המשרד להגנת הסביבה מפרסם התייחסות להערות הציבור שהתקבלו להיתרי הפליטה
לאחר דיון ציבורי שנערך בנושא לפני כחודש, ולאחר שהתקבלו עשרות פניות באשר להיתרי הפליטה החדשים – מפרסם היום המשרד להגנת הסביבה מענה לשאלות האזרחים, היתרי הפליטה החדשים מחמירים את דרישות המשרד מהפעלים כרמל אוליפינים (כאו"ל) וגדיב לצמצום זיהום האוויר, בימים הקרובים יפרסם המשרד את הנוסח הסופי של היתרי הפליטה, שייכנסו לתוקף החל מיום הפרסום, ויחולו ב-7 השנים הבאות.
לטענת המשרד, היתרי הפליטה החדשים של המפעלים כרמל אוליפינים (כאו"ל) וגדיב יביאו לצמצום היקף הפליטות לאוויר באופן שישפיע לטובה על איכות האוויר במפרץ חיפה. ההיתרים נסמכים על הטכניקה המיטבית הזמינה, על בסיס תקנים אירופאיים מחמירים. בהיתרים מוגדרים זמני תקלה המותרים במתקני הטיפול, הריכוז המרבי המותר בארובות, ודרישות מחמירות ממכלי האחסון.
לפי חוק אוויר נקי, מפעלים בעלי פוטנציאל זיהום אוויר גבוה מחויבים לקבל היתר פליטה לאוויר. במסגרת התכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה, וטרם פרסום ההיתרים למפעלים כרמל אוליפינים וגדיב מקבוצת בז"ן, פרסם המשרד את טיוטות התרי הפליטה לעיון הציבור ב-15 לפברואר 2016. לאחר מכן התקיים דיון ציבורי בחיפה ב-21 במרץ 2016 ובעקבות הדיון נתנה ארכה נוספת לקבלת הערות הציבור בכתב עד ליום ה- 12 באפריל 2016. ב-16 במאי נערך דיון ציבורי נוסף בנושא.
לאחר בחינה נוספת של התנאים, ובעקבות הערות הציבור – אזרחים, עמותות, רשויות ומפעלים – המשרד יוסיף דרישות נוספות במספר נושאים, בהם: החמרת הדרישות להפעלת הלפידים, הוספת מגבלות למשך שעות תקלה ופליטה מרבית בעת תקלה והבהרת המגבלה לספיקה המרבית של אוויר שתוזרם לארובות. כמו כן, מובהרים בהיתרים תנאי הדיגומים המבוצעים על ידי מעבדות חיצוניות בארובות המפעלים ובסביבה וכן מופיעות מגבלות על זמני תקלה מותרים.
במסגרת היתרי הפליטה נקבע, כי בגדיב וכאו"ל מכלי האחסון המכילים בנזן יידרשו לבצע חיבור למתקני טיפול להפחתת פליטות, בנוסף לאמצעי הפחתה קיימים. כדי להגביר את הבקרה והפיקוח תוגברה תדירות הדיגום בכאו"ל. בנוסף, ניתנו דרישות תפעוליות בהתאם לרגולציה עדכנית של סוכנות הגנת הסביבה הפדרלית בארה"ב (EPA) במטרה להבטיח, כי הלפיד שמופעל במקרה חירום ומונע פליטות לא מבוקרות לאוויר יופעל בצורה שתשרוף באופן מלא את הגזים המוזרמים אליו. במקרה של שריפה לא מלאה, פליטת העשן מלפידים תוגבל ל-5 דקות בשעתיים, והמפעלים יחויבו לדווח על כל תקרית של עשן שחור בלפידים, לתעד ולשמור את הצילומים לביקורות המשרד. כמו כן, המשרד מפרסם פעמיים בשנה דוח תמונת מצב, הכולל נתונים שנתיים על כל הפליטות לאוויר במפרץ חיפה לעיון הציבור.