נשיא התאחדות התעשיינים קורא לעצור את ההתדרדרות ביצוא הישראלי והעברת המפעלים לחו"ל
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, קורא לממשלה להחזיר את החוק לעידוד השקעות הון לתצורתו הקודמת, ולשפר בחזרה את סביבת המס של התעשייה בישראל. ברוש קורא להפחית את המס מ- 16% ל- 12% במרכז ומ- 9% ל- 6% בפריפריה. ובכך, לעודד מפעלים להשקיע בישראל, ואף להביא מפעלים חדשים שיוקמו בארץ במקום בחו״ל.
לדברי ברוש "התעשייה בישראל מתמודדת עם מציאות בלתי אפשרית, בכל פרמטר, והתוצאה היא שמפעלים עוזבים לחו"ל לייצר במדינות אטרקטיביות יותר,שם הם מתקבלים בזרועות פתוחות. לכן היצוא יורד משנה לשנה ופוגע בצמיחה של המשק. בתוך מספר שנים יצאו מישראל משלחות של שרים ופקידים על מנת לנסות להחזיר מפעלים שעזבו לארץ, אבל כבר יהיה מאוחר מדי. רק יצירת סביבת מס אטרקטיבית, שתינתן לתעשיית הייטק ותעשייה מסורתית ללא הבדלים, תגרום למפעלים להישאר בארץ ותמשוך השקעות זרות חדשות וחברות תעשייתיות בינלאומיות.
ברוש הוסיף ואמר כי "ובאשר למתנגדים לחוק בטענה כי הוא יימנע מהמדינה כספים, אני יכול להבטיח כי הפחתת המס רק תעשיר את קופת האוצר- המדינה תוכל לגבות מיסים ממפעלים חדשים שיקומו, תהנה מהמיסים של מפעלים שיבחרו כן להישאר ותמשוך השקעות זרות וחברות בינלאומיות לפעול בארץ".
קריאתו של ברוש מגיעה על רקע התדרדרות מתמדת ביצוא הישראלי לחו"ל – מתחילת השנה היצוא התעשייתי רשם נסיגה ריאלית של כ-8%. בד בבד, הולך וגדל שיעור המפעלים להם פעילות יצרנית בחו"ל, כאשר משקלם זינק במהלך העשור החולף, מכ- 16% בשנת 2004 ל- 29% בשנת 2014.
חלק המפעלים פתחו קווי ייצור בחו"ל במטרה להרחיב פעילותם, וחלקם עשו זאת תוך סגירת קווי הייצור בארץ. כך או כך, התוצאה היא שאותם מפעלים רב-לאומיים, בוחנים כיום כל הזמנה חדשה לפי כדאיות הייצור, ובחלק הולך וגדל של המקרים ההחלטה לייצר בארץ הופכת פחות כדאית מהחלופה של ייצור בחו"ל. כך, עוברת צמיחת התעשייה הישראלית אל מדינות אחרות, אשר נהנות מקליטת עובדים ומתקבולי מיסים בהתאם. במקביל, הפגיעה בכדאיות הייצור בארץ הובילה גם לירידה הדרגתית במספר המפעלים החדשים שקמים מדי שנה מ- 56 מפעלים בשנת 2005 לכ- 11 מפעלים חדשים שקמו ב- 2015.
בשנה החולפת הוקמו רק 5 מפעלים בישראל, לעומת 65 מפעלים שהוקמו בשנה אחת לפני עשור
נשיא פרוטרום, וסגן נשיא התאחדות התעשיינים, אורי יהודאי: "התחרות העיקרית של התעשייה הישראלית היא לא בין המרכז לפריפריה, אלא בין ישראל למדינות רבות בעולם, שנלחמות על הגדלת נתח השוק שלהן. כמי שמנהל חברה גלובאלית, שכוללת כ- 85 מפעלים ברחבי העולם, שיקול אטרקטיביות המס, הוא אחד השיקולים המרכזיים ביותר בדיון על הקמת מפעלים חדשים והרחבת הפעילות במדינות בהן אנו פועלים. לכן אין לי ספק, ששיפור סביבת המס תתרום לשיפור כושר התחרות והאטרקטיביות של ישראל ותמשוך משקיעים לחזור ולהקים פה מפעלים, שכמעט ולא קמו בארץ בשנים האחרונות".
מנכ"ל ובעלים של חברת טוטנאור, יצרנית ציוד רפואי מהגדולות בעולם בתחומן, רן טוטנאור: "כיצרן אשר מעסיק כ- 400 עובדים בישראל עם מספר חברות בנות בעולם, שמייצא למעלה מ- 95 אחוז מהתוצרת לכל העולם, אני תומך מאוד בהחזרת החוק למתכונתו הקודמת. התעשייה הישראלית סובלת מכל כך הרבה בעיות כמו ריחוק גיאוגרפי מהלקוח הסופי, רגולציה ובירוקרטיה, עלויות יצוא, מחסור בעובדים מקצועיים, תחרות בינלאומית קשה ומיסים גבוהים- שכל אלו מביאים לידי כך שמפעלים לא קמים במדינת ישראל ובשנה החולפת הוקמו רק 5 מפעלים, לעומת 65 מפעלים שהוקמו בשנה אחת לפני עשור. לכן כל עזרה לתעשייה הישראלית הנה בגדר חובה. החזרת החוק למתכונתו הקודמת תקל מאוד על המפעלים ולפחות בסעיף המס נוכל לרשום לרווחה".
מנכ"ל חברת ויזיוניקס, המפתחת ומייצרת מוצרי אלקטרו-אופטיקה לעיניים, חגי הרמן: "להחזיק חברה בארץ זה לא דבר טריוויאלי. כל דבר לוקח יותר זמן, המשקיעים שלנו הם אירופאים ותמיד יש להם את השאלה איפה לשים את הכסף – האם להשקיע בארץ או במקום אחר. מה שמפריע להם תמיד הוא חוסר הוודאות ובעיקרו סביבת המס של ישראל. אנחנו נמצאים בירושלים, שנמצאת באזור פיתוח א' ואם יורידו לנו את המס, זה יעזור לנו מאוד להתפתח ולהתמודד עם הקשיים של האזור בו אנו פועלים".