גרינפיס: "קושרי הכתרים מטעם עצמם מוזמנים ליום תענית על מאות ההרוגים והאלפים שחולים מהזיהום מפחם"
זיהום האוויר מתחנות הכוח הפחמיות עולה לאחרונה לראשונה לסדר היום הציבורי. נערכו שימועים בשיתוף הציבור להיתרי הפליטה של התחנות בחדרה ואשקלון, ומשרדי הבריאות הציג לראשונה את תג המחיר של מוות ותחלואה כתוצאה מחשיפה לזיהום. בנוסף הגיש משרד להגנת הסביבה דוח ובו הצעת חלופה טכנית להפעלת היחידות בחדרה בגז טבעי בניגוד לעמדת משרד האנרגיה להמשך הפעלת התחנה בפחם תוך שימוש בפרוייקט הסולקנים. נראה שבחברת החשמל לקחו את הביקורת ברצינות ומנסים כעת להרגיע את הציבור כי המצב סביר והוא עתיד להשתפר.
חברת החשמל העבירה לאחרונה דיווח למשרד להגנת הסביבה במסגרת חוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה), ממנו עולה, כי בשנת 2015 חלה ירידה נוספת ברמת הפליטות של המזהמים העיקריים הנפלטים ממתקני החברה לעומת שנת 2014. לטענת החברה השיפור משמעותי יותר, אם משווים את ערכי הפליטות בשנת 2015 לעומת שנת 2012 (שנת הדיווח הראשונה). כך למשל, בפליטת תחמוצות חנקן חלה ירידה של כ- 10% לעומת 2014 ושל כ- 40% בהשוואה לשנת 2012 , בפליטת תחמוצות גופרית חלה ירידה של כ- 5% לעומת 2014 ושל כ- 35% לעומת 2012. בפליטת פחמן דו חמצני חלה ירידה מתונה של כ- 1% וירידה של כ- 30% לעומת 2012. בחומר חלקיקי חלה עלייה בשנת 2015 בהשוואה לשנת 2014, אולם ביחס לשנת הדיווח הראשון (2012), חלה ירידה של כ-30% . הדבר נובע ככול הנראה משימוש בסוגי פחמים שונים וסיבות תפעוליות שונות. בהתאם לנתוני ניטור רציף, למרות העלייה בפליטה השנתית של חלקיקים לעומת אשתקד, לא נרשמה חריגה מהתקן המותר לפליטת חומר חלקיקי מארובות החברה.
בחברת החשמל צופים, שעם התקדמות מיזם הפחתת הפליטות של החברה (לצמצום פליטות דו תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן בתחנות הפחמיות), ערכי הפליטות של המזהמים העיקריים ימשיכו לרדת באופן משמעותי. בנוסף טוענת החברה כי היא פעלה רבות לכניסת הגז הטבעי והרחבת השימוש בו. בזכות הגעת הגז ממאגר "תמר", החל מסוף חודש מרס 2013 ותחילת ייבוא גז נוזלי על ידי חברת החשמל באמצעות אניית הגז הנוזלי הטבעי, החל מהרבעון השני של שנת 2013 נפסק כמעט לחלוטין השימוש בדלקי הגיבוי הנוזליים, מזוט וסולר, לשם ייצור חשמל.
עוד טוענים בחברה כי תחנות הכוח של חברת החשמל עומדות בערכי הפליטה הנדרשים ע"י המשרד להגנת הסביבה, וחשיפת הציבור למזהמים מתחנות הכוח נמוכה לאין שיעור מחשיפתו למזהמים שמקורם בתחבורה או מקורות פליטה שלהם ארובות נמוכות או ללא ארובות כלל. הארובות הגבוהות, של תחנות הכוח יוצרות עילוי כלפי מעלה ופיזור על פני שטח גדול, כך שרק חלק מזערי נקלט על פני הקרקע. זאת, לעומת פליטות כלי רכב, לדוגמא, אשר מתרחשות בגובה פני הקרקע המהוות מקור זיהום ראשי לאוכלוסייה, כך גם עלה ממחקרים שפורסמו ע"י המשרד להגנת הסביבה לפיהם התחבורה הינה גורם המרכזי לזיהום אוויר.
מגרינפיס נמסר בתגובה על הודעת חברת החשמל: "קושרי הכתרים מטעם עצמם ולעצמם מוזמנים ליום תענית על מאות ההורגים והאלפים שחולים מהזיהום מפחם. או לכל הפחות, לדגום את אבק הפחם המצטבר בבתי התושבים. כמה זמן יעבור עד שהשר שטייניץ יפסיק את הפארסה של פליטות המזהמים של חברת החשמל? החברה מתפארת בירידה באחוזים בודדים בפליטות מזהמים ומצניעה בעת ובעונה אחת את העלייה בחלקיקים הנשימיים המסוכנים. זאת כשביחס לתקן שנקבע בהיתר הפליטה וביחס לאירופה, תחנות הכוח הפחמיות פולטות עד פי עשרה יותר מזהמים (1000%).
גם אם נדמיין לרגע שמסנני זיהום האוויר (סולקנים) יותקנו לבסוף בהצלחה בתחנה המיושנת בחדרה, הפחם ימשיך להרוג. וזאת, אחרי הארכות חוזרות ונשנות וחריגות בסכומים של מיליארדים. משרד הבריאות קבע כי התקנת הסולקנים ביחידות 4-1 יעלו בחייהם של 48 בני-אדם בחדרה ובפרדס חנה בלבד מדי שנה.
כפי שמודים קברניטי חברת החשמל, המפתח נעוץ בשינוי התמהיל והסטת ההשקעה מפחם. יש רק דרך להפחית את זיהום האוויר ולהציל ממוות ותחלואה, השבתת התחנה המיושנת בחדרה במקביל לפיתוח מערך חלופי מאנרגיות מתחדשות וידידותיות יותר. ועל השר שטייניץ להבין, זה או אנחנו או הפחם".