התכנית מיועדת להשתתפות בעלויות הכרוכות בהסמכת המפעל לתקן GMP או HACCP במפעלי מזון קטנים ובינוניים
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן, ושר האוצר משה כחלון - צילום ארכיון: משרד הכלכלה והתעשייה
הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה ואגף התקציבים במשרד האוצר, מובילים את התוכנית החדשה, לסיוע למפעלים שמייצרים בשר או מפעלים שמייצרים מוצרים ללא גלוטן, בשל הדרישות הרגולטוריות החדשות של "רפורמת הקורנפלקס" לעניין איכות הייצור בתחום הבשר והדגים והתקינה המחמירה בענף המוצרים ללא גלוטן.
לתכנית יוקצו 15 מלש"ח, שיופנו להשתתפות בעלויות הכרוכות בהסמכת המפעל לתקן GMP או לתקן HACCP, זאת במטרה לסייע למפעלים קטנים ובינוניים להתמודד עם דרישות הרגולציה החדשה ואף להגדיל את מספר השחקנים הפעילים בענף הבשר והדגים ובענף הנטול גלוטן.
חוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון) – שהתקבל ב-30.11.15 החיל על תעשיית המזון שורה של דרישות לעניין איכות הייצור, ובתוך כך נדרשו מפעלים העוסקים באחסון, אריזה, או עיבוד של מוצרים המכילים בשר ודגים לעמוד בתקנים בינלאומיים. הסמכה לתקנים אלו כרוכה בביצוע מיפוי סיכונים, שינויים במבנה ובקווי הייצור, ובהכנת נהלים לתיעוד. מדובר בתהליך מורכב, אשר במסגרת הפעלת הסיוע תשתתף המדינה בעלויות הנדרשות ליישומו.
נכון למועד החקיקה, כ- 300 מפעלים קטנים ובינוניים המייצרים בשר או דגים לא מחזיקים בתקן GMP או HACCP . היות ותוך שנתיים וחצי הדרישה לעמוד בתקן האיכות במפעלים אלו תהפוך לחובה, נרתמו משרדי האוצר והכלכלה והתעשייה לגבש את כלי הסיוע על מנת לסייע במעבר של מפעלים קטנים ובינוניים לסטנדרט הייצור הנדרש.
ענף ייצור נוסף שיוכל ליהנות מהסיוע הוא מפעלי ייצור של מוצרים ללא גלוטן. מדובר בשוק קטן יחסית שעלות הכניסה אליו גבוהה בשל התקינה המחמירה. כבר היום קיימים מפעלים שמייצרים מוצרים ללא גלוטן אך ללא תקן, דבר שמונע מהם לשווק את מוצריהם כנטולי גלוטן. ההשתתפות בעלויות ההסמכה לתקן צפויה לעודד אותם לבצע את ההסמכה.
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "התוכנית הנה חלק מהמאמץ הכולל של הממשלה להגדיל את מגוון המוצרים עבור חולי הצליאק ולפעול להוזלת מחירי המוצרים ללא גלוטן. עמידה בסטנדרטים גבוהים יותר בתחום בריאות הציבור, מחייבים גם את הממשלה לסייע לעסקים הקטנים והבינוניים לעמוד בדרישות המחמירות, שללא תמיכתה, לא יוכלו לעמוד בהן".
שר האוצר, משה כחלון: "כחלק ממהפכת הבריאות והתקינה העסקים נדרשים לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר, דבר מבורך כמובן. הבעיה היא שעסקים קטנים ובינוניים מתקשים לעמוד ביעדים דבר שמקשה עליהם להתחרות בעסקים הגדולים. חובתנו כמדינה לתמוך בעסקים הקטנים, ללוות אותם ולאפשר להם להתחרות ולהבטיח שהאוכל שמגיע אלינו לבית הוא הטוב, הבריא והבטוח ביותר."