משרד האנרגיה בחר להשוות את המחירים בישראל מול מדינות OECD בעזרת נתונים מיושנים שאבד עליהם הכלח
מאת: אמנון פורטוגלי
משרד האנרגיה פרסם ב-15 לאוגוסט דוח בכותרת 'מנתונים בינלאומיים רשמיים עולה: מחירי הגז הטבעי בישראל הם מהנמוכים במדינות ה-OECD'. הדוח מבוסס על השוואת מחירי הגז הטבעי בארצות OECD במחצית 2015. זו אינה הפעם הראשונה ששטייניץ מנופף בנתונים מיושנים שאבד עליהם הכלח. לפני כשנה, שטייניץ הציג בישיבת הממשלה גרף מחירים של שנה קודמת, עכשיו הוא חוזר על התעלול בכסות אחרת.
שטייניץ ואנשי משרד האנרגיה מנסים להתמודד, באמצעות הדוח, עם הביקורת הציבורית והעסקית על מחירי הגז הטבעי המונופוליסטיים הגבוהים בישראל, אלא שהוא מפרסם ניתוח חלקי בין מחיר הגז הממוצע לתעשייה, לבין מחירי הגז שנגבים מהתעשיינים ביתר מדינות ה-OECD.
המשרד מביך את עצמו, מציג עצמו כאחד שאינו מעודכן בנושא, כאשר הוא כותב "בכוונת המשרד לעדכן את הנתונים פעמיים בשנה על מנת שישקפו את המחירים הרלוונטיים ביותר. המדד יסייע לצרכני הגז הטבעי להשוות בין מחירי הגז הטבעי באופן תדיר, ברור ומובן." אלא שהנתונים עליהם מתבסס משרד האנרגיה הם ממחצית 2015, מיושנים, אינם רלוונטיים יותר, ויש נתונים מעודכנים ליוני 2016.
על פי נתונים אלו, מחירי הגז הנוזלי בארצות המייבאות גז, נע בין 4.27 דולר ליחידת חום בבריטניה, ל- 4.74 בברזיל. בקנדה ובארה"ב המפיקות ומייצאות גז, המחירים נעים בין 1.78 ל- 2.66 דולר ליחידת חום. חברת החשמל משלמת 5.7 – 5.8 דולר ליחידת חום, כ-25% יותר מאשר באירופה ובעולם, ומפעלי התעשייה הישראלים משלמים עוד יותר, 6-7 דולר ליחידת חום.
משרד האנרגיה אינו מנסה להתמודד עם הטענה שבארץ מחירי הגז הם מחירי מונופול ובחר לעשות השוואה עם מחירי הגז במדינות OECD המייבאות גז ולא במדינות המפיקות גז. מחיר הגז באירופה כולל את עלויות היבוא (הנזלה, הובלה וגיזוז) שמייקרים את מחירו, בעוד שלישראל יש מאגרי גז בקרבת חופיה, והיא נהנית מעלויות הפקה נמוכות. זה לא מקצועי ולא רציני להשוות את מחירי הגז בישראל למחירים בארצות אירופה המייבאות גז. אבל גם בהשוואה כזו מסתבר שמחירי הגז בישראל גבוהים מאשר באירופה.
השימוש העיקרי של הגז הטבעי בישראל כיום ובשנים הבאות יהייה לייצור חשמל. למרות זאת, משרד האנרגיה אינו משווה את מחיר הגז שמשלמת חברת החשמל הישראלית עבור הגז הטבעי למחירי הגז שחברות החשמל בעולם בארצות המייצרות גז.
גם כאן הנתונים גלויים. בארה"ב וברוסיה, שתי מדינות המפיקות גז, המחיר שחברות החשמל משלמות עבור הגז הטבעי עומד כיום על כ- 2.5$ ליחידה. במחצית 2015 המחיר עמד על כ- 3 דולר ליחידה. בישראל, כשאנחנו קרובים למקום ההפקה, חברת החשמל משלמת 5.8 דולר ליחידה.
מחיר הגז שחברת החשמל הישראלית משלמת גבוה משמעותית לעומת המחיר שחברות החשמל בארה"ב משלמת. גרוע מזה, מחיר הגז לחברת החשמל צפוי עוד להתייקר בשל מנגנוני ההצמדה הבעייתיים שעליהם חתומה חברת החשמל מול מונופול תמר, בניגוד למגמה העולמית הצפוייה בחמש השנים הבאות.
הכותב הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
מחיר הגז בעולם עולה ויורד כך שאי אפשר לקבוע מחיר קבוע המחיר הגבוה היה מעל עשרים דולר והנמוך היה כ2 דולר כך שהממוצע הוא כ10 דולר אם נשים את מחיר ההפקה והעלויות נקבל מחיר הוגן יחסית אם החכמים הגדולים לא חשבו לפנים במקום פחם היו מיבאים מיד גז והיו חוסכים מעלויות חברת החשמל הון תועפות תודה על הקריאה מפרופסור כרמונה