תשתיות תעשיה ואנרגיה
  • עמוד הבית
  • צור קשר
  • תשתיות
  • מחקר ופיתוח
  • משרד האנרגיה
  • משרד הכלכלה
  • משרד התשתיות
  • עמוד הבית
  • צור קשר
  • תשתיות
  • מחקר ופיתוח
  • משרד האנרגיה
  • משרד הכלכלה
  • משרד התשתיות
"לתחנות הפחמיות ההשפעה המשמעותית ביותר על בריאות התושבים בישראל"
נתי גרנץ 8 באוגוסט 2016 19:16 תגובה אחת

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה "רק בחדרה יש תמותה עודפת שמוערכת ב-200 איש בשנה"

Print Friendly, PDF & Email
"לתחנות הפחמיות ההשפעה המשמעותית ביותר על בריאות התושבים בישראל"
מחאה נגד שר האנרגיה שטייניץ בועדת הכלכלה - צילום: גרינפיס

בדיון ועדת הכלכלה שיזמה ח"כ כהן פארן טען מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה כי ההפעלה הפחמית עולה בחייהם של יותר מ- 200 איש בשנה ואנשי המשרד הציגו אופציית מעבר לגז טבעי ושימור היחידות הפחמיות. מנכל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים שאול מרידור "עשינו בדיקה לגבי פתרון השימור שהוצע ואין תחנת פחם אחת בעולם שמצאנו שעובדת בשיטה הזו."

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לישיבה שעסקה בהפעלת יחידות הייצור הפחמיות בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה, בכפוף להפעלת סולקנים. במהלך הדיון התברר כי לפי עמדת המשרד להגנת הסביבה הזיהום מתחנות הכוח הפחמיות זו הסוגיה הכי משמעותית מבחינה בריאותית, יותר משמעותית מהזיהום במפרץ חיפה או בשדה בריר.

בדיון עלה כי המשרד להגנת הסביבה הציג חלופת שימור ליחידות הייצור הפחמיות, לפיה במקרה חירום אפשר להפעילה תוך ימים ספורים, שלא הייתה ידועה למשרד האנרגיה. כמו כן, משרד האנרגיה לא העביר למרכז המחקר והמידע של הכנסת את הדוח שעל בסיסו התקבלה ההחלטה להמשיך להפעיל את היחידות הפחמיות. לנוכח הדברים היו"ר כבל הודיע בתום הישיבה כי מיד בפתח מושב החורף יכנס דיון נוסף, אליו יזמן את השר להגנת הסביבה, שר הבריאות, שר האנרגיה ויו"ר חברת החשמל. "מדובר בפצצה שאי אפשר לעבור עליה לסדר היום", אמר.

הדיון התקיים לבקשת ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני), שאמרה כי "ההחלטה להמשיך לשרוף פחם בישראל עוד 20 שנה כבר התקבלה במשק האנרגיה, על ידי השר, ולא ברור איך ומדוע. הייתי מצפה לראות כאן לכל הפחות את מנכ"ל המשרד, אם לא את השר". היא הוסיפה כי הייתה ועדה בין משרדית שכללה נציגי משרדי האנרגיה, האוצר והגנת הסביבה, אך היא לא הוציאה דוח ולא הסבירה את ההחלטה. ח"כ דב חנין הוסיף כי ישראל התחייבה על הפחתת פליטות בוועידת פריז והפעלת היחידות בפחם לא תאפשר לעמוד בכך. הוא הוסיף כי העלויות הנוספות הן של ההפעלה הפחמית מסתכמות ב-12.5 מיליארד שקל, והאפשרות של שימור והפעלה תוך זמן קצר בריאה יותר, יעילה יותר וזולה יותר.

נציגת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שירי ספקטור-בן ארי, שהכינה מסמך רקע לדיון היום אמרה כי המרכז ביקש ממשרד האנרגיה את הדוח עליו התבסס המשרד בהחלטה, אך לא קיבל. ח"כ חנין הגיב על כך ואמר כי "כשאומרים שמשרד האנרגיה מתנהל כמו מכולת זה להעליב את המכולות". היו"ר כבל הגיב גם הוא על כך ואמר כי אין בכוונתו לעבור על כך לסדר היום. ספקטור בן ארי הוסיפה כי ההחלטות התקבלו בחוסר מידע מסוים.

