בעיית הבעיות היא היתירות בהולכת הגז, כל הגז מגיע מצינור ומאגר אחד ביתירות אפס
יפתח רון טל - צילום: איריס בן-שחל
"תוך כ-20 שנה, קרי בשנת 2040, 80 אחוז מייצור החשמל במדינת ישראל יהיה חשמל מבוזר. זהו טווח הזמן בו יגיע למיצוי הייצור מהתחנות הגדולות כנהוג עד היום בעולם ובישראל. ככל שישתפו את חברת החשמל בתחום הזה, התחום יתפתח ויצמח יותר מהר כמתבקש."
"חשמל הוא התשתית החיונית ביותר הן בשגרה והן בחירום. אפילו על מנת לשתות מים אתה צריך חשמל. 85% מהמים בישראל מותפלים באמצעות שימוש באנרגיה חשמלית, ומתקני האגירה הם צרכני החשמל הגדולים בארץ. מוצר החשמל לא ניתן לאגירה, בינתיים. כשהטכנולוגיה של האגירה תתפתח ותתקדם, נצליח לקדם מאד את מהפיכת החשמל המבוזר.
אנחנו, מדינת ישראל, עדיין מהווים אי חשמלי אנרגטי והלוואי ונצליח לקדם חיבור לרשת ההולכה האירופית, באמצעות פיתוח קו חשמל דרך קפריסין ליוון או לתורכיה, וכן לירדן. אנחנו עובדים על זה, ויש לכך היתכנות טכנולוגית. היום, ביטחון אנרגטי במדינת ישראל במזרח התיכון הלא יציב, הוא לא רק ביטחון אנרגטי אלא יסוד חשוב בביטחון הלאומי .
אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכת הגז. ב2004, כזכור, היינו במצב של אפס שימוש בגז. 2013 היא שנה קריטית במהפכת הגז. זו השנה בה נפתח ברז הגז ממאגר תמר. מאז, ביום רגיל כמו היום, הגענו למצב שבו כ- 60% מהחשמל מיוצר בגז. הבוקר, למשל, אפס אחוז חשמל מיוצר בסולר. זו דרמה. לא פחות מכך. מהפיכת אנרגיה המתקדמת בקצב מהיר ביותר.
בשנת 2012 הכרזתי על המספר האיסטרטגי 80 אחוז גז ב-2020. חשבו שאני הזוי, אבל זה יקרה. אנחנו בדרך לשם. בעיית הבעיות היא יתירות בהולכת הגז. כל הגז מגיע מצינור ומאגר אחד. היינו, ביתירות אפס. כעת יש אור בקצה המנהרה. ככל שמאגר ליוויתן ומאגרי כריש ותנין יפותחו מהר יותר, האור יתעצם והיתירות האסטרטגית תעלה.
מהפיכת הייצור הפרטי – ב-2013, היה אפס ייצור פרטי במדינת ישראל. נכון להבוקר, כ-30 אחוז הוא חשמל פרטי. גם זו מהפיכה ברמה ההיסטורית. וחיוני לנהל אותה בתבונה ובשיקול דעת, כדי לשמור על היציבות והאיתנות של חברת החשמל כספק שירות חיוני.
אין ספק לדעתי שמקדם הצמיחה העיקרי בישראל הוא משק האנרגיה. בנוסף, אני מאמין גדול בכך שעלויות ייצור החשמל, הן בטווח הקצר והן בראייה ארוכת טווח, ירדו. בכך משק האנרגיה יוביל את הורדת יוקר המחייה, ובכך יהפוך למכשיר כלכלי חברתי מוביל.
תוך 20 שנה, 80 אחוז מייצור החשמל במדינת ישראל, יהיה חשמל מבוזר. זוהי המהפכה הבאה. מהפיכת ה- 8020. 80% חשמל מבוזר, מבוסס בעיקר על ייצור חשמל מאנרגיית השמש, הרוח והאגירה השאובה. זהו טווח הזמן האסטרטגי בו יהיה מיצוי הייצור מהתחנות הגדולות, כנהוג עד היום בעולם ובישראל, ומעבר לייצור פרטי אוטונומי מבוזר.
ייצור חשמל באמצעות השמש, הכי זול, הכי זמין, אך עדיין בחיתולי הטכנולוגיה. איך להפיק באופן הרבה יותר יעיל ונציל, ואיך נאגור את האנרגיה – אגירה מקומית, אזורית ואסטרטגית.
אלו הן הטכנולוגיות החדשות. ייעול יצור החשמל הפוטוולטאי ואגירת האנרגיה. אם אלו יקרו, בשנת 2040, בתקן של כל בית ומשק בית, וכל מפעל ומשרד, יהיה תקן לייצור חשמל על הבניין, שם ייוצר ושם יאוחסן, ובנוסף, תהיה אגירה אזורית, עירונית וארצית.
מהפיכת הרשת החכמה – זה ייצור אנרגיה מהשמש בהיקפים גדולים, אגירתה, וניהול ההולכה והחלוקה באמצעות רשת חכמה דיגיטלית, המאפשרת שליטה מלאה באנרגיה הביתית על ידי הלקוח באמצעות הסמארטפון שלו, וכן שליטה של ספק השירות החיוני, קרי חברת החשמל.
תעלת הימים – אם נצליח לקדם אותה, מהים התיכון לים המלח, נוכל לייצר חשמל שכולו נקי, הידרו אלקטרי, 2000 מגוואט לפחות. וכולל התפלה – תוכנית אסטרטגית זו תהפוך את הנגב והערבה למקום אחר. וזו תירשם בדברי ימי ההיסטוריה של מדינת ישראל כמהפכת הנגב והערבה.
איך נתגבר את החשמל לאילת? הקמת קו 161 קילוואט יכפיל פי 5 את כמות החשמל לאילת, אבל לא פחות חשוב מכך, יאפשר גם להוציא את החשמל מהנגב צפונה. על הקו הזה תוכל להיות פרושה המהפכה הדיגיטלית. הסיבים האופטיים יאפשרו לכל תושבי אילת להתחבר לרשת אינטרנט מהירה ולהפוך את אילת לעיר דיגיטלית. זו תהיה המהפכה הבאה של אילת. אני מאמין שזה אפשרי.
לסיום, היום, כל מגוואט חדש שמיוצר, הוא הרבה יותר נקי מהמגוואט הקודם. אבל תמיד נזכור שהמגוואט הכי נקי הוא המגוואט שלא מייצרים. התייעלות אנרגטית לעולם תישאר כיעד אסטרטגי ברמה הלאומית. חברת החשמל מחויבת לחשמל ירוק, לקיימות למען הדורות הבאים. ככל שישתפו את חברת החשמל בתחום הזה, התחום יתפתח ויצמח מהר יותר כמתבקש."