במסגרת מבצע האכיפה נתפסו כלי עבודה ו-160 טון גזמי עץ שהיו במקום הועמסו על שמונה משאיות
צילום: דובר צה"ל
המפחמות פועלות באזור הכפר הפלסטיני יעבד בצפון השומרון ומייצרות פחמים משריפת גזמי עץ, אשר לרוב נמכרים לפלסטינים על ידי חקלאים ישראליים. המפחמות מהוות מפגע סביבתי וגורמות לזיהום אוויר חמור באזור, ממנו סובלים תושבים פלסטיניים ואזרחי ישראל, תושבי אזור השרון, מועצה אזורית מנשה, כרכור ופרדס חנה.
מבצע האכיפה החל לאחר שראש המנהל האזרחי, תת אלוף אחוות בן חור, התריע בפני הרשות הפלסטינית כי במידה וזו לא תפעל לסגור את המפחמות, יבצע המנהל האזרחי אכיפה כנגד זיהום המפחמות למען טובת הכלל.
בהתאם להנחיית מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, בוצעה לראשונה אכיפה נגד פעילות המפחמות באזור על ידי המנהל האזרחי ויחידת הפיקוח, בשיתוף כוחות מחטיבת מנשה. ההחלטה על ביצוע אכיפה התקבלה לאחר שהמתאם דן בהשלכות הצפויות מביצוע אכיפה בשטחי B ולאחר שניסיונות ההידברות למול הפלסטינים למיגור התופעה ונזקיה, לא הסתייעו.
פעולה זו היא חלק מתוכנית הפעולה הבין-משרדית בהובלת המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות, הכוללת מספר צעדים: הוצאת צו המסדיר את הכריתה וההובלה של עצי מטעים המשמשים חומר גלם למפחמות; תמרוץ לחקלאים על-ידי קול קורא לרכישת מרסקות גדמים גדולות, לריסוק העצים הנעקרים במטעים והקמת מפחמות ידידותיות לסביבה, בסך כולל של 6 מיליון שקל ; קידום תוכנית לעידוד הקליטה של גדמי המטעים במתחמים ומתקני טיפול ייעודיים, באמצעות תמיכה תקציבית בסך כולל של 1.5 מיליון שקל וכן פיקוח באמצעות גיוס כוח אדם ייחודי.
כמו כן, פרסם המשרד להגנת הסביבה קול קורא לתמיכה בייצור כופתיות ביומסה מהגדמים לצורך יצירת חלופה כלכלית למפחמות, בסך כולל של 26 מיליון שקל ומקדם פיילוט לשימוש בגדמי מטעים במתקנים של חברת חשמל.
הגיע הזמן!
כמו כן הבנתי שיש דרכים פחות מזהמות לייצר פחמים מעצים, אולי שמישהו ינסה לחנך את מפעילי המפחמות.
חללית
העשן הנוראי הוא גזים לא שרופים. צריך רק לוודא שריפה מלאה של העשן במלואו- וקיבלת קצת אדי מים, ריח קל תלוי בסוג העץ ועוד קצת דרייק בלתי מזיק (תנור מסוג רוקט-סטוב, שהיה לי בבית, בבנייה עצמית, עושה זאת בדיוק. פשוט ממש).