מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שניה ושלישית את חוק השקיות שמקדם המשרד להגנת הסביבה עוד מימיו של ח"כ עמיר פרץ כשר הממונה על המשרד. במסגרתו תופסק חלוקת שקיות בחינם ברשתות השיווק הגדולות וכל שקית תעלה 10 אגורות. מטרת החוק היא לצמצם את השימוש בשקיות ובכך להפחית את כמות הפסולת
הסוף לחלוקת שקיות ניילון בחינם: חוק השקיות אושר הלילה במליאת הכנסת
מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שניה ושלישית את חוק השקיות שמקדם המשרד להגנת הסביבה עוד מימיו של ח"כ עמיר פרץ כשר הממונה על המשרד. במסגרתו תופסק חלוקת שקיות בחינם ברשתות השיווק הגדולות וכל שקית תעלה 10 אגורות. מטרת החוק היא לצמצם את השימוש בשקיות ובכך להפחית את כמות הפסולת
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "אנחנו עושים היום צעד חשוב לשמירה על הסביבה, ובלי להכביד על יוקר המחייה. לאחר שנים של דיונים – אני שמח שהצלחנו להעביר את החוק במושב הנוכחי של הכנסת בתמיכת ועדת הפנים של הכנסת"
בחודשים האחרונים מקדם השר גבאי, את חוק השקיות (החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות) שעבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת והגיע לדיון בועדת הפנים לאחר שאושר להחיל בו דין רציפות. מליאת הכנסת הצביעה הלילה על החוק לאחר שוועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה אתמול (יום ב' 28.03.2016 ) להעביר אותו לקריאה שנייה ושלישית.
על פי החוק, תיפסק לחלוטין חלוקה של שקיות נשיאה חד-פעמיות "דקות", שעוביין פחות מ-20 מיקרון. בנוסף, רשתות השיווק הגדולות לא יורשו לחלק בחינם שקיות נשיאה חד פעמית שעובין 21 מיקרון או יותר ויגבו עבור כל שקית סכום שאינו נמוך מעשר אגורות. הסכום שיגבו רשתות השיווק עבור השקיות יועבר במלואו לקרן לשמירת הניקיון של המשרד להגנת הסביבה וישמש את המשרד לפרויקטים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ ולהסברה על החוק החדש.
בתוך שנה ורבעון ייקבעו יעדים לחוק במטרה לעקוב אחר יישומו. כמו כן, קיימת אפשרות לשר להרחיב את החוק לכלל בתי העסק ולהעלות את מחיר השקית לצרכנים. כיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקלים בכל שנה על חלוקת שקיות הנשיאה (המכונות גם "שקיות גופייה") וסכום זה מגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה יוביל לשינוי המצב כך שכל אדם ישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו.
לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו.
חברת הכנסת יעל כהן פארן בירכה על אישור חוק השקיות בכנסת "אני שמחה שלאחר שנים רבות של מאבק צודק, יש שינוי סביבתי לטובה במדינת ישראל. שקיות הם גורם מזהם וצריך לעבור להשתמש בסלים רב פעמים". חברת הכנסת המשיכה ואמרה "חוק השקיות מבורך, אך 10 אגורות לשקית זה לא מספיק, בנוסף חייבים לצאת במסע הסברתי ולחלק סלים רב פעמים בחינם לציבור הרחב, כמו שהוצג בחוק המקורי"
תגובת עמותת צלול: "חוק השקיות שאושר הלילה בכנסת הוא חוק חשוב ומבורך שמתעכב שנים רבות מדי. עמותת צלול נאבקת כבר שנים, יחד עם המועצה לישראל יפה, לצמצום השימוש בשקיות המזהמות משום שזה מכבר הבנו שכדי לשנות הרגלים צריך חוק אמיץ ובלתי מתפשר, שיגרום לישראלים לקחת פחות שקיות במרכולים. אך זה לא החוק שאושר אמש. כשכל שקית תעלה 10 אגורות בלבד, וללא יעדים או סנקציות, נדמה שזה חוק שנוסח כדי לעבור בכנסת בקלות, והוא ישאיר את הציבור אדיש".
מור גלבוע, מנכ"ל ארגון "מגמה ירוקה": "חוק השקיות הוא התמודדות ראשונה ואמיצה עם המקור בו נוצרת הפסולת ולא רק עם הסימפטומים שלה שהם זיהום הסביבה, הנחלים והחופים שלנו. השמחה מהעברתו של החוק, לו ציפינו שנים רבות, מהולה בחשש שהמחיר הנמוך שהחוק קובע לשקית, לא יוביל באמת לשינוי המתבקש של הרגלי הצריכה ובפועל אנחנו נמשיך להתמודד עם מכת הפסולת השקיות. לכך מתלווה חשש נוסף והוא שכמו כל חוק סביבתי גם כאן תדרש אכיפה קפדנית של המשרד להגנת הסביבה מול רשתות השיווק, דבר שעד היום אינו מבוצע בקפדנות בהקשר של חקיקה סביבתית.
יחד עם זאת אנחנו מחזיקים אצבעות להצלחתו של החוק ובמידת הצורך נפעל בעתיד כדי לשפרו לטובתם של אזרחי ישראל שרוצים ליהנות מחופים נקיים ומכמה שפחות פסולת כשאנחנו יוצאים לטבע".