המשרד לשיתוף פעולה אזורי הציג היום את לוח הזמנים בכנס בינ"ל בעקבה
צילום: המשרד לשיתוף פעולה איזורי
המדינות השותפות בפרויקט 'תעלת הימים' הציגו היום בכנס בינלאומי שהתקיים בעקבה את הפרויקט בפני התורמים הפוטנציאליים, בראשות ממשלת ארה"ב והבנק העולמי, לקראת צאתו לדרך. את ממשלת ישראל ייצגה משלחת של המשרד לשיתוף פעולה אזורי, בראשות סגן השר ח"כ איוב קרא, מנכ"ל המשרד האשם חוסין ומאיה אלדר, העומדת בראש מנהלת 'תעלת הימים'.
בכנס הוצג לוח זמנים עקרוני ליישום הפרויקט והתועלות הנובעות מהפרויקט לישראל ולירדן, ועיקרן ייצוב מפלס ים המלח, ייצור מים מותפלים לערבה הישראלית ולממלכת ירדן הזקוקות למים, והעצמת שיתוף פעולה בין ממשלת ישראל לממלכה ההאשמית, המדינות התורמות, גופי סיוע והקהילה הבינלאומית בפרויקט סביבתי ואזורי חשוב.
עוד הוצג היום בכנס השלב השני של הפרויקט שיכלול כמויות מים מוגדלות. שלב זה ייושם בכפוף להחלטת המדינות השותפות לאחר בחינה של תוצאות הניטור הסביבתי שיתבצע במקביל לשלב הראשון שייושם.
החתימה על מזכר ההבנות שהזניק את הפרויקט התבצעה במעמד נציגי ממשלת ארה"ב בוושינגטון בדצמבר 2013, והממשל החליט להשתתף במימון הפרויקט בסך 100 מיליון דולר כאות לחשיבות שהוא רואה בו.
לאחרונה פורסם מכרז למיון מוקדם שאת מסמכיו רכשו 94 חברות מהגדולות בעולם, מה שמעיד על ההתעניינות העולמית הרבה ועל האמון שניתן בפרויקט ובשותפות האזורית.
"מדובר בפרויקט האזרחי המשותף המשמעותי ביותר בין ישראל וירדן אשר ישפר את חיי העמים באזור ואי לכך ראוי שהמדינות התורמות יתגייסו לתרום לפרויקט חשוב זה." ציין סגן השר איוב קרא.
מנכל המשרד האשם חוסיין הדגיש את חשיבות הפרויקט לכל הצדדים הישראלי הירדני והפלסטיני שכן המחסור במים הוא נושא בעל חשיבות אסטרטגית באזור ויש לו השפעות קריטיות על כל השותפים. חוסין ציין גם שהכנס נוצל לקדם פרויקטים סביבתיים נוספים, ובהם שיקום נהר הירדן הדרומי בסיוע הבנק העולמי.
"שלב נוסף בדרך לקידום ההיסטורי של תעלת הימים" סיכמה את הדיונים מאיה אלדר, המובילה את מנהלת תעלת הימים ואחראית על גיבוש המתווה הבינלאומי לתעלה, "עבודה מאומצת של שנים הובילה לוועדה בינלאומית חשובה שבסיכום משמעותה המשך קידום פרויקט תעלת הימים וזוהי הבשורה הגדולה איתה אנו ממשיכים בדרך הארוכה להגשמת החלום. הנוכחות המרשימה של שגרירים ומשלחות ממדינות רבות ברחבי העולם מוכיחה את ההתעניינות הרבה של העולם בפרויקט ייחודי זה ואת חשיבותו. יחד עם כל השותפים הבינלאומיים נמשיך במשימה האסטרטגית".
מה קרה לתוכנית תעלת-הימים של חוזה המדינה ושל שר האנרגיה המנוח פרופסור יובל נאמן?
זו הטעיית הציבור, אין זו "תעלת הימים" !!! הוכח שמגה-פרוייקט המבוסס על מי ים, הוא מופרך לחלוטין ובטח שלא מעקבה- הנתיב הגרוע ביותר מכל בחינה. לפי מחקר משותף של תהל והמכון הגיאולוגי (הוזמן ופורסם ע"י הבנק העולמי) אין להזרים לים המלח מעל 400 מיליון קוב שנה של רכז ים (כתוצר לוואי של התפלה) וזו גם החלטת רשות המים, בעוד ש"מובל השלום" אמור היה להכניס מיליארד ורבע ולכן אין, ומעולם לא הייתה לו כל היתכנות.
הפרויקט שעליו מדובר הוא חיובי מבחינת שיתופי פעולה ולוואי ויהיו עוד שלושה כמוהו, אך כמות המים שהוא ייצר קטנות ולא יפתרו, לא את בעיות המים של ירדן ולא את של ים המלח, אם כי גם לא יזיקו לו. במקום לבלבל את הציבור, יש לבדוק חלופות יותר ראויות לפתרון משבר ים המלח ומשבר המים בירדן (שגם הוא אינטרס ישראלי, לא פחות) ברוח החלטת ממשלה מספר 2863 מיום 5 בינואר 2003 שמתעלמים ממנה.
כל המעוניין לדעת ולהבין דברים לאשורם (בעיקר מקבלי ההחלטות) יכול לקבל ממני במייל חומר פשוט וברור בנדון.
מה המייל שלך? אשמח לקבל חומרים
צודק אלי רז הן בתגובתו הכללית והן ברעיונותיו החילופיים,הבעיה היא שהתוכנית המיועדת לפחות מקודמת כך או אחרת וסביבה אכן נוצרת דינמיקה של שיתוף פעולה בעוד שהדחיה והתיקון ישביתו גם את המעט הזה. לכן,ועם כל הכבוד לאלי וחבריו הצודקים, כנראה שיש להסתפק במה שיש כדי להתחיל ולהניע את המהלך. אולי "תוך כדי" ילמדו לקחים ומידעים שבכל זאת ישפרו במשהו את המצב הנוכחי שעל דעת כולם חייב לעבור שינוי.