בדיון בועדת הכספים התברר כי הצעת רשות המסים לגבי חברות ארנק תחול על כלל החברות במשק
צילום: התאחדות התעשיינים
בדיון שנערך היום (29.11) בוועדת הכספים בכנסת בנושא "חברות ארנק", התברר כי בניגוד למה שנמסר בעבר לוועדה, מטרת הצעת רשות המסים אינה רק להגביל את פעילות חברות הארנק אלא תחול על כלל החברות במשק. נוסח החוק אשר אושר בממשלה מאפשר למנהל רשות המסים לחייב חברות לחלק דיבידנדים ולשלם את המס בגינם. בנוסף, מנהל רשות המסים רשאי להתייחס להלוואות בעלים כאל דיבידנדים ולגבות מס דיבידנד בגין הלוואות בעלים.
חברי וועדת הכספים אשר תומכים במטרת רשות המסים להגבלת יכולת תכנוני המס של חברות הארנק גילו היום להפתעתם כי רשות המסים מבקשת חופש חסר תקדים להתערב בשיקולים העסקיים של החברות בישראל.
מנכ"ל התאחדות התעשיינים הנכנס, רובי גינל, אמר כי "במידה וההצעה תאושר, בעלי מפעלים לא יוכלו להחליט לדחות משיכת רווחים במידה וירצו להגדיל השקעות בטכנולוגיות חדשות בשנים הבאות". גינל אמר עוד כי "עודף היצירתיות של רשות המסים פוגע במוטיבציה לקיים עסקים בישראל. רשות המסים עלולה לדחוף השקעות חדשות מחוץ לישראל. המטרה הלגיטימית של רשות המסים היא להגדיל את הכנסות המדינה ממסים, ואין חולק על כך שנוצרה בעיית גבייה מחברות הארנק. אבל, הדרכים שמציעה רשות המסים במטרה לתקן את הבעיה, עלולות לפגוע במוטיבציה לקיים עסקים בישראל".
על פי גינל, "הצעה זו מצטרפת להצעות נוספות שהוצגו בשנה האחרונה ובהן ניסיון של רשות המסים לקבל את פרטי כל חשבונות הבנק העסקיים בישראל". חברי הכנסת הביעו תרעומת כי הנוסח המעודכן להצעת החוק הובא רק לדיון הבוקר. עוד אמרו חברי הוועדה, כי ההצעה עלולה להשפיע על דרישות נותני שירותים עצמאיים בכל הקשור ביחסי עובד מעביד עם הממשלה ויש לתת על כך את הדעת.
יו"ר ועדת המיסוי של נשיאות הארגונים העסקיים, רו"ח צבי פרידמן אמר כי ההצעה שהוגשה לוועדה לא נדונה כלל עם המגזר העסקי בישראל, פרידמן אמר "אין להסתפק בדיונים עם הלשכות המקצועיות כאשר מי שעלול להיפגע מהצעה זו הינו המגזר העסקי כולו". היועצת המשפטית לוועדה אמרה בדיון כי הצעה זו לא צריכה לבוא במסגרת חוק ההסדרים. יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני, עצר את הדיון תוך מתן הנחיה לראש רשות המסים להידבר עם הארגונים העסקיים ואף העלה אפשרות לפצל את החוק מחוק ההסדרים.