מכרז זה צפוי להזרים בין 150-300 MW חשמל ירוק מאנרגיה סולארית למשק החשמל הישראלי
שדה סולארי של ערבה פאוור - צילום: אלון לויטה
בעקבות החלטת שר האנרגיה על הכפלת מכסות האנרגיות המתחדשות בישראל במהלך השנתיים הקרובות, רשות החשמל מפרסמת היום את כלל המסמכים לניגשים למכרז המחיר התחרותי הראשון בישראל באנרגיה מתחדשת.
מכרז זה הינו הראשון מבין שורת מכרזים שצפויה רשות החשמל לפרסם בשנתיים הקרובות בהיקף כולל של מעל 1000 MW. היקפי המכרזים הם חסרי תקדים במשק הישראלי – מעל להספק כל התחנות הסולאריות שקמו עד היום גם יחד. עד כה הותקנו בישראל כ-1000 MW חשמל בטכנולוגיה פוטוולטאית, המהווים כ-2.5% מייצור החשמל בישראל.
בהמשך להחלטת רשות החשמל על עקרונות ההליך התחרותי לקביעת תעריף לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו-וולטאית, מפרסמת היום רשות החשמל את מכלול המסמכים הרלוונטיים להליך. המסמכים כוללים את כללי הגשת ההצעות, לוחות הזמנים, אופן הפקדת הערבות, אמות המידה הרלוונטיות, נוסח הרישיון הקבוע ונספחים נוספים. הגשת ההצעות למכרז תיערך ביום-14.3.2017 בתיבת המכרז היעודית שהוכנה לצורך העניין במשרדי רשות החשמל בירושלים.
במסגרת המכרז יגישו יזמים שונים הצעות להקמת חוות סולאריות בהספקים שונים, כאשר הזוכים יהיו אלו שיציעו למכור את החשמל הסולארי למדינה במחיר הנמוך ביותר. זוכים אלו יקבלו את האישורים והרישיונות להקמת המתקנים, וימכרו לציבור את מלוא החשמל הסולארי המיוצר בהם, בתעריף הזוכה. ההספק המוצע במסגרת ההליך התחרותי הוא לפחות 150 MW, והרשות עשויה, על פי שיקול דעתה, להגדיל את ההספק עד 300 MW, בהתאם להצעות שיוגשו.
התעריף במכרז נקבע באופן אחיד לכל הזוכים. גובה התעריף נקבע לפי הצעת המחיר בהצעה הראשונה שלא זכתה במכרז. כך לדוגמא. אם הוגשו למכרז 4 הצעות להקמת 50 MW בתעריפים של 15,16,17,ו- 18 אגורות, יזכו במכרז 3 ההצעות הזולות, והתעריף שיקבע לכל הזוכים הוא 18 אגורות. התעריף יהיה תקף לכל ההצעות הזוכות, ממועד ההפעלה המסחרית למשך 23 שנים.
שיטת ההליך התחרותי תוכננה באופן שיקל על היזמים להתמודד במכרז ויצמצם את המעורבות הרגולטורית בתהליך ההקמה. בכלל זה: היזמים מציעים הצעה במכרז להקמת הספק ואינם מתחייבים מראש אילו מתקנים יוקמו כדי לממש את הספק בו זכו. כך, ניתנת ליזמים גמישות להקים מתקנים בגדלים ובמקומות שונים בהתאם להתקדמות התהליכים הסטוטוריים ובהתאם ליכולת החיבור לרשת.
התנאי היחיד להתמודדות במכרז הוא העמדת ערבות בהתאם להספק המבוקש. יזמים שיזכו במכרז יגדילו את ערבות ההשתתפות עד לגובה ערבות ההקמה. הערבות תוחזר לזוכים אם יקימו את ההספק הנדרש בתוך 21 חודשים. במקרה של עיכוב עד ל 23 חודשים, יחולט החלק היחסי של הערבות בהתאם להספק שהתעכב ולמשך העיכוב.
היזמים אינם נדרשים לבצע סקרי התכנות טרם המכרז ואין צורך בסקר התכנות טרם פתיחת תיק חיבור. עם זאת, יזמים שיבקשו להבטיח בסבירות גבוהה עמידה בזמנים הנדרשים במכרז, יוכלו לקדם תוכניות סטטוטוריות ולבצע סקרי היתכנות לפני הגשת ההצעות. ניתנת ליזמים הזוכים אפשרות להעביר את הזכות להקמת המתקנים ליזמים אחרים. במקרה זה היזם הזוכה נותר מחויב לערבות, אולם הקמת המתקנים בפועל תבוצע ע"י יזמים אחרים שהתקשרו בהסכם עם הזוכה.
כל משתתף בהליך התחרותי יכול להציע מספר הצעות, במחירים שונים, מנגנון זה נועד לאפשר למתמודדים במכרז להציע הצעות במחירים שונים במקרים בהם עלות ההקמה אינה אחידה. הרשות מתחייבת לא "לפצל הצעות", גם אם קבלת הצעה במלואה תוביל לחריגה מההספק הסופי עליו הוחלט. מנגנון זה מאפשר לזוכים להנות מהיתרון לגודל בהצעה אותה הציעו משום שהוא מבטיח להם שבמקרה של זכיה יוכלו להקים את מלוא ההספק המבוקש.
