מזכ"ל ארגון הטרור חיזבאללה איים אתמול בערב (שלישי) לפגוע במיכל האמוניה שנמצא במפרץ חיפה ואמר כי היו נסיונות לפגוע במיכל עוד במלחמת לבנון השנייה. ארגוני הסביבה הגיבו בנחרצות נגד מיכל האמוניה ודרשו להסיר אותו מיד מהמפרץ
נסראללה: פגיעת טיל במיכל האמוניה בחיפה היא פצצצת הגרעין שלנו
מזכ"ל ארגון הטרור חיזבאללה איים אתמול בערב (שלישי) לפגוע במיכל האמוניה שנמצא במפרץ חיפה ואמר כי היו נסיונות לפגוע במיכל עוד במלחמת לבנון השנייה. ארגוני הסביבה הגיבו בנחרצות נגד מיכל האמוניה ודרשו להסיר אותו מיד מהמפרץ
מיכל