במסגרת התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי החממה ולהתייעלות אנרגטית
נציגי הארגונים הירוקים הגיעו הבוקר לוועדת השקיפות בראשות ח"כ סתיו שפיר לרגל יום הסביבה בכנסת לדיון במתן נציגות לחברה האזרחית בצוותים להתמודדות עם משבר האקלים.
במסגרת התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי החממה ולהתייעלות אנרגטית ובהתאם להחלטת ממשלה מס' 1403 מיום 10.4.2016 מוקמים במשרדי הממשלה צוותים המייעצים וממליצים בנוגע לייעול אנרגטי. רוב הצוותים טרם הוקמו על אף שאמורים לדווח על עבודתם עד סוף השנה, ובאלה שהוקמו לא היו נציגי ציבור.
לדברי יו"ר הוועדה ח"כ סתיו שפיר, "לאופן התמודדות של ישראל עם משבר האקלים יש חשיבות אדירה, בריאותית, סביבתית ודיפלומטית. הצוותים הללו צריכים לעבוד בהתאם לתוכנית עבודה מסודרת ולשתף גם את נציגי הארגונים הירוקים שהם בעלי ידע מעמיק בנושאים הרלוונטיים. שקיפות לציבור והליכי עבודה מסודרים ייעלו את עבודתם ויבטיחו שכשלים כמו בעבודת צוות קנדל על מתווה הגז לא יחזרו, ושהאינטרס הציבורי יקבע את תוצאותיהם.
בדיון נשמעו טענות מארגוני הסביבה על חוסר דיווח של מפעלים מזהמים. אלי בריף מארגון "מגמה ירוקה" הסביר לוועדה: "חלק מהסכם פריז מדבר על תהליך של דיווח. היום יש בלבול – מפעלים גדולים מזהמים, אך לא מחוייבים לדווח. הדיווח צריך להיות שכל מי שפולט חומרים לסביבה צריך לשתף את הציבור בנתונים".
ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הירוקה בכנסת אמר בדיון כי השקיפות היא דרך לשנות את המציאות ובמיוחד בכל מה שקשור לשמירה על הסביבה: "שאלת השקיפות היא קריטית בדיוני סביבה – מפעלים יתנהלו אחרת אם ידעו שהם מפוקחים. שקיפות היא לא תהליך פסיבי של קבלת נתונים. שקיפות היא תהליך אקטיבי המאפשר לציבור הרחב להתייחס ולהשפיע".
רוני כהן גינת מהמשרד לאיכות הסביבה אמרה כי המטרה היא לשתף את הציבור בוועדות המוקמות בעקבות החלטת הממשלה, והודיעה כי המשרד להגנת הסביבה יזמין את נציגי ארגוני הסביבה לוועדה שמקיים בסוף יוני. נציג משרד הכלכלה דורון אברהמי הודה כי הארגונים לא זומנו לפגישות שהתקיימו תחת אחריות משרד הכלכלה אך הוא מזמין עתה את הארגונים להשתלב בדיונים. לשאלת יו"ר הוועדה כמה ועדות הוקמו והאם הוזמנו אליהן נציגי הארגונים הירוקים ענתה גינת כי "כל משרד ממשלתי שמקים ועדה מחליט מי ישתתף בה".
יו"ר הוועדה פנתה לכהן גינת ולנציג משרד הכלכלה דורון אברהמי ואמרה כי במהלך הדיון הופנו אליהם שאלות רבות מצד הנציגים הסביבתיים, אך לא היו להם תשובות מספקות. היא ביקשה להביא לידיעת וועדת השקיפות את מועדי המפגשים של הצוותים המקצועיים ואת נציגי הציבור שהוזמנו אליהם. עוד דרשה להעביר לידיעת חברי ועדת השקיפות את הפרוטוקולים של ישיבות הצוותים שכבר התכנסנו כדי לפרסמם בפורטל הוועדה לטובת הציבור הרחב.