לוויין התקשורת ונוס ישוגר ככל הנראה בין אמצע מאי לאמצע יוני השנה
סיור ועדת המדע והטכנולוגיה בחטיבת מערכות טילים וחלל של התעשייה האווירית צילום ארכיון: דוברות ועדת המדע והטכנולוגיהועדת המדע והטכנולוגיה קיימה דיון במסגרתו דיווח שר המדע והטכנולוגיה, ח"כ אופיר אקוניס, על פעילות משרדו בנגזרות השונות, ועל תוכניות המשרד לשנים הקרובות. כמו גם פעילות ישראל בכל הנוגע להסכמים ופעילות בין לאומיים. מנכ"ל המשרד, פרץ וזאן, הציג את הגידול בתקציב לשנתיים הקרובות ופילוחו למטרות השונות. בין היתר הציג וזאן את ההשקעה בשיתוף הפעולה הבינלאומי, באוריינות הדיגיטלית, בתחום הלווייני ובתחומי המחקר והפיתוח.
"ישראל מעצמה בטכנולוגיה וחדשנות. בדירוג ה- OECD אנחנו ממוקמים שניים אחרי שוויץ אבל תרשו לי לחלוק, אנחנו במקום הראשון. מול כך הובל שיח אלים על ידי תנועות ה-BDS ללא הצלחה. כל מי שרוצה להחרים מוזמן להחרים, ההפסד שלו. בתחום הזה אין חרמות, ההפך הוא הנכון" ציין אקוניס. השר הציג שורת הסכמים בנ"ל שנחתמה ברחבי העולם בשנה האחרונה – במזרח, באירופה, ארה"ב וסין, והוסיף כי בשנתיים הקרובות הכוונה היא לחתום על הסכמים נוספים עם אוסטריה, דנמרק והולנד, קנדה והאיחוד האירופי. כן ציין השר כי הכוונה היא לפרוץ את השווקים בדרום אמריקה, דרך ברזיל וארגנטינה ואפריקה – דרך אתיופיה.
בתחום הלוויינים ומשימות מחקר בחלל ציין אקוניס כי מעתה ועד מחצית שנת 2018 צפויים חמישה שיגורים לחלל, כאשר גולת הכותרת של השיגורים – הלוויין ונוס, פרי שיתוף פעולה של התעשייה האווירית הישראלית והצרפתית, ישוגר ככל הנראה בין אמצע מאי לאמצע יוני השנה. במקביל התריע אקוניס כי "ישראל עלולה להגיע למצב משברי בו אין לנו מספיק לווייני תקשורת שהם כמו אוויר לנשימה עבורנו. שר האוצר הבטיח לי אישית תמיכה סביב ההתפוצצות עמוס 6, תמיכה בצורה של כסף לבניית לוויין חלופי, אך עד לרגע זה לא קיבלנו תגובה מהאוצר לעניין הזה, ואנו מצפים להתגייסות מוחלטת של האוצר. אני מעריך שיהיה פה מאבק".
ענבל קרייס, סגנית מנהל מבת חלל, התעשייה האווירית, ציינה על רקע הדברים כי "יש להתחיל במהירות את פרויקט לוין התקשורת הבא. אם ימומשו המלצות הוועדה שהקים שר המדע נוכל לקיים מערך תקשורת שייתן מענה לצרכינו כמדינה. אנחנו מתכוונים השנה לשחרר שני לוויינים לחלל אך בקיץ נמצא עצמנו ללא תוכנית חלל אווירית כהמשך, חייבים לדאוג לתקצוב".
ח"כ יעל כהן פארן: "אולי אין חרמות ברמת מדינות אבל יש קשיים לאקדמאים לפרסם מאמרים וכן ביצירת שיתופי פעולה, אי אפשר לומר שזה לא קיים".
ח"כ חיים ילין: "למדע יש תפקיד מאוד חשוב גם בהרתעה וגם בפיתוח העסקי אבל אנחנו מפגרים בחקיקה לעומת הטכנולוגיה, היא רצה ואנחנו לא מסוגלים לחוקק בקצב הזה. ראינו לאחרונה כיצד תקנות של משרדים שונים פוגעות קשות בענף הרחפנים שיכול להכניס מיליארדים לישראל, אני קורא למשרד שלך להיכנס לעובי הקורה בכל נושא התקנות".
ח"כ מיכאל מלכיאלי: "דווקא משרד המדע, תחום שכביכול מנותק ציבורית מהמגזר החרדי, נותן דגש חשוב למגזר ומשתף אותו ביותר ויותר מיזמים, אני מברך על כך".
ח"כ מנואל טרכטנברג: "יש להשקיע בקידום נשים וילדות בתחום המדע, אם לא נפעל הדבר יהיה לעוכרנו לאורך כל הדרך. יש רק 2 דוקטורנטיות לפיזיקה באוניברסיטת ת"א. זה ניתן לשינוי אבל זו צריכה להיות מטרה לאומית".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "בעוד כשבועיים נקיים דיון נרחב בסוגיית לווייני התקשורת ונעמיק בנושא. ישנם עוד מספר נושאים שלא נגענו בהם, נמשיך ונעקוב אחר הנעשה ונפקח כפי שנדרש מאתנו".
אודה לכם אם תצרו עימי קשר לטלפון: 0544233154