יו"ר הועדה איתן כבל "אי אפשר לעבור לסדר היום לנוכח הפצצה שהטיל המשרד להגנת הסביבה"

סמנכ"לית תעשיות במשרד להגנת הסביבה, שולי נזר, אמרה כי מבחינת המשרד זו אחת הסוגיות המשמעותיות ביותר שתשפיע על האוויר שאזרחי ישראל נושמים ב-20 השנים הקרובות. "בשורה התחתונה הסוגיה של התחנות הפחמיות היא בעלת ההשפעה הכי משמעותית על בריאות התושבים בישראל – יותר מהזיהום במפרץ חיפה או שדה בריר. למעלה משנה אנחנו מנסים, בשיח מעמיק עם משרדי האוצר והאנרגיה, לשכנע אותם לבחור בחלופה שהיא גם כלכלית יותר וגם סביבתית יותר ונכונה טכנולוגית – סגירה של היחידות הפחמיות הישנות", אמרה. לדבריה, היחידות בנות 35 שנה, ובמידה ויוחלט להתקין סולקנים נותנים להם זריקת החייאה מלאכותית לעוד 20 שנה. "זה שגוי מכל הבחינות", אמרה. עוד היא הוסיפה כי המשרד פנה למומחים בתחום, בהן מנהלי תחנות כוח לשעבר, וכולם אמרו שאפשר לשמר את התחנה למקרה הצורך.

סגן ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר אהוד קלינגר, אמר כי אם נשווה בין סולקנים לסגירת היחידות המשמעות היא בתמותה עודפת של 35 מקרים בשנה רק בחדרה ועוד 13 בשנה בפרדס חנה. היו"ר כבל הגיב ואמר כי הנתונים לא פשוטים וכי על סלמונלה שהיא מסוכנת הרבה פחות המדינה רועשת וגועשת. הוא הוסיף כי הוא מצפה ממשרד הבריאות להצטרף למאבק בהחלטה.

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, אמר כי השאלה במקרה הזה היא האם ישראל רוצה להישאר בעבר או לצעוד אל העתיד. רק בחדרה יש תמותה עודפת שמוערכת ב-200 איש בשנה", אמר. הוא הוסיף כי המשרד מתנגד להתקנת הסולקנים כי זה פתרון ששייך לעבר, שיחייה תחנות ישנות בטכנולוגיה מזהמת לעוד עשרות שנים והמשרד לא יכולים לתת לזה יד.

מהנדסת הכימיה ואיכות הסביבה בתחנת הכוח אורות רבין מחברת החשמל, אלה קוטלר, התייחסה לנושא השימור ואמרה כי כל העבודות המקצועיות שנעשו בחברה מדברים על הפעלת היחידות לאחר תקופה ארוכה של 26 שבועות לפחות. "לא נוכל להחזיר את התחנות לפעילות תוך מספר ימים או שבוע" אמרה.

נציגת רשות החשמל, טניה אילריאנוב, הסבירה כי העבודה של הצוות הבין משרדי נעשתה בעקבות היתר הפליטה שנותן המשרד להגנת הסביבה. היא הוסיפה כי עבר ב-2016 הופחת השימוש בפחם ב-15% ובשנים הבאות – 2017-2019 – תהייה הפחתה נוספת של 19%. לדבריה, הדברים שהציגו היום בדיון אנשי המשרד להגנת הסביבה בדבר השימור היו חסרים בקבלת ההחלטה והם נבדקים. היא הוסיפה כי המידע שהיה בידי המשרד הוא שלא ניתן להחזיר את היחידות לפעילות תוך ימים ספורים.

כבל סיכם ואמר כי מדובר בנושא סביבתי ראשון במעלה ואי אפשר לעבור לסדר היום לנוכח הפצצה שהטיל המשרד להגנת הסביבה. הוא הבהיר כי כבר עם חזרת הכנסת מהפגרה יזמן לדיון מיוחד בנושא את השר להגנת הסביבה, שר הבריאות, שר האנרגיה ובכירי חברת החשמל בהם היו"ר והמנכ"ל.

