"המשך יבוא האמוניה במיכלית ענק והמשך קיומו של המיכל במפרץ היא סכנת חיים לתושבים"
מתקן האמוניה במפרץ חיפה - צילום: עמותת צלול
בעקבות כישלון המכרז להקמת מפעל אמוניה במישור רותם בנגב יזמה עמותת צלול, ממובילות המאבק לסגירת מיכל האמוניה, קריאה משותפת של כל ראשי הרשויות באזור חיפה לראש הממשלה להתערב בסוגיה ולהביא לסגירת המיכל המיושן והמסוכן.
במכתב כותבים ראשי הערים: "המשך יבוא האמוניה במיכלית ענק והמשך קיומו של המיכל במפרץ היא סכנת חיים לתושבים, סכנה לאזור התעשייה החשוב במדינה, סכנה לנמל חיפה וסכנה ממשית לפגיעה ברכוש ציבורי ופרטי. כבוד ראש הממשלה, חיי תושבי הצפון אינם הפקר. אנו מבקשים את התערבותך המיידית לסגירת המיכל המסוכן ולמנוע בכך את האסון העומד בפתח".
על המכתב חתומים ראש עיריית חיפה יונה יהב, ראש עיירת קריית ביאליק אלי דוקרסקי, ראש עיריית קריית מוצקין חיים צורי, ראש עיריית קריית ים דוד אבן צור, ראש מועצת קריית טבעון דויד אריאלי, ראש המועצה האזורית זבולון דב ישורון, ראש עיריית נשר אבי בנימו וראש עיריית קריית אתא יעקב פרץ.
עמותת צלול "המשרד להגנת הסביבה כשל בניהול המכרז להקמת מפעל ליצור אמוניה בנגב; ממשלת ישראל שהבטיחה שמיכל האמוניה הישן והמסוכן בחיפה ייסגר בראשית 2017, לא עמדה בהבטחתה ולא הסירה את האיום המרחף על חייהם של תושבי הצפון. 'צלול' דורשת מראש הממשלה בנימין נתניהו לקחת את הנושא תחת אחריותו ולהורות על סגירת המיכל בהקדם האפשרי.
עד למועד הסגירה על חברת חיפה כימיקלים ועל חברת דשנים – ש-96% מהגז המסוכן מיועד לשימושן – למצוא פתרון לאספקת האמוניה. 'צלול' תתנגד בכל תוקף לכל ניסיון לחדש את היתר הרעלים למיכל, שתוקפו יפוג בראשית 2017. לאחר גרירת הרגליים, שנמשכה במשך שנים, על הממשלה להוכיח לתושבי הצפון שחייהם אינם הפקר".
ח"כ עמיר פרץ "על הממשלה להקים את מפעל האמוניה כחברה ממשלתית״
ח״כ פרץ, השר להגנת הסביבה לשעבר, אשר עמד מאחורי היוזמה לפירוק מיכל האמוניה בחיפה והקמת מפעל אמוניה במכרז: ״מדובר בסוגיה לאומית בעלת השלכות ביטחוניות וסביבתיות חמורות, הדורשת פיתרון דחוף.
אסור לסטות מהאסטרטגיה של הקמת מפעל כפתרון. יש להסיר את כל החסמים כדי להבטיח את ההיתכנות הכלכלית של המפעל והיה והדבר לא מסתייע – יש להטיל על אחת החברות הממשלתיות להקים את המפעל כחברה ממשלתית. אין ספק שמפעל כזה יהפוך עם הזמן גם למפעל רווחי ביותר.
על המדינה להבטיח מחיר גז נמוך לטובת פרויקט לאומי זה, גם אם יש צורך להתערב או לסבסד אותו כחלק מתנאי המיכרז, ובתמורה לכך תוכל לקבוע מחיר מקסימום לאמוניה שתופק״.