במשרד טוענים כי יביאו לירידה של 95% עד 2022 בפליטת המזהמים מהתחנה
תחנת הכח אורות רבין בחדרה - צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
המשרד להגנת הסביבה הוציא בסוף השבוע האחרון את היתר הפליטה לתחנות הכוח אורות רבין בחדרה ורוטנברג באשקלון, בהתאם להוראות חוק אוויר נקי (התשס"ח – 2008). היתרי הפליטה מציבים מגבלות מחמירות על הפליטה לאוויר, ומחליפים את הוראות הצו האישי, אשר ניתן בשנת 2010.
בין הדרישות המשמעותיות בהיתר: סגירת היחידות הפחמיות (1-4) באורות רבין בחדרה עד יוני 2022 והפחתה של 19% בשימוש בפחם בכל שנה משנת 2017 ועד סגירת היחידות הפחמיות. ההיתר יביא להפחתה של 95% מפליטת מזהמים בתחנת הכוח אורות רבין – מ-42 אלף טון תחמוצות חנקן לשנה לכ-2,000 טון ומ-34 אלף טון תחמוצות גופרית לשנה לכ-1,700.
כמו-כן, נחתם מסמך הסכמות בין השר להגנת הסביבה ושר האנרגיה, הקובע שעד ל-31.3.17 יגיש לממשלה שר האנרגיה, בהתייעצות עם השר להגנת הסביבה הצעה להחלטת ממשלה שתעגן את הפעולות הנדרשות ליישום שיבטיחו את סגירת היחידות. הפעולות הנדרשות, כפי שהציב שר האנרגיה, הן: הממשלה תקדם פיתוח וחיבור של שלושה מאגרי גז והקמת תחנות כוח גז חלופיות (מחז"מ). במקביל, שר האנרגיה התחייב לפעול לעדכון תכנית הפיתוח למשק האנרגיה, ולהורות באמצעותה על ביצוע הפעולות הנדרשות ליישום הוראת סגירת היחידות. הסכמות אלה מבטיחות כי הממשלה תפעל באופן מיידי להיערכות לסגירת היחידות.
ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה: "תחנות הכוח הפחמיות הן מקור הפליטה הגדול במדינת ישראל. התנאים המחמירים שהצבנו בהיתר הפליטה וכן סגירת היחידות הפחמיות, הישנות והמזהמות באורות רבין, הם הישג סביבתי עצום, שמעמיד את מדינת ישראל ומשק החשמל בקו אחד עם המדינות המערביות המפותחות, ויאפשר לנו לעמוד במחויבויותינו הבינלאומיות.
המהלך יצמצם תחלואה ותמותה בקרב התושבים באזור ההשפעה הרחב של תחנות הכוח. אנחנו שמחים ששר האנרגיה אימץ את המלצתנו להביא לסגירת התחנות הפחמיות 1-4, והיה קשוב לצורכי הגנת הסביבה ולרצון תושבי האזור. המאבק שנטלנו בו חלק חשוב הביא לתוצאה מבורכת, שהיום מעוגנת בהיתר על-פי חוק ותקבל גיבוי ביצועי גם בהחלטת ממשלה. נמשיך לפעול יחד עם משרד האנרגיה כדי להבטיח שההחלטה על סגירת התחנות הפחמיות תהפוך למציאות"
בעניין השבתת היחידות 1 – 4 באורות רבין בחדרה:
לדעתי, אפשר להסב את היחידות הנ"ל להפעלה בפסולת עירונית, שנותרת לאחר שהוצאו ממנה החומרים שניתנים לשימוש חוזר או למיחזור, ובפסולת וחקלאית. למימון ההסבה של היחידות אפשר להשתמש בחלק מהיטל ההטמנה שמשלמות הרשויות המקומיות בגין אותה אשפה – קרן הניקיון. זה עונה על בעיות ההפעלה של התחנה המזדקנת: זיהום האוויר אינו מסוכן כמו מפחם; בחו"ל יש ניסיון עם מאות תחנות כוח כאלה; התחנה תשמש לגיבוי בהפעלה בפחם במקרי חרום; מיקום התחנה הוא במרכז הארץ, והגישה אליה נוחה מכל כיוון ובכל אמצעי תחבורה (כולל ים). זה גם יפתור את כל העיסוק המיותר בהפרדת האשפה ברמה המוניציפלית ואת חוק האריזות ואחיו. יהיו רק שני סוגי אשפה: REUSE – ניתן למיחזור (שם כללי) או REFUSE – לא ניתן למיחזור. בשטח התחנה אפשר להקים מגה חיריה.
כל נושא הטיפול בזבל – מיחזור והשבה – הוא עניין תעשייתי ואינו קשור להגנת הסביבה. אני מקווה שהמשרד להגנת הסביבה יהיה הרגולטור והאיש הרע בפיקוח ואכיפה של חוק "המזהם משלם", בלי מורא ובלי משוא פנים, ורה"מ יהיה האיש הרע, שיכפה על משרד הכלכלה לטפל בזבל.
שנה טובה וחתימה טובה
יאיר שפי