המשרד להגנת הסביבה הזמין את מנכ"ל המפעל לשימוע טרם הוצאת צו מניעה, ובו הוראה לתיקון הדליפות שהובילו לזיהום באופן מידי. המשרד ידרוש ככל הנראה את ההשבתת מתקני היצור במפעל. השימוע ניתן בעקבות עליה חריגה בדליפות מזהמי אוויר נדיפים ממפעל כרמל אוליפינים בחיפה
בעקבות עליה בזיהום האוויר: שימוע למפעל מקבוצת בז"ן
המשרד להגנת הסביבה הזמין את מנכ"ל המפעל לשימוע טרם הוצאת צו מניעה, ובו הוראה לתיקון הדליפות שהובילו לזיהום באופן מידי. המשרד ידרוש ככל הנראה את ההשבתת מתקני היצור במפעל. השימוע ניתן בעקבות עליה חריגה בדליפות מזהמי אוויר נדיפים ממפעל כרמל אוליפינים בחיפה
בתמונה הראשית: בתי זיקוק של בז"ן – צילום: שאטרסטוק
המשרד להגנת הסביבה שלח הבוקר (יום שלישי 23.02.2016) הזמנה לשימוע למנכ"ל קבוצת בז"ן (בתי זיקוק נפט) טרם נקיטת צעדים כנגד חברת כרמל אוליפינים הפועלת במתחם בתי הזיקוק.
לאור דרישת המשרד, המפעל הגיש בימים האחרונים דיווח מפורט על דליפות לא מוקדיות של מזהמי אוויר לשנת 2015. הדיווח מפרט את רמת הדליפות ב- 200 אלף רכיבי ציוד שונים במפעל. הזימון לשימוע הוצא בעקבות העלייה החריגה בזיהום: הנתונים מצביעים על הכפלה בפליטות הלא מוקדיות של מזהמים אורגנים נדיפים בשנת 2015.
המשרד להגנת הסביבה מחייב את מפעל כרמל אוליפינים לבצע תכנית לאיתור ותיקון של דליפות מזהמים אורגניים נדיפים מכלל מתקני החברה, ובכלל זה שימוש בטכניקה המיטבית הזמינה להפחתה ולמניעה של פליטות אלו. כתוצאה מכך, נרשמה במפעל הפחתה מתמשכת בפליטות משנת 2009 ועד לשנת 2014.
הדיווח משנת 2015 מסמן עלייה חמורה וחריגה ממגמת ההפחתה אותה דרש המשרד.
השימוע יתקיים ביום ראשון (28.02.2016), ולאחריו תתקבל החלטה, אם להוציא למפעל צו מניעה לצמצום זיהום האוויר מכוח סעיף 45 לחוק אוויר נקי, ובו הוראה לתיקון הדליפות באופן מידי. ככל הנראה ידרוש המשרד את השבתת מתקני היצור במפעל ויטיל הגבלות בהיתר הרעלים של החברה.
צעד זה הוא חלק מהמדיניות התקיפה שמוביל השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, הכוללת הרחבת הפיקוח במפעלים באזור מפרץ חיפה, ובכלל זה עלייה בפיקוחי הפתע ובדיגומי הפתע בדליפות הלא מוקדיות ובארובות המפעלים והגברת צעדי האכיפה בתעשייה.
מפעל כרמל אוליפינים הוא מפעל פטרוכימי, העושה שימוש במוצרי נפט לייצור חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק, והוא אחד הגורמים הגדולים ביותר לפליטת מזהמים אורגנים נדיפים במפרץ חיפה. השימוע שנשלח היום למנכ"ל בז"ן הוא תוצאה של מדיניות המשרד להגנת הסביבה, במסגרת התכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה, הקובעת כי לא תאושר תוספת פליטות מהתעשייה באזור. כמו כן, המפעל נמצא תחת תהליך החמרה בתקני הפליטה ובתחזוקת המפעל מתוקף חוק אוויר נקי.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר: "ההזמנה לשימוע היא חלק מהגברת האכיפה והפיקוח ומהתהליך המקיף במפרץ חיפה, בו אנו בודקים את כל המפעלים ומוציאים להם תנאים חדשים, כדי לשמור על בריאותם של תושבי מפרץ חיפה".
מנהל הקמפיינים בגרינפיס, ד"ר יונתן אייקנבאום: "לצערנו המשרד להגנת הסביבה ממשיך לעסוק בכיבוי שריפות, אך זה מעט מדי ומאוחר מדי. שוב אנו שומעים בדיעבד על סכנה ממשית למאות אלפי תושבי המפרץ מזיהום אוויר ואנו תוהים איפה היו השומרים בזמן אמת. אבסורד שבזמן שנשקלת הוצאת צו מניעה למפעל בבעלות בז"ן, אושרה הרחבת פעילות הקבוצהה. וזאת, אחרי שזכו שנה אחר שנה בקטגוריה המפוקפקת של 'המזהמים ביותר'. ישנה התעלמות גמורה ממאות אלפי תושבי המפרץ שפצצה מונחת למרגלות ביתם. על הרשויות להפסיק לנהל את המשבר מאחורי גבם ולהפוך את התושבים לשותפים מלאים בפתרון הזיהום ובעיצוב עתיד המפרץ כמבוסס על תעשייה ברת-קיימא ידידותית לאדם ולסביבה".
מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה: "כנגד בתי הזיקוק בחיפה עומדים ארבעה כתבי אישום חמורים בגין חריגות מסוכנות בפליטות מזהמות. לכך מתווסף כעת השימוע למנכ"ל החברה בגין חריגות גבוהות של זיהום שנמצאו במפעל כרמל אולפינים במפרץ חיפה. בתי הזיקוק ממשיכים לאשש את התואר המפוקפק שזכו לו כמפעלים המזהמים ביותר בישראל. לכך מתווספת העובדה שבימים אלו מבקשים בתי הזיקוק להסדיר ולהרחיב את פעילות הייצור שלהם. כל זה קורה באזור חיפה והקריות שנמצא במקום הראשון והמפוקפק בארץ מבחינת זיהום אויר ותחלואת סרטן ומחלות נשימתיות. האבסורד הרב הוא שהמשרד להגנת הסביבה והשרים כחלון, גבאי וליצמן נותנים יד להסדרה ולהרחבה המסוכנות הזאת ואינם פועלים לצמצום משמעותי של היקפי התעשיה המזהמת ולעצירת התכניות המסוכנות להרחבת התעשיה הפטרוכימית במפרץ. אנחנו קוראים לשר גבאי ולממשלת ישראל, לא לחכות לנסראללה ולהפעיל באופן מיידי את הסעיף בחוק אויר נקי שמכריז על חיפה כאזור מוכה זיהום אויר. רק באופן הזה הסמכויות לטיפול בנגע הזיהום והתחלואה יוכלו לעבור לטיפול הממשלה יחד עם העברה מיידית של כל המשאבים הדרושים כדי לתת תקווה בליבם של קרוב למיליון תושבי האזור שהם בני ארובה למפעלים המזהמים ובליבם משאלת הלב לנשום אוויר נקי ולחיות חיים בריאים וארוכים".