נציגי המשרד הציגו תכנית פעולה בין משרדית במפגש עם נציגי רשויות ותושבים במצפה אילן
צילום: המשרד להגנת הסביבה
בישיבה מיוחדת שיזם המשרד להגנת הסביבה והתקיימה אמש במצפה אילן הוצגה בהרחבה תוכנית הפעולה הבין משרדית לטיפול במפגעי המפחמות, ונענו שאלות ראשי העיריות והמועצות באזור והציבור, המנהל האזרחי והצבא.
המפחמות, הנמצאות בשטחי הרשות הפלסטינית, הן מקום שבו ערימות של גדמי עץ בוערות באופן איטי במשך שבועות אחדים במהלך ייצור הפחמים, ובתהליך זה נפלטים עשן רב וריח שריפה, העלולים לגרום למפגע סביבתי ובריאותי מתמשך לאוכלוסייה המתגוררת בקרבת מקום ובמקומות שהריח והעשן נישאים אליהם.
תוכנית הפעולה כוללת הוצאת צו על-ידי משרד החקלאות האוסר העברת גזם לגורם לא מורשה; פיקוח ואכיפה על-ידי משרד החקלאות, מימון הקמת מפעלים לא מזהמים לייצור אנרגיה מגזם, מימון שינוע וטיפול בגזם בתקופת הביניים עד הקמת המפעלים על-ידי המשרד להגנת הסביבה, הכפלת הפיקוח במעברים, עבודה עם הרשות הפלסטינית להקמת מפעלי פחם לא מזהמים וכן השקת קמפיין הסברה לחקלאים.
דנציגר: "אנחנו מוציאים לדרך תכנית פעולה משולבת: המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, משרד הבריאות, הצבא, והמינהל האזרחי. זאת לא מלחמה של יום או שבוע, זו מלחמה עיקשת לאורך זמן. אי אפשר לעמוד מנגד כשתושבי ישראל מותקפים יום אחרי יום על ידי פיח שמסכן את בריאותם". לדברי דנציגר, חקלאים ישראלים מעבירים גזם לתעשיית הפחמים ברשות הפלסטינית, התעשייה שורפת עץ ומייצרת פחם תהליך שפולט פיח, ואת הפחם הזה מוכרים למנגלים בישראל.
"אני קורא לתושבי ישראל להפסיק להעביר גזם לשטחי הרשות ולהפסיק לקנות פחם שאתם לא יודעים מה מקורו. יש כאן מעגל עסקי שמייצר מעגל של פגיעה בבריאות, ואנחנו מתכננים לשבור אותו".