ספינה שמפרקת צינורות נפט ישנים של תש"ן פגעה בצנרת ונפט שהיה כלוא בצינור במשך שנים רבות פרץ לים
צילום: המשרד להגנת הסביבה
במסגרת עבודות לפינוי צינורות נפט תת-ימיים ישנים – חלקם מימי המנדט – שמבצעת בימים אלה חברת תש"ן במפרץ חיפה, פגעה הספינה המבצעת את הפעולות באחד הצינורות בעומק 1,200 מטר בים. כתוצאה מכך נפט שהיה כלוא בצינור במשך שנים רבות פרץ לים בהיקף של קוב עד קוב וחצי מול חוף קריית חיים בחיפה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי חברת תש"ן לקחה אחריות, והיא מטפלת באירוע בהנחיה צמודה של עובדי המשרד, בנוסף מומלץ לא להגיע לחופים באזור זה, לא לגעת בחומר ולאפשר לרשויות לעבוד ביעילות, על מנת להחזיר את מצב החופים והים לקדמותו.
מחברת תש"ן נמסר כי בשל הסבירות הגבוהה לדליפה במהלך העבודה, נערכה מראש החברה עם צוותי חירום שמטפלים בבעיה. בוצעה אטימה פיזית של הצינור כך שהדליפה פסקה ורוב הנפט נאסף, הנפט כרגע לא הגיע לחופים והחברה עוקבת באופן צמוד אחר שאריות הכתם במים, בשל מצב הים הצפי הוא כי דלק ייסחף לחוף מאזור קריית ים וצפונה וינחת על החוף.
משרד הפנים הודיע על איסור הרחצה בחופים קריית ים וקריית חיים לאחר הודעת משרד הבריאות מחשש לזיהום עקב דליפת דלק לים בשל חפירה במפרץ חיפה. איסור הרחצה עד לקבלת הודעה חדשה.
גרינפיס "כתם שחור נוסף בזיהום הפושה במפרץ בחיפה, נדרשת תכנית גמילה מהנפט"
ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת "רק הבוקר בוועדת הכלכלה הזהרתי מפני זיהומי נפט והתרעתי כי הרשויות אינן ערוכות לתסריט כזה, והנה – כבר יש לנו תזכורת, הפעם בקנה מידה קטן, של האסונות שעלולים לקרות. הממשלה ממשיכה לבלום הצעת חוק שיזמתי, שמטרתה להבטיח הגנות אמיתיות לסביבה הימית. החוק הקיים מפגר בענק אחרי מה שמקובל בעולם. חסרים תקנים, תקציבים והסדרים רגולטוריים אשר יאפשרו להתמודד עם האתגרים, ואילו משרד האנרגיה ממשיך להגן על האינטרסים של טייקוני הגז והנפט במקום על הציבור. כתמי הנפט שצצו היום במפרץ חיפה ממחישים שהשינוי דחוף. לפני הזיהום הבא".
ח"כ יעל כהן פארן "ישראל לא יודעת להתמודד עם זיהום ים, וזאת לאחר שנים רבות שארגוני הסביבה מתריעים על הסכנות הרבות. תפסו את מדינת ישראל לא מוכנה באירוע עברונה לפני כשנה וחצי, ברגעים אלו אנו עדים לזיהום נפט במפרץ חיפה, ולא רחוק היום שבו התנהלות המדינה תביא לכך שקידוחי הנפט והגז בים יביאו אסון על כולנו. לא מספיק כל הצרות שיש למפרץ חיפה, היום פתחנו את הבוקר עם מפת הסרטן, ועכשיו החופים עלולים להיפגע ולהסגר לרחצה, והכל קשור בצורה ישירה למפעלי התעשייה המזהמים את האוויר, ועכשיו גם את הים"
עמותת צלול "האירוע בחיפה מוכיח שגם כשלא מדובר בתקלה אלא כשהעבודות יזומות – דליפת נפט בים היא אירוע עם פוטנציאל נזק קשה ויש לטפל בו בדחיפות רבה. ישראל עומדת לחדש את ההיתרים לקידוחי גז ונפט אך אינה ערוכה לטיפול בדליפות בים. זהו תמרור אזהרה שמעיד על הצורך להאיץ את חוק התלמ"ת שדורש היערכות לחירום עם אנשי מקצוע מיומנים, ציוד חירום ותקציבים נאותים"
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "לאורך חופי חיפה פזורים צינורות נפט ישנים שהוזנחו לאורך שנים ואין גורם הנושא באחריות לטיפול ולמניעת מקרים מסוג זה. לאירוע דליפת נפט בים יש השלכות מרחיקות לכת החל בסגירת חופים ונזק תיירותי כלכלי, נזק אקולוגי לדגה ובמקרים קיצוניים אף סגירת מתקני התפלה ופגיעה בבריאות הציבור. חצי שנה לפני פתיחת הים למתן רישיונות חדשים לקידוחי נפט, מוטלת על ממשלת ישראל להקים רשות מתוקצבת שתדע להתמודד עם אירועים מסוג זה ולמנוע את הישנותם"
בגרינפיס הוסיפו כי המפרץ הפך לחצר האחורית לייצור מיליוני טונות של תזקיקי נפט רעילים, עשרות מונים מעל ומעבר לצרכי השוק המקומי. "זהו כתם שחור נוסף בזיהום הפושה במפרץ בחיפה. נדרשת תכנית גמילה מהנפט שאינו רק מקור אנרגיה מזהם ומלוכלך אלא מסוכן ונפיץ".
"קרוב ל- 2,542 ישראלים מתים מזיהום אוויר מדי שנה, כשחלק ניכר ממקרי המוות נובע משימוש בנפט לתחבורה וזיקוק. בשעה שהעולם עובר אנרגיות מתחדשות, מצופה ממקבלי ההחלטות להיגמל מהמשאב המזהם ולפעול מיידת לקידום מאגר אנרגיית שמש".