היזמים אינם נדרשים לקבל רשיונות מותנים כחלק מתהליך ההקמה. רשיונות יוענקו רק למתקנים גדולים מ 5 מגהוואט ורק בשלב ההפעלה המסחרית. לוחות הזמנים למימוש הקמת המתקנים במסגרת ההליך התחרותי הוארכו יחסית לשימוע המקורי שפורסם, וכעת הם עומדים על 21 חודשים ממועד שליחת ההודעה לזוכים בהליך.
הרשות קבעה במכרז מגבלות ריכוזיות על מנת להבטיח את ההתפתחות התחרותית של תחום האנרגיה הסולארית בישראל לאורך זמן: סך ההצעות המותר לזוכים במכרז לא יעלה על 70 MW. מגבלה זו נועדה להבטיח שבמכרז יזכו 3 זוכים לפחות והמחיר יקבע באופן תחרותי.
מחברת החשמל נמסר כי "חברת החשמל הקימה צוות ייעודי במטרה לקדם בלוח זמנים קצר ככל שניתן את הסקרים, ובהמשך לקצר תהליכים, במטרה להביא למיצוי פוטנציאל הייצור הפרטי באמצעות אנרגיה פוטו-וולטאית מוקדם ככל שניתן לטובת המשק.
חברת החשמל פועלת בשיתוף פעולה מלא עם משרד האנרגיה ורשות החשמל לקידום האסדרה הכוללת בכלל, ולגבי הפעימה הראשונה שיוצאת לדרך היום בפרט. שילובם של עשרות יצרנים נוספים במערך ייצור החשמל בעשור הקרוב מצריך היערכות מיוחדת הדורשת תכנון מדוקדק ארוך טווח והתאמה של מערכת ההולכה והחלוקה על כל המשמעויות הנגזרות מכך.
כמות הגדולה של סקרי ההתכנות המבוקשים על ידי היזמים השונים לחיבור אנרגיות מתחדשות לרשת החשמל, בזמן קצר ובמקביל, חייב את חברת החשמל להיערכות מיוחדת, כאשר מטבע הדברים רוב הבקשות מכוונות למחוז הדרום בחברת החשמל, שם מבקשים היזמים להקים את מרבית יחידות הייצור.
חשיבותם של סקרים אלו היא בבחינה המוקדמת של יכולת רשתות החלוקה לקלוט כמות כה גדולה של אנרגיה, תוך הבטחת איכות ואמינות אספקת החשמל ללקוחות החברה. שלב מקדמי זה הנו רק תחילתה של הדרך אשר תחייב בהמשך תכנון ,הקמה, תפעול ותחזוקה של רשתות אלה בראיה של הרחבת הפיתוח בר-קיימא של משק החשמל בישראל, חברת החשמל רואה בעצמה שותפה מלאה ואסטרטגית למימוש החזון ופועלת בכל המישורים על מנת לעמוד בצרכי הפיתוח הנדרש".
שר האנרגיה, דר' יובל שטייניץ: "אנחנו יוצאים היום לדרך חדשה בתחום האנרגיות המתחדשות, הן בכמות והן באיכות המכרזים. כפי שקבעתי, במהלך שנת 2017, תוציא רשות החשמל מכרזים של 1000 מגה וואט של אנרגיות מתחדשות, שפירושן הכפלה של כמות האנרגיה הסולארית בישראל".
יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת: "רשות החשמל מאחלת הצלחה למשתתפים במכרז, המהווה אבן דרך בהשגת יעדי הממשלה להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים. ההליך התחרותי יאפשר הקמה של לפחות 150 מגהוואט בתוך כשנה וחצי. ההליך מיישם את העקרונות שפורסמו ובראשם התמקדות במחיר החשמל המוצע כקריטריון היחיד לזכייה וצמצום תנאי הסף המהותיים להגשת הצעות".
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל: "לראשונה בישראל צפויה תחרות אגרסיבית על מחיר החשמל ותחרות במחיר הייצור בדלקים מזהמים. שוק היזמות הסולארי נמצא במצב של עצירה מוחלטת מזה 4 שנים. המכרזים הם בשורה חסרת תקדים לעוסקים בתחום, אבל לא רק, הציבור בישראל צפוי לקטוף את פירות התחום בקרוב מאד.
לא רק אנרגיה ירוקה אלא אנרגיה ירוקה וזולה. האנרגיה הסולארית צפויה כבר בעתיד הקרוב לתרום להוזלת מחירי החשמל וצמצום יוקר המחייה בישראל. תועלות התחום לציבור הן רבות הן לסביבה, לביטחון האנרגטי ולפיתוח הפריפריה. בעולם התחום הסולארי צומח בצעדי ענק וכעת עושה את צעדיו הראשונים המשמעותיים גם בישראל."
השתתפות במכרז מסוג זה מחייבת מקצועיות בהתנהלות מכרזים תחת חוק חובת המכרזים.
http://www.gornyenergy.com