האמנה היא המסגרת הבינלאומית המרכזית לשמירה על המגוון הביולוגי ושימוש בר קיימא בו לרווחת האדם
על רקע המשבר הגלובלי החריף והמתמשך במצב המגוון הביולוגי – החי והצומח, המערכות האקולוגיות ושל שרותיהן החיוניים לאנושות, נפתחה בסוף השבוע בקנקון, מקסיקו, ועידת המדינות (COP) ה-13 של אמנת המגוון הביולוגי של האו"ם – אחת משלוש אמנות ריו. חברים באמנה 196 צדדים – ובהם ישראל, שאישררה את האמנה ב-1995.
להצהרת קנקון חשיבות גבוהה לתמרוץ כלל הצדדים לאמנה, ובהם ישראל, להגברת המאמצים לעצירת ההידרדרות במצב המערכות האקולוגיות והשירותים החיוניים שהן מספקות לאדם – חמצן, מים ואוויר נקיים, האבקת גידולים חקלאיים, אפשרויות לפנאי ונופש ועוד. כיום ברור יותר מתמיד כי רק התגייסות של כלל מגזרי החברה תאפשר עמידה במשימה הקריטית הזו.
בחלק רם-הדרג שהתקיים בסוף השבוע, התקבלה הצהרת קנקון, המדגישה את הצורך הדחוף במדיניות כלל-ממשלתית רוחבית על מנת לשמור על המגוון הביולוגי. בהצהרה, הצדדים הדגישו כי חיוני לחיות בהרמוניה עם הטבע כתנאי יסודי לרווחת כל החיים, אשר תלויים בשמירה על המגוון הביולוגי והשימוש בר-הקיימא בו, וכן בשירותי המערכת האקולוגית שעבורם הוא משמש כבסיס.
המשרד להגנת הסביבה מקדם בימים אלה תכנית פעולה בין-משרדית משותפת לשמירה על המגוון הביולוגי ובנוסף, יצר פרויקטי דגל עם חברות מובילות במגזר התשתיות והאנרגיה להטמעת שיקולי מגוון ביולוגי בפעילותן.