שרי הממשלה אישרו את הצעת השר להגנת הסביבה ושר הבריאות לתכנית פעולה לאומית שתבחן את הקשר בין בריאות הציבור ומפגעים סביבתיים. התכנית תכלול זיהוי, הערכה, מניעה והפחתה של מפגעים סביבתיים הגורמים נזק בריאותי
הממשלה אישרה: לראשונה – תכנית פעולה לאומית תבחן את השפעת הסביבה על בריאות הציבור
שרי הממשלה אישרו את הצעת השר להגנת הסביבה ושר הבריאות לתכנית פעולה לאומית שתבחן את הקשר בין בריאות הציבור ומפגעים סביבתיים. התכנית תכלול זיהוי, הערכה, מניעה והפחתה של מפגעים סביבתיים הגורמים נזק בריאותי
בתמונה: טקס חניכת כנסת ירוקה 2015. צילום: אדיר פטל, תשתיות
תכנית הפעולה הלאומית שאושרה היום תכלול ניתוח מעמיק של כל הגורמים הסביבתיים המשפיעים על בריאות האדם וכוללים, בין היתר: פליטות אוויר מתעשייה ומתחבורה, איכות מי שתיה ומזון, חשיפה לכימיקלים ובכלל זה לחומרי הדברה ולמזיקים, חשיפה לסוגים שונים של קרינה, שימוש במוצרי צריכה, וכן תנאי מחייה וסביבת עבודה. לפי המידע המדעי הקיים, ההשפעה של מפגעים סביבתיים על בריאות האדם היא משמעותית וע"פ נתוני משרד הבריאות כ-1600 ישראלים מתים מדי שנה מוות מוקדם בשל זיהום האוויר.
בעשורים האחרונים נרשמה התקדמות משמעותית בהפחתת מפגעים סביבתיים בישראל, כאשר השיקולים השונים שנלקחו בחשבון לשם קביעת מדיניות הטיפול במפגעים כללו, בין היתר, גם שיקולים בריאותיים. אולם, הטיפול במפגעים סביבתיים וצמצום השפעתם השלילית על הבריאות מתבצע באופן ספציפי, ביחס לכל מזהם בנפרד, מבלי שישנה התייחסות כוללת לקשר בין מפגעים לבריאות הציבור. משום כך חסר מידע מקיף בהיבטים שונים כמו – ההשפעה של חשיפה כרונית למזהמים ברמות שונות, ההשפעה המשולבת של מכלול מזהמים, וכן ההשפעה על קבוצות סיכון באוכלוסייה הרגישות במיוחד למפגעים סביבתיים כמו ילדים, נשים בהריון וקשישים.
מטרת הצעת ההחלטה היא לשנות את המצב של העדר ראיה כוללת ומקיפה בנוגע לקשר בין מפגעים ותנאים סביבתיים לבין פגיעה בבריאות הציבור, וזאת באמצעות הקמת צוות עבודה בין-משרדי אשר יגבש תכנית לאומית אשר תכלול זיהוי, הערכה, מניעה והפחתה של מפגעים סביבתיים הגורמים או העלולים לגרום לנזק בריאותי, ויעבירה לאישור הממשלה, לאחר אישור השר להגנת הסביבה ושר הבריאות. במסגרת התכנית יגבשו המשרדים מידע לגבי ההשפעה של מפגעים סביבתיים על בריאות הציבור, יזהו ויישמו מנגנונים להפחתת התחלואה והתמותה הנגרמות כתוצאה מחשיפה למפגעים סביבתיים, לזהות איומים סביבתיים חדשים, לבחון את ההיבט הכלכלי של הפחתת הזיהום על הבריאות ועל הסביבה ולהנגיש מידע לציבור בדבר חשיפות סביבתיות בעלות פוטנציאל לנזק בריאותי.
שר הבריאות, יעקב ליצמן: "המדינה לוקחת אחריות להשפעת הסביבה על הבריאות שלנו. התוכנית הלאומית המשותפת למשרדי הגנת הסביבה והבריאות כוללת את כל מרכיבי ההיערכות, הבדיקות ודרכי המניעה, במטרה להבטיח את בריאות הציבור ומניעת השפעה סביבתית על זיהום אויר אפשרי. אני בטוח שהודות לשיתוף הפעולה ההדוק בין המשרדים, נידע להגן על הציבור ולמנוע תחלואה סביבתית".
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "צמצום זיהום האוויר הוא המשימה החשובה ביותר שלנו והתכנית תאפשר לנו למקד ולתעדף את הפעילות הסביבתית בהתאם לסיכונים הבריאותיים".