ועדת הפנים והגנ"ס אישרה את העברת החוק לקריאה שניה ושלישית בכנסת
צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים
ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה הבוקר (ב) לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק של יריב לוין לשינוי בחוק התכנון והבנייה. הצעת החוק מאפשרת בניה למגורים בשטחים שמיועדים למלונאות, העברת תוכניות מלונאות לסמכות הות"ל, שיכולה להתעלם מכל תוכנית מחייבת אחרת וביטול הצורך באישור המועצה הארצית לבנייה ב- 100מ' מהים
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "המוטיבציה של יריב לוין להרוס את החופים תחזיר אותנו לשנות התשעים של האלף הקודם ולתקופה שבה מפלצות "סי אנד סאן", "מגדלי חוף הכרמל" וכו' צצו חדשות לבקרים על החופים שלנו. מדובר בהצעת חוק רעה שמהווה מדרון חלקלק בכל הנוגע להתייחסות לחופים כאל פיסות נדל"ן. חברי הכנסת חייבים להתעורר לפני שיהיה מאוחר מידי ולהתנגד לחוק במליאת הכנסת או שההיסטוריה תשפוט אותם כמי שנתנו יד לגזל החופים מהציבור.
עו"ד ברכה הוסיף כי מדובר ביום שחור וכי בעוד אומות בכל העולם מבינות את הצורך להגביר את ההגנה על החופים ולשמור עליהם כאל נכסי צאן ברזל, אצלנו לא רק שלא מחזקים את ההגנות על החופים, אלא באופן שיטתי ובאמצעות חקיקה דורסנית הולכים אחורנית.
עו"ד אלי בן-ארי, היועץ המשפטי של 'אדם טבע ודין' שהגיע לדיון בועדת הפנים "הועדה לתשתיות לאומיות הוקמה כדי לטפל בתשתיות. ואכן, כל מה שבסמכותה כיום עונה להגדרה של תשתית לסוגיה. מלונאות אינה תשתית. זה אינו נושא שאמור להיכלל מטבעו במערכת שעוסקת בתשתיות. ועדות מיוחדות לתשתיות קיימות במקומות שונים בעולם. כך באנגליה, למשל. אבל לא ידוע לנו על מקום שבו תיירות נחשבת כתשתית. הכנסת שימוש לא תשתיתי למסלול של אישור תשתיות עלול אף להוות פתח לשחיתות או לקומבינות.
בנוסף, הועדה לתשתיות לאומיות (הות"ל) פועלת מחוץ למערכת התכנון הרגילה. היא כפופה ללוחות זמנים מהירים יחסית ואין ערר על החלטותיה. כלומר, הליך התכנון המתקיים בה הוא נחות יחסית לזה שמתקיים במוסדות התכנון הרגילים. זאת בעוד מלונאות, בניגוד לפרויקטים רגילים של תשתית, צריכה להשתלב היטב עם יתר שימושי הקרקע, של מגורים ושימושים ציבוריים מצד אחד, ושל שטחים פתוחים, אתרים שונים ואטרקציות מצד שני. שילוב זה אמור להתבצע בדרך היעילה והנכונה ביותר על ידי מוסדות התכנון העוסקים ומסדירים נושאים אלו בדרך כלל, שהם מוסדות התכנון הרגילים. לכן נכון שתכניות לתיירות ישארו בסמכות מוסדות אלה. והעיקר, למעשה אין צורך בהעברת נושא התיירות לות"ל. ככל שעולה מדברי ההסבר, ההצדקה העיקרית להצעה הינה לטפל באופן יעיל בפרויקטים לא נקודתיים, אלא בפרישה ארצית (כמו רשת מלונות שרוצה להקים כמה אתרים בו זמנית). אך במקרים נדירים אלו ניתן לטפל במסגרת של תכנית מיתאר ארצית מפורטת, שבהגדרתה יכולה לחול על כל שטח המדינה. את הדבר ניתן לקבוע בחוק. כך ניתן יהיה לטפל במקרה המיוחד בקלות, בלי לייצר עיוות במערכת התכנון כפי שמוצע".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "ממשלת ישראל, בחסות הכנסת, ממשיכה במגמה להרוס את חופי ישראל ובמסווה של "עידוד המלונאות", היא מובילה למגורים לעשירים. לצערנו, חופי ישראל נמכרו היום למרבה במחיר ושוב הכנסת נכשלה בהגנה על אחד הנכסים הכי חשובים של הציבור בישראל"
יריב לוין עושה מה שחבר כנסת עושה כשרוצה להראות שינוי וזה רע לא טוב .אדם טבע ודין פועלים לאט להראות שינוי לטובה וזה רע כי זה מאוחר
מי שייהנה מהתיקון הזה רק מהאלפיון העליון וזו הצביעות של הליכוד ….הקולות מהחציון התחתון ופועלים עבור האלפיון העליון….תראו את נתניהו ואשתו על המיטה המעופפת ….הם שייכים לחבורה הזו וגם שומרים על הנאותיה…אקוניס הוא הסנצ'ו פנצ'ה שלהם ויריב לוין החמור שלו .