בהמשך להחלטת בג"ץ שביטל את מתווה הגז וכפה על המדינה לקחת את המתווה לאישור הכנסת בחקיקה תוך שנה, הגיב ראש הממשלה ואמר כי ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים
נתניהו: החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של מדינת ישראל
בהמשך להחלטת בג"ץ שביטל את מתווה הגז וכפה על המדינה לקחת את המתווה לאישור הכנסת בחקיקה תוך שנה, הגיב ראש הממשלה ואמר כי ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים
בתמונה: בנימין נתניהו, ראש הממשלה. צילום: שאטרסטוק
ראש הממשלה בנימין נתניהו: "החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של מדינת ישראל. ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים. בוודאי שלאיש אין מה לחגוג על כך שהגז עלול להישאר במעמקי הים ושמאות מיליארדי שקלים לא יגיעו לאזרחי ישראל. נחפש דרכים אחרות להתגבר על הנזק הקשה שנגרם לכלכלת ישראל בעקבות פסיקה תמוהה זו״.
מנכ"ל תשתיות, ארנון מעוז: "מחירי הגז בעולם מוכיחים כי המתווה הנו שנוי במחלוקת ואינו מיישם את תנודות וצרכי התעשייה והשוק. הדיטה המשפטית שהתנהלו הדברים הנה הוכחה ניצחת כי המערכת מייצרת החלטות לפי אג'נדות סובייקטיביות ומכופפת את הדמקרטיה על פי צרכיה. הכרעת בג"צ הנה היסטורית ומוכיחה מעל לכל ספק שיש תקווה לשלטון הדמוקרטי במדינת ישראל הנמכרת בדרך כלל לחזק ולמרבה במחיר. מה יהיה על התעשייה? מה יהיה על הצהרות האיומים של החברות שלא ישקיעו ויפרשו? במחירים שהמונופול מוכר בימים אלו זה בקטגוריה הכינרווחית שקיימת בעולם! מאידך גיסא המתווה יתקע את המשכיות ההשקעה בלוויתן, אבל הצרכים של התעשייה יכולים להיות מסופקים על ידי תמר בשנה הנוכחית. כך שאין מה לדאוג , כי מחיר המזוט והנפט לא מייצרת ביקוש לגז טבעי במחיר שאינו בר תאימות לשוק העולמי. סעיף 52 ותרגיל העקיפה נעצר לעת עתה בירושלים. יש לחתור להקמת מתווה אמיתי וחוקי. המשרת את עתיד המדינה ועתיד משק האנרגיה ולא לטמון את ראשינו בחול ולסגוד למנגנוני היח"צ והלוביזם המשומן. לא לעולם חוסן".
תגובת מטה מאבק הגז להחלטת בג"צ בנושא מתווה הגז: "פסילת מתווה מונופול הגז היא ניצחון לצדק על השחיתות וניצחון למאבק הציבורי על קשרי ההון-שלטון. החלטת בג"צ הפוסלת את מתווה מונופול הגז היא ניצחון לצדק על השחיתות וניצחון למאבק הציבורי הנחוש על קשרי ההון-שלטון בין הפוליטיקאים לטייקוני מונופול הגז. בג"צ עמד כחומה אחרונה אל מול הניסיון להעלות את מונופול הגז וטייקוני מונופול הגז אל מעל החוק בישראל. בכך, מנע בג"צ את התקרבות ישראל לחיק מדינות העולם השלישי, שבהן תאגידים נמצאים מעל החוק, בזכות קשרי הון-שלטון מושחתים.
"הציבור בישראל שאינו מוכן לאפשר את גזל משאבי הטבע והמשך מכירת החיסול של המדינה לקומץ טייקונים, יכול לזקוף קומה היום. מאבק ציבורי נחוש בכוחם העצום של ההון והשלטון, יכול להצליח בישראל של שנת 2016. ארגוני המאבק: אנו, העמותה לכלכלה בת קיימא , הפורום הישראלי לאנרגיה, הפורום המשפטי למען ישראל, התנועה לאיכות השלטון, חדר המצב, ירוק עכשיו, ישראל יקרה לנו, ישראל 2050, מגמה ירוקה".
אידאלי אם ניתן להקים כזה דבר: חברה הנדסית, מקצועית, לאומית שתבנה ותנהל את המאגרים והשימוש בהם.
תוצרי לוואי
– שמירה (וחלוקה שווה יותר בין התושבים) של הרווחים, לא רק % מהרווחים ולא רק עם ה"ציבור" המושקע בבורסה" .
– יותר עבודות מקצועיות (ופחות "ג'ובים") בישראל
ראש הממשלה זורה חול בעניים, מכמה סיבות:
– הגז ישאר במעמקי הים עוד שנים רבות, מסיבה פשטוה – המחירים כיום כל-כך נמוכים, ויש שפע של גז המופק באתרים יבשתיים, שהם זולים יותר.
– במידה וכן יחליט לפתח את ליוויתן, הרי עלויות הפיתוח ירדו פלאים – חברות הקידוח עומדות ללא תעסוקה וישמחו לקבל כל הזמנה בכל מחיר.
– הכסף שאמור להגיע לציבור יגיע בעיקר רק לאחר שהבעלים יכסו את הוצאות הפיתוח כפול שלוש. במחירים של היום זה יקח הרבה שנים. כסף זה יגיע בעיקר מתושבי ישראל.
– תושבי ישראל דווקא יפסידו- הם ישלמו כעת מחיר מופקע עבור בגז, הגבוה בעולם בגלל ההסכמים הקשיחים מול חברת החשמל. זה יתבטא במחיר בחשמל של הציבור.
– הפיתרון הכי פשוט – לקנות את מניות חברת נובל, המחירים שלה באדמה ולפטר את ההנהלה הנוכחית. הנכס היחיד שמכניס להם כסף זה קידוח תמר. ניתן לרכוש את המניות ביתרות מטבע הזר של בנק ישראל, ולקבל את התשואה הטובה ביותר האפשרית. כך נוכל ליהנות הגז זול לרווחת התושבים.