מנכ"ל התאחדות התעשיינים הגיב לנתוני הנסיגה בתוצר וביצוא התעשייתי
מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל - צילום: התאחדות התעשיינים
קיפאון ביצוא התעשייתי: בחודשים אוקטובר-נובמבר 2016 נרשמה יציבות ביצוא, לאחר צמיחה ריאלית של כ- 0.9% ברבעון השלישי של 2016 לעומת הרבעון השני של 2016. מתחילת השנה נסוג היצוא התעשייתי בשיעור מצטבר ריאלי של כ- 5%. הרמה החודשית הממוצעת של היצוא בתקופה הנסקרת עמדה על כ- 3.5 מיליארד $, הנמוך בכ- 28 מיליון דולר מממוצע הרבע השלישי של 2016.
בין הענפים שרשמו נסיגה ביצוא בחודשים אוקטובר – נובמבר 2016 – יצוא ענף הכרייה והחציבה צנח ב- 34%, יצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים צנח בכ- 28% – ירידה חדה אשר כמותה לא נרשמה מעל לעשור, ויצוא ענף מוצרי הנפט נסוג ב- 16%.
כמו כן, לצד הקיפאון ביצוא, בחודשים ספטמבר – אוקטובר של 2016 העמיקה הנסיגה בתוצר התעשייתי – ירידה של כ- 2.2% לעומת החודשיים שקדמו, זאת בהמשך לנסיגה של כ- 1.5% בחודשים יולי – אוגוסט 2016.הירידה בתקופה הנסקרת משקפת הן ירידה חדה במכירות ליצוא והן ירידה במכירות לשוק המקומי. כך, מתחילת השנה נרשמה נסיגה ריאלית מצטברת של כ- 3.5% בתוצר התעשייתי.
מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל: "לא ניתן להבין כיצד ממשלת ישראל לא קיימה בשנים האחרונות אפילו דיון אחד בנושא הנסיגות ביצוא התעשייתי. ליצוא התעשייתי פוטנציאל להאיץ בצורה משמעותית את הצמיחה ואת רמת החיים בכל המשק ובמיוחד בפריפריה – השכר בתעשייה גבוה ב-40% מהשכר הממוצע במשק והחברות המייצאות מגדילות את הפריון והשכר בכל המשק.
במציאות הקיימת, נראה כי הממשלה מוותרת במודע על העלאת רמת החיים בישראל. התעשייה משקיעה מיליארדים בכדי להמשיך ולפעול בישראל, תחת תנאים רגולטורים כמעט בלתי אפשריים, אך התחושה שקיימת היום היא שהתעשייה הישראלית פועלת במקום בו היא לא רצויה. ההחלטה הראשונה שממשלת ישראל צריכה לקבל השנה היא החלטה על חיזוק התעשייה והיצוא הישראלי".