יסייעו לשמור על יציבות הרשת ואיכות החשמל המסופק ככל שמרכיב האנרגיות המתחדשות יגדלו
עידו רוזוליו, מנכ"ל טלמניע. צילום: משה שי
בועידה ה-2 לאנרגיה וכלכלה שהתקיימה השבוע בקריית שדה התעופה ציין עידו רוזוליו מנכ"ל חב' טלמניע את יתרונות הקמת תחנות קוגנרציה למפעלי תעשייה בסקטור הפרטי, הסיבות המרכזיות לכך הינן: הגז משמש להנעת הגנרטור (מנוע בוכנה/טורבינה) ומהחום השיורי (אגזוז/צינור פליטה) ניתן לייצר קיטור. כך מגיעים לניצולת אנרגטית כוללת המתקרבת ל-90%. יתרון נוסף הוא משך הזמן הקצר מקבלת החלטה עד להחזר השקעה שהינו קצר משמעותית.
כדי להגיע לתועלת מירבית צריך לעשות התאמה אופטימלית של מע' הקוגנרציה לפרופיל הלקוח – שלב חשוב ועקרוני. מע' קוגנרציה מורכבת מתת מערכות רבות : גז, הנעה, גנרטור, בוילר לייצור קיטור, מערכות איוורור, בקרה חיבור וסינכרון לרשת החשמל. בכדי להפיק את התועלת המצופה כל אלה צריכים לעבוד יחד ביעילות, באמינות, ברציפות ובהתאם לתקנים השונים. ניתן להשיג זאת בתכנון נכון ומוקפד, רכש והקמה מדוייקים, ולא פחות חשוב- תפעול ואחזקה. זה תת מפעל מורכב ורגיש , שללא עמידה בכל אלה "חבל על הזמן ועל הכסף".
היתרון למשק נובע ממערכות בעלות יעילות גבוהה על כל המשתמע כולל גם השפעות סביבתיות. בנוסף, ככל שמרכיב האנרגיה המתחדשת יגדל ואיתו גם שינויים בייצור (כמות וזמן) בגלל מזג אוויר , בכדי לשמור על יציבות הרשת ואיכות החשמל המסופק – יש לתת מענה לשונות זו. כאן נכנסות מערכות ייצור קטנות ויעילות שיכולות להיכנס לעומס במהירות (מנועי בוכנה) ובקוונטים קטנים וכך לשמור על איכות החשמל ברשת הלאומית.
באירופה הייצור המבוזר במנועים נכנס יותר ויותר בגלל הסיבות הנ"ל ושם כבר מדברים על סוף עידן ה- BASE LOAD. המערכות המתוארות מאד מתאימות ליישום זה וכבר היום צריך להתחיל לתכנן ולחשוב על כך מבחינת הרגולציה. חשוב מאד שהרגולטור יתאים את הרגולציה ליצור חשמל ואנרגיה מבוזר, כך שתנאי הרגולציה יאפשרו ויעודדו הקמת והפעלת מערכות כאלה לטובת המשק כולו והצרכנים הפרטיים.