לא יחול בנושאי איכות סביבה, תכנון ובניה ופגיעה בשמורות טבע וגנים לאומיים
דליפת הנפט של קצא"א בערבה. צילום: אדיר פטל, תשתיות
בעקבות עתירת 'אדם טבע ודין' החליטה הממשלה לבטל את צו החסיון המלא שחל על פעילות קצא"א מאז שנת 1968. בשבוע שעבר, במקביל למועד בו נדרשה המדינה למסור לבג"ץ הודעת עידכון בנוגע להסרת האיפול המלא, פורסם ברשומות צו חיסיון מתוקן, המחריג את נושאי הסביבה ממעטה החשאיות של קצא"א, כך שמעתה תחול חובה לפרסמם לידיעת הציבור.
במסגרת הצו החדש שפורסם, נקבע כי מעטה החשאיות של קצא"א לא יחול עוד במקרים הנוגעים לאיכות סביבה, תכנון ובניה, רישוי עסקים, פגיעה בשמורות טבע, גנים לאומיים ובערכי טבע מוגנים.
זוהי הפעם הראשונה שהממשלה מאפשרת חשיפת מידע הנוגע לפעילותה של קצא"א, זאת לאחר שבדיון בעתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' לאחר אסון דליפת הנפט בעברונה, בה נדרשה המדינה להסיר את החיסיון, הבהיר השופט אליקים רובינשטיין כי המדינה "מוכרחה ללכת עם רוח העידן, מה שלא היה שקוף צריך להיות שקוף, בכפוף כמובן לאינטרסים של בטחון". כמו כן בהחלטתו האחרונה בעתירה מפב' 2016 הודיע בג"צ כי אם לא תינתן תשובת המדינה בנושא, לא יהיה מנוס מהוצאת צו על תנאי.
בהודעת העדכון ששלחה המדינה ל'אדם טבע ודין', יום לאחר פרסום הצו המעודכן ברשומות, כתבה פרקליטות המדינה כי הצו המעודכן מחליף את הצו הישן שבגינו הוגשה העתירה, כמו כן מציינת המדינה כי תעביר לידי 'אדם טבע ודין' מסמכים הנוגעים לחקירת אסון עברונה.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "הנוסח החדש של הצו הוא התקדמות משמעותית בהגנה על הסביבה. כעת ניתן יהיה לעקוב ולפקח אחר פעילות קצא"א והיא לא 'תהנה' יותר מההפקרות הניתנת לגופים הפועלים במחשכים. יחד עם זאת, צריך לזכור שנוסח הצו עלול להתפרש מילולית כקובע שרק מידע ביחס לפעולת קצאא, אשר נוגע לאחד התחומים המפורטים בלבד, אך לא לשום היבט אחר של פעולת החברה, לא יהיה חסוי….אלא שבחיים המעשיים אין כמעט תחומי פעילות "טהורים" כגון אלה, ולכל פעילות יכולה להיות נגיעה לכמה היבטי פעילות של קצא"א. לכן בכוונתנו להבטיח שלא יהיה ניצול לרעה של אופן ניסוח הצו".