מסקרים שערכה התאחדות התעשיינים עולה כי כ- 80% מהמפעלים מדווחים על חוסר בעובדים מקצועיים
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הצהיר כי "המחסור ההולך ומחריף בעובדים מקצועיים מהווה את האיום מספר אחד על המשך קיומה והתפתחותה של התעשייה הישראלית". ברוש אמר את הדברים במסגרת יום עיון שנערך השבוע (ג') בכנסת, בנושא ההכשרה המקצועית בישראל והמחסור בעובדים מקצועיים בתעשייה. יום העיון נערך ביוזמתו של ח"כ אלי אללוף ובהשתתפות של נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, שר העבודה והרווחה, חיים כץ והתעשיין סטף וורטהיימר.
ברוש המשיך ואמר כי "מסקרים שערכה התאחדות התעשיינים עולה כי כ- 80% מהמפעלים מדווחים על חוסר בעובדים מקצועיים, איכותיים. אנו חייבים להפשיל שרוולים ולפעול באופן מיידי להחזרת נושא החינוך הטכנולוגי-מקצועי לראש סדר היום הציבורי ולפעול לביצוע רפורמה מקיפה במערכת ההכשרה וההשכלה הטכנולוגית. טיפוח הון אנושי טכנולוגי, איכותי ורלבנטי, הנו הבסיס להתפתחות ולהצלחה חברתית וכלכלית- חוט השדרה לחוסן הלאומי והכלכלי של מדינת ישראל ולהתפתחות התעשייה הישראלית" והנו מטרה לאומית וערכית ממדרגה ראשונה.
יו"ר תחום החינוך המקצועי-טכנולוגי בהתאחדות התעשיינים ויו"ר משותף של ד"ר פישר, ד"ר נורית הראל, הוסיפה ואמרה כי "המחסור בכח אדם מקצועי פוגע בתעשייה שנאלצת להקים מפעלים בחו"ל ובעובדים שאם היו בעלי הכשרה מתאימה היה להם בטחון תעסוקתי ארוך טווח עם שכר מעל הממוצע במשק. בנוסף למחסור הקיים בכל הדרגים בעובדים מקצועיים אנו צופים שבעשר השנים הקרובות תהיה התפתחות וידרשו כישורים נוספים מעובדי התעשייה. לכן יש להגדיר תוכניות הכשרה מקצועית באופן מיידי בהתאם לצרכי התעשייה כיום ותחזית הצרכים בשנים הקרובות. החדשנות המאפיינת את החברה הישראלית חייבת להיות מתורגמת להקמת מפעלים, יצירת מקומות עבודה וחיזוק הכלכלה הישראלית, כל אלו לא יקרו ללא כח אדם מקצועי".
המחסור בעובדים עלול להוביל גם להעברת מפעלים לחו"ל
ה- OECD קבע כבר בשנת 2004, כי החינוך הטכנולוגי-מקצועי, מהווה את הקטר המשמעותי ביותר להשגת היעד המרכזי של האיחוד האירופי – להיות כלכלת הידע המובילה בעולם בשנת 2020. חינוך זה נתפס כפתרון לשיקום שוק העבודה שמתאושש מהמשבר הכלכלי. הוא משפר את הפריון ומגדיל את כושר ההשתכרות.
על אף כל זאת, בישראל הממשלה אינה משקיעה מספיק משאבים בחינוך המקצועי-טכנולוגי, בהכשרה ובהשכלה הטכנולוגית והתוצאה היא שכיום ישנו מחסור חמור בעובדים מקצועיים בתעשייה, שהולך ומחריף עקב יציאה של עובדים רבים מחבר העמים לגמלאות. המחסור בעובדים מקצועיים בכל הרמות, מהנדסים, טכנאים והנדסאים פוגע בצמיחת של התעשייה הישראלית, פוגע ברמת הפריון של העובדים בישראל, שהנה נמוכה משמעותית מרמת העובדים בארה"ב (52%-) והמדינות הסקנדינביות (11%-), ועלול להוביל גם להעברת מפעלים לחו"ל .
בהתאחדות התעשיינים טוענים כי מדינת ישראל חייבת לבצע רפורמה מקיפה; מבנית, פדגוגית, תקציבית ומיתוגית בהשכלה הטכנולוגית ובמכללות הטכנולוגיות, וזאת לנוכח העובדה שהנדסאי (מה"ט) מתוקצבים היום על ידי הממשלה בכ- 8 אלף שקלים בלבד, שהם שליש מהתקצוב של סטודנט לתואר ראשון. תקצוב נמוך שפוגע ביכולת להצטייד במעבדות ובסדנאות עדכניות, פוגם ביכולת להעסיק מורים ברמה גבוהה, ובסופו של דבר פוגע ביכולת להכשיר בוגרים איכותיים ורלבנטיים אשר ישתלבו בשוק העבודה ובתעשייה.