השר להגנת הסביבה השתתף בכנס נאות חובב לתעשייה וסביבה שהתקיים השבוע
"הגנת הסביבה והתעשיה אינם שני צרכים מנוגדים, מדובר בשני צרכים שיכולים להועיל אחד לשני. התחום של הגנת הסביבה בעולם הוא תחום עסקי ענק ואנחנו כמעצמה טכנולוגית יכולים להכנס לתחום הזה ולהרוויח בגדול.
במידה ונוכל לייצר חממה ענקית לפיתוח יוזמות טכנולוגיות בנושא הגנת הסביבה והתמודדות עם שינוי האקלים, זה יכול להביא לשינוי משמעותי ביותר שיהווה מקור הכנסה אדיר לכלכלת ישראל. אחת המשימות שלנו במשרד היא לייצר את התנאים הנאותים לכך.
אני מקווה מאוד שנדע לשכפל את מודל ההידברות כאן בנאות חובב, שהצליחו להגיע להבנה שאם רוצים לשנות באמת, ההתמודדות ראש בראש לא תועיל. רק המודעות לכך שהתעשייה אינה אויב העם ושערך הסביבה אינו לוקסוס מיותר אלא הבריאות של כולנו, תביא להבנה ששני האינטרסים חייבים לחיות זה עם זה ועל כן יש למצוא פתרונות בחשיבה משותפת."
בשנת 2006 נחתם הסכם הגישור בין המועצה התעשייתית נאות חובב ומפעליה, משרדי הממשלה וארגון נגב בר קיימא. בזכות הסכם הגישור, התאפשרה הקמת קריית ההדרכה של צה"ל ואכלוסה, זאת לאחר השקעות של כ – 2 מיליארד ש"ח בתחום הסביבתי – בשיקום מפגעי עבר ובשיפור מערך הניטור והטיפול הסביבתי. תהליך הגישור היה ייחודי ופורץ דרך בשיח הסביבתי והציבורי והוא משמש מודל לאומי במפגש שבין התעשייה, הרגולטור והציבור.
ההסכם היווה פריצת דרך בתחום הסביבתי ובשיח הציבורי שבין הקהילה לתעשייה שכן תהליך הגישור התבצע מחוץ לכותלי בית המשפט וקבע מתווה מפורט לאופן הטיפול במפגעים הסביבתיים הקשים שנוצרו כתוצאה משפכי המפעלים וכן צמצום משמעותי של רדיוס הסיכון ממועצת נאות חובב. ההסכם היווה גם נקודת ציון לאופן הטיפול בפליטות לאוויר וטיפול בתחלואי האזור.
לרגל שנת העשור, המועצה התעשייתית קיימה כנס מקצועי בנושאי תעשייה, סביבה ושיח ציבורי. בכנס נחשף מחקר שבוצע על ידי מכון המחקר "רושניק" בנושא עמדות הציבור בנוגע לאיכות הסביבה וזיהום אוויר. הכנס שילב גם סיור לקריית ההדרכה של צה"ל בנגב ואפשר מפגש של מובילי דעת קהל ובעלי עניין בזירה הציבורית, תקשורתית וכלכלית.
בין המשתתפים בכנס: השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, ראש מועצת נאות חובב, אנדריי אוזן, מפקד קריית ההדרכה, אל"מ אבי מטולה, מנכ"ל מועצת נאות חובב, אמנון בן דהן, ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון, ראש העיר דימונה, בני ביטון, מ"מ מנכ"ל כיל, אשר גרינבאום, מנכ"ל עמותת נגב בר קיימא, בלהה גבעון, מ"מ מנכ"ל חיים וסביבה, ניר פפאי, חבר מועצת נאות חובב ונציג חברת אדמה מכתשים, יוסי גולדשטיין.
אנדריי אוזן, ראש מועצת נאות חובב : "הסכם הגישור שנחתם לפני עשור מהווה נקודת ציון משמעותית בדברי ימי הנגב. בזכות השינוי הסביבתי האדיר שעבר הפארק האקו-תעשייתי נאות חובב בעשר השנים האחרונות אנחנו עדים היום לתנופת פיתוח אדירה ומשמעותית בכל פינה. אנו גם מציינים שנה לאכלוס קרית ההדרכה – פרויקט לאומי שלא יכול היה לצאת לדרך לולא הסכם הגישור והתהליך שהובלנו בשנים מאז".
אמנון בן דהן, מנכ"ל מועצת נאות חובב : "הכנס מהווה עבורנו הזדמנות טובה לחשוב יחד מה ניתן ללמוד וליישם מהמודל הייחודי שנוצר פה להפיכת מפגע למשאב וננסה לראות האם בהידברות בין התעשייה, הרגולציה והציבור לא ניתן להביא לאסדרה סביבתית ברת קיימא".
שלום
מוזר בעיני שבנושא של דעת הקהל לעניין הזיהומים הסביבתיים, לא הוזמן נציג הציבור… ואל תגידו לי שנציגי הממשלה והשלטון המקומי, הם-הם נציגי הציבור. שהרי אם נכון הדבר, מדוע הזיהום ממשיך בכל מדינת ישראל ? וגורם למותם של אלפי אנשים. (בהסתמך על מאמרים שפורסמו במחקרים אוניברסיטאיים בשנתיים האחרונות, כולל זה המעיד על "ראש קטן" בחיפה…)