ארגוני הסביבה והמועצות האזוריות קוראים להטמנת הקו מתחת לקרקע
עמק החולה - צילום: דב גרינבלט
מחר, רביעי, ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, תקיים דיון מיוחד בנושא התכנית להקמת קו מתח חשמל עילי בעמק החולה. להלן נייר עמדה משותף של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, קק"ל, מועצה אזורית הגליל העליון, מועצה אזורית מבואות החרמון ואגמון החולה, הפועלים להטמנת הקו מתחת לקרקע
עמק החולה נמצא בליבו של השבר הסורי – אפריקאי ומהווה את אחד מצירי הנדידה הגדולים בעולם – מיליוני ציפורים נודדות בשנה. העמק הוא אחד מאתרי הקינון והחריפה החשובים בעולם. חשיבותו נובעת ממגוון המינים הגדול במיוחד ומכמות הציפורים שבו. עמק החולה מוכר בעולם כאזור חשוב לעופות (IBA) וכאתר צפרות בקנה מידה עולמי. העמק נמצא במרכזה של עשייה מבורכת וענפה ביותר של גופים רבים: למעלה ממיליון איש מבקרים בו מדי שנה, לחזות במראות הנשגבים. העמק הנו דוגמה ומופת למפעל לאומי ובינלאומי, לטובת הטבע והאדם.
חברת החשמל מקדמת בימים אלה תכנית להקמת קו מתח עליון, שייחצה את עמק החולה ויעלה לגולן. קווי מתח מהווים סכנה חמורה לעופות, עקב התנגשות והתחשמלות. קווי מתח עיליים, הממוקמים באזור כה רגיש, מציבים את העופות בסכנת התנגשות והתחשמלות, בעיקר את העופות הגדולים, כמו שקנאים, חסידות, עגורים, עופות דורסים ומגוון עופות מים, חלקם נמצאים ברשימה האדומה כמינים בסכנת הכחדה עולמית. מחקרים בארה"ב ובקנדה, מלמדים כי קווי מתח עליון גורמים לתמותת עשרות מיליוני עופות בשנה.
הגליל העליון בכלל, ועמק החולה בפרט, התברכו לא רק בתופעת טבע ייחודית ברמה עולמית, אלא גם במשאב כלכלי משמעותי, שתורם מאות מיליוני שקלים בשנה לכלכלת הגליל. פגיעה במשאב זה, תשפיע על כלל תושבי האזור המתקיימים מהפריחה התיירותית.
ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות – אמנת המגוון הביולוגי, אמנת המינים הנודדים והסכם ההגנה על עופות המים הנודדים, ועל כן מחויבת לשמור על המגוון הביולוגי בשטחה, ובפרט על מגוון העופות יוצא הדופן שחולף בשמיה, בהיותה נתיב נדידה בעל חשיבות עולמית, ולהימנע מהקמת תשתיות שיסכנו את העופות הנודדים. ההכרה העולמית במאמצי שימור העופות הנודדים של מדינת ישראל, עלולה להיפגע וכך גם הליך ההכרזה של העמק כאתר מורשת בינלאומי ע"י אונסק"ו ומעמדה כמדינה שוחרת טבע וצפרות.
לעמדתנו, יש להטמין את קו המתח ולעשותו תת – קרקעי. כך תתאפשר פריסת הקו, תוך שמירה על העופות ועל האזור. מדו"ח שהוכן עבור החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים והקרן הקיימת לישראל, על ידי חברת ייעוץ בינלאומית, מהמובילות בתחום, עולה כי עלות ההטמנה עומדת על 80 מיליון ₪ בלבד (ולא כ – 400-500 מיליון ₪, לפי טענותיה של חברת החשמל) ומייקרת את הפרויקט בכ – 50 מיליון ₪ בלבד, ביחס לחלופה העילית.
קואליציה רחבה, הכוללת את רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, הקרן הקיימת לישראל, המועצות אזורית גליל עליון ומבואות חרמון ותושבי הגליל, יחד עם הציבור הרחב, קוראת לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, לחברת החשמל, למשרד התשתיות הלאומית, האנרגיה והמים ולמוסדות התכנון, לפעול להטמנת הקו באדמה, ובכך לאפשר את פיתוח רשת החשמל ובו בזמן לשמור על אתר הטבע החשוב בישראל והחקלאות והתיירות בסביבתו, לטובת תושבי האזור, התיירים ובעלי החיים.