטף הוא מעל 1,000 שקלים, שהצרכן לא שילם את החשבון בעד שתי תקופות חיוב רצופות, טרם חלפה שנה מהמועד האחרון לתשלום ועוד. הספק יצטרך להוכיח שניסו לגבות את החוב בכל האמצעים האחרים והוועדה תבחן את כל החומרים והיא זו שתמליץ למנהל הרשות אם לאשר או לדחות בקשה לניתוק מים. עוד נקבע היום כי הכללים יכנסו לתוקף 30 יום לאחר פרסומת ברשומות, ומדי שנה תמסור רשות המים דיווח לוועדת הכלכלה על יישומם.
עו"ד דבי גילד חיו מהאגודה לזכויות האזרח, בירכה את היו"ר כבל ואת ח"כ שמולי, וכן את עמותת ידיד ופורום המים, ואמרה כי הכללים משלמים את המהלך שחל על התאגידים. היא אף קראה לבחון כיצד ניתן להחיל את המהלך גם על היישובים ביהודה ושומרון. סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד הודה גם הוא ליו"ר ולח"כ שמולי ואמר: "יש פה סוף למהלך היסטורי שמעגן את זה שמים זה זכות יסוד, ואני מאמין שבקרוב זה יקרה גם בחשמל".
היו"ר כבל סיכם והודה לרשות המים שהפגינה פתיחות ושינתה את התנהלותה הקבועה. "לא ביקשנו לפגוע בהליכי הגבייה או לעודד אנשים לא לשם, אך אני סבור שמים וחשמל אלה מוצרי יסוד בסיסיים ואסור לנתק אותם. ניתוקם צריך להיות המוצא אחרי האחרון. כשהובלתי את התהליך הזה היה מי שחשב שאפשר להסתפק בכללים החלים על התאגידים, אך אני סברתי שחייבים להחיל זאת על כל משקי הבית. זה רגע גדול, אך המהלך יושלם סופית כשהכללים יחולו גם על מקורות", אמר.
מהלך מבורך! ניתוק מים זה דבר נוראי ומשפיל. לפעמים אבל אנחנו מבזבזים כמויות גדולות של מים שלא לצורך או ללא ידיעה ובסוף אנחנו מקבלים חום כשחשבון המים מגיע. יש מקרים שזה לא באשמתנו וצריך לבדוק את זה לעומק.
האם יש השפעה על שירתי התברואה מול ההחלטה על ניתוק המים?