מחאה בוועדת הכלכלה "שטייניץ תפסיק לעבוד בשביל הפחם!"

פעילי גרינפיס ותושבי חדרה והסביבה קטעו את דברי נציגת משרד האנרגיה במפגן מחאה בקריאה לסגור את תחנת הכוח הפחמית הישנה בעיר. הפעילים חילקו מגנים סמליים לשר האנרגיה שטייניץ ("על פועלך למען הפחם. עשית מעל ומעבר. מאחלים בהצלחה בהמשך הדרך עם אנרגיות מתחדשות". התושבים שהשתתפו בדיון עטו מסיכות וקטעו את הדיון בשיעולים כדי להמחיש את נזקי הזיהום מפחם.

"ביחד עם התושבים אנחנו אומרים היום בכנסת זה או אנחנו או הפחם", אמר בדיון ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים של גרינפיס, "משרד האנרגיה נותר בעמדת מיעוט במערכה בעוד המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ועכשיו גם לא פחות ממשרד האוצר מאגפים אותו ותומכים בהשבתה. לשר שטייניץ יש הזדמנות חד-פעמית לא להיזכר כמי שהנציח את הפחם לדורי דורות אלא כזה שהוביל את ישראל למערך חלופי בטוח ונקי. אחרת מגן הפחם לא יהיה סמלי בלבד אלא בכייה לדורות".

ד"ר אייקנבאום הוסיף: "חמור שמשרד האנרגיה נמנע מלשלוח נציג בכיר לדיון הבוקר. התחנה הפחמית הדינוזאורית בחדרה הייתה צריכה לסיים את חייה מזמן, במקום לגרום למאות ישראלים למוות מוקדם ולאלפי חולים במחלות נשימה, לב, סרטן ובעיות התפתחויות. משרד האנרגיה חייב לעבוד עבור הציבור ולא עבור הפחם ושאר אינטרסים זרים כאלה ואחרים.

"המערך האנרגטי החלופי בטוח יותר, נקי יותר וגם זול ב- 12 מיליארד שקלים, כפי שנקבע בדוח של לא אחרים ממנהלי תחנות כוח לשעבר. לא ייתכן כי השר שטייניץ ימשיך לטמון את ראשו בחול ולבחור בחלופה היקרה סכומי עתק ותגרום לאובדן חיי אדם. את האמת יש לומר: אין ולא יהיה אוויר נקי מהתחנה ההורגת".⁠⁠⁠⁠

תגובת משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים

בהמשך לדיון ועדת הכלכלה אמר מנכל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים שאול מרידור "התחלנו בפרויקט הסולקנים בעקבות החלטה של המשרד להגנת הסביבה, ואותו משרד אומר היום שלא בטוח שהסולקנים מתאימים למשק. יש לזכור כי מדובר בפרויקט יקר מאוד למשק הישראלי.

האחריות לאספקת החשמל בכל עת מוטלת עלינו וזה מה שעומד לנגד ענינו. שר האנרגיה ד"ר שטייניץ היה הראשון מבין שרי האנרגיה שהורה על הפחתת 15% בשימוש בפחם בתחנות הכח ואנחנו בוחנים הפחתה נוספת מבלי לפגוע בבטחון האנרגטי. מדובר בצעד משמעותי ביותר.

לא נפסיק לחפש פתרונות, ולעשות הכל על מנת להפחית את השימוש בפחם למינימום האפשרי, אך אם לא נוכל לספק את הביקוש לחשמל, מצבנו יהיה חמור מאוד. עשינו בדיקה לגבי פתרון השימור שהוצע ואין תחנת פחם אחת בעולם שמצאנו שעובדת בשיטה הזו."

Print Friendly, PDF & Email
המשרד להגנת הסביבה ועדת הכלכלה יעל כהן פארן משרד האנרגיה והמים משרד הבריאות פחם תחנות כח פחמיות

נתי גרנץ |להציג את כל הפוסטים של נתי גרנץ


« פוסט קודם
פוסט הבא »

תגובה אחת

  1. משה צור הגב 9 באוגוסט 2016 בשעה 10:02

    אותם גורמים שרוצים לסגור את התחנה הפחמית בחדרה ולעבור לגז טבעי, הם הגורמים שמונעים הנחת צינורות נוספים מתמר לחוף. משמעות הדבר היא אי יכולת לספק את כל הביקוש מחד והגדלת הסיכון לכשל מאידך.

    המציעים לשמר את התחנה לשעת הצורך צריכים להסביר:
    מי יפעיל את התחנה באותה שעת צורך? האם הם מציעים לשמר גם את העובדים בניילונים?
    מי יספק חשמל למדינה מרגע הכשל ועד להפעלת התחנה הפחמית?

השארת תגובה

ביטול


גיא סלע ז"ל מייסד סולאר אדג' צילום: יניב פילדסט
יעל נוי-מן אהרונסון ז"ל ,. צילום: מארק נומרד

רונן קם ז"ל - מו"ל אקלימטון
סרן יפתח יעבץ הי"ד -מגל"ן
עם אביו גלעד יעבץ מייסד אנלייט
אברהם חסדאי הי"ד
איש השנה - רונן עזורי - קבוצת האחים עזורי
אנשי השנה- אות החדשנות איליא חכים, רונן עזורי
מחירי אנרגיה עדכניים

מוגש ע"י Investing.com






רישום למערכת מידע של תשתיות

<>

דפדפו בארכיון הכתבות שלנו
אדם טבע ודין איכות הסביבה אנרגיה אנרגיה ירוקה אנרגיה ירוקה בישראל אנרגיה מתחדשת אנרגיה סולארית אנרגיה סולארית אנרגיית רוח ארה"ב בנייה ירוקה בנימין נתניהו גז טבעי גלעד ארדן דלק דלק קידוחים החברה להגנת הטבע המשרד להגנת הסביבה השר להגנת הסביבה התאחדות התעשיינים התייעלות אנרגטית זיהום זיהום אוויר חברת החשמל חברת חשמל חשמל יובל שטייניץ ישראל מאגר לוויתן מאגר תמר מגמה ירוקה מים משרד האוצר משרד האנרגיה משרד התשתיות נובל אנרגי נפט סילבן שלום עוזי לנדאו קלינטק רכב חשמלי רשות החשמל תחבורה ירוקה תעשייה תשתיות
לינקים לארכיון תשתיות
shaar-013-A3
shaar-10_A3
shaar-014_a3
shaar-020_70X50
shaar-015-A3
shaar-018_A3
SHAAR-gitit-01-A3
shaar-016_A3
shaar-017_A3
מחיר גט"ז עדכני

כנס תשתיות ה15 אנרגיה 2050

תגיות לכתבות ומאמרים
אדם טבע ודין (194) איכות הסביבה (647) אנרגיה (159) אנרגיה ירוקה (353) אנרגיה ירוקה בישראל (159) אנרגיה מתחדשת (1120) אנרגיה סולארית (1262) אנרגיה סולארית (213) אנרגיית רוח (363) ארה"ב (133) בנייה ירוקה (134) בנימין נתניהו (127) גז טבעי (1951) גלעד ארדן (176) דלק (408) דלק קידוחים (138) החברה להגנת הטבע (142) המשרד להגנת הסביבה (674) השר להגנת הסביבה (138) התאחדות התעשיינים (165) התייעלות אנרגטית (653) זיהום (127) זיהום אוויר (157) חברת החשמל (579) חברת חשמל (201) חשמל (466) יובל שטייניץ (145) ישראל (132) מאגר לוויתן (149) מאגר תמר (200) מגמה ירוקה (130) מים (202) משרד האוצר (184) משרד האנרגיה (468) משרד התשתיות (229) נובל אנרגי (351) נפט (445) סילבן שלום (146) עוזי לנדאו (258) קלינטק (148) רכב חשמלי (165) רשות החשמל (569) תחבורה ירוקה (194) תעשייה (413) תשתיות (151)
הצהרת נגישות
כל הזכויות שמורות לתשתיות מדיה ויזמות סביבתית בע"מ מייסודו של ארנון מעוז
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס