צלול "אין בנמצא מספיק ציוד חירום לטיפול בדליפות והים והאינטרס הציבורי מופקרים כיום לחלוטין"
צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
ביום שני התקבל במשרד להגנת הסביבה דיווח על ריח דלק חריף, צפונית לנמל אשדוד. לא ניתן היה לאתר את מקור הזיהום עקב הסערה בים. מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה חשדו הבוקר (ג') שמדובר בדליפה מצינור מיקשר הדלק של חברת חשמל.
לאור זאת, חברת החשמל התבקשה לפעול ללא דיחוי לאיתור הדליפה והפסקתה, ולטפל בזיהום הים שנגרם. חברת החשמל איתרה סדק בצינור, ולכן הוחלט לנקות אותו מכל שמן -פעולה שצפויה להסתיים לפי התוכנית עד הערב. הצינור הכיל מזוט, ולא בוצעה טעינה או פריקה של דלקים כבדים מאוניה. כתמי דלק קלים אותרו באזור החוף הצפוני לנמל אשדוד, ומעט דלק הגיע גם לאזור שמורת פלמחים. היקף הזיהום בים מקומי על פי הגדרות התוכנית הלאומית לטיפול בזיהום ים בשמן, תלמ"ת. היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה ממשיכה לעקוב אחר פעולות ריקון הצינור לחוף, ופועלת לבדיקת נסיבות האירוע
חברת החשמל מסרה כי מרגע שזוהה כי יש כתם דלק באזור תחנת הכוח אשכול, צוותי מחלקת הים של חברת החשמל צללו כדי לאתר את מקור הדליפה. מהבדיקה עלה, שקיים סדק באחד מהריתוכים בצינור התת-ימי.
העובדים התארגנו מיידית עם ציוד לטיפול באירועי זיהום ים, כולל עצירת ההתפשטות באזור הדליפה, איסוף ושאיבת הדלק אשר נע והתפשט. צוותי חברת החשמל, בתוספת של קבלנים חיצוניים שגוייסו מיידית לטובת העניין, פועלים כל העת, בתאום מלא עם אגף ים וחופים של המשרד להגנת הסביבה, לטיפול באירוע. הבדיקה האחרונה בצינור בוצעה בחודש אוקטובר 2015 ונמצא כי הצינור תקין. חברת החשמל תבצע תחקור מלא של האירוע והפקת לקחים.
עמותת צלול מסרה כי מבירורים שערכה עם גורמים שונים בשטח עולה כי הסערה שהיתה בים אתמול גרמה לנזק לצינור של חברת החשמל, מה שהוביל לדליפה שזיהמה את הים מאשדוד צפונה – עד צפונית מערבית לראשון לציון. המשרד להגנת הסביבה פועל בשטח אולם אין כרגע אפשרות לפרוש מצופים במים (בומים) משום שמדובר בדלק מאוד נוזלי וקל משקל שתפקידו לשמור על הצינור מפני מי הים. חברת החשמל שואבת את הדלק מהצינור כדי לרוקן אותו לכל אורכו. הדלק צפוי להתפרק מהר יחסית וכרגע לא ברור היקף הנזק לסביבה הימית ובחוף. המשרד להגנת הסביבה פותח בחקירה והיא תתמקד, ככל הנראה, בתחזוקת הצינור (יש פרוטוקול ובדיקות שגרתיות של הצינור).
"צלול" קוראת למשרד להגנת הסביבה למצות את החקירה עד תומה במהירות, ולוודא שהגורמים האחראים יתנו את הדין. מקרה זה הוא תזכורת נוספת לחשיבות ההקפדה היתרה על מתקני הדלקים הרבים שנמצאים בים מול חופי ישראל. הדבר חשוב במיוחד לאור הכרזת משרד האנרגיה על פתיחתו המחודשת של הים לקידוחי חיפוש (אקספלורציה) – שנחשבים לשלב המסוכן ביותר לסביבה – ולאור הצהרת חברת דלק כי בכוונתה להתחיל לחפש גם נפט. "צלול" שבה ומזכירה שאין חוק שיגן על הים, אין בנמצא מספיק ציוד חירום לטיפול בדליפות והים והאינטרס הציבורי מופקרים כיום לחלוטין".