השר להגנת הסביבה הודיע כי הוא מקדם חוק חדש שיחזיר את כספי קרן הניקיון לרשויות המקומיות
"450 מיליון השקלים הנצברים בקרן הניקיון בשנה יוצאים ברובם לתאגידי ערים, בשעה שהשלטון המקומי משלם היטל אגרה ולא מקבל תמורה", אמר השר להגנת הסביבה אבי גבאי בדיון ועדת הפנים בראשות ח"כ דודי אמסלם, על תוכנית אב לאשפה, "לכן החלטנו להתמקד בדברים אחרים. אנו מתכוונים לקדם הצעת חוק ממשלתית, לפיה חלק גדול מהכסף יצא אוטומטית חזרה לרשויות. השיטה היום נועדה להחליש את החלשים. רק החזקים יודעים להוציא כסף והחלשים נתקעים. צריך לצמצם פערים גם בפסולת. הדהים אותי שכפרים ערביים משלמים יותר משהם מקבלים".
יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם: "כל נושא ההפרדה היום זה ישראבלוף. תושבים מפרידם אשפה ולא יודעים שהכל מגיע לאותה מטמנה. חייבים להתחיל ממפעל ההפרדה ואחרי זה כל השרשרת אחורה. המדינה צריכה להחליט כמה מפעלי הפרדה צריכים להיות בכל הארץ. כמה אתרים יש היום? כמעט אפס, כי אף אחד לא רוצה להקים אתר אצלו. כמו שיש תוכנית מתאר לרכבות, לשדות תעופה ולחופים, המדינה חייבת להכין תוכנית אב ארצית להקמת מפעלי הפרדה".
ח"כ יעל פארן: "משפחה שממחזרת בבית לא תשאיר זבל בחורשה. לכן על הפרק לא רק חשיבות המחזור אלא שינוי התנהגות הציבור ושמירת ניקיון. ב-2010 הוחלט על מהפכה. עברו רק 5 שנים. זה לא מספיק זמן, ושוב מהפכה חדשה. שומטים את הקרקע מתחת לפרויקט ההפרדה. זו מהפכה שהתחילה ועוצרים אותה. מדוע?"
"מוקדם להספיד את ההפרדה במקור, אסור לשמוט את הקרקע מתחת לפרויקט המחזור. בנוסף, החלטת השר לפזר את כספי קרן הניקיון בין הרשויות דורשות פיקוח מעמיק על אופן השימוש ושהיעוד יהיה אך ורק למיחזור פסולת והגנת הסביבה, והן לוודא שהחלוקה לא תביא לביטול יוזמות לאומיות חשובות"
ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "מתוכננים 24 מתקני קצה. היעד הוא להגיע ל-35% מחזור והשבה. יש רשויות שעדיין אינן מבצעות איסוף אשפה. אנו מגיעים לכל רשות בארץ ומנסים לפתור את כל החסמים. מנסים לאגד רשויות קטנות שיהיה להן יתרון גודל, בונים תשתית ארגונית ומצליחים להוריד מחירים. אנו קובעים גם רף סטנדרט לתושב – מה המרחק בין הפח לבית. בחלק מהרשויות יש פח רק בקצה הרחוב. פערים בלתי סבירים. בעבר המשרד לא התעסק בזה. כשאין פתרון סביר, הפסולת נשרפת וכולם נושמים את זה. אם נשווה את שריפת הפסולת של בדואים לעומת הנזקים הסביבתיים של רמת חובב, אז זו של רמת חובב זניחה. זה לא הגיוני. בנינו מודל על פי הישגים נדרשים".
ציון שטרית, עיריית ירושלים: "עלות הטיפול בפסולת בלתי אפשרית. זהו נטל כבד. יש לטפל קודם בתוכנית לאומית של מתקני קצה. היום רק 20% הולך למחזור ולמעלה מ70% להטמנה".
ח"כ יעל גרמן: "התמיכות גדלו ב34%. מי מקבל? לפי איזה קריטריונים? האם זה נכון שהיטל ההטמנה יממן שכר? האם לשם כך משלמים את ההיטל?"
אבי גבאי, השר להגנת הסביבה: "הכנו סקירה כוללת כדי להבין את כל הכשלים. בענף יש לא מעט אנשים שלא בדיוק עובדים לפי החוק. זו תעשייה של מונופולים מקומיים. העלו מחירים, כי הם יכולים. זה הכל".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' הגיב היום לדברי השר גבאי: "מיום כניסתו לתפקיד חנק השר להגנת הסביבה את ההפרדה במקור, הקפיא תקציבים לרשויות מקומיות ועסק בקידום שריפה כפתרון לפסולת וכעת הוא טוען בעזות מצח שאותה הפרדה במקור, אשר מיושמת כבר שנים בהצלחה גדולה באירופה היא בלוף.
הפסולת האורגנית מהווה כ- 40% ממשקל הפסולת בישראל ולשר להגנת הסביבה אין שום תוכנית לטפל בפסולת זו. הצהרות על סולידריות חברתית הן בהחלט יפות, אבל בפועל מעשיו של גבאי יביאו את תושבי ישראל לטבוע בהררי פסולת.
חשוב לדעת שגבאי פועל בניגוד להמלצות ה –oecd ביחס לישראל שהמליצה להרחיב את ההפרדה במקור ולאחרונה אף התקבלה החלטת הנציבות האירופית לחייב את המדינות בהפרדה במקור של פסולת אורגנית עד לשנת היעד 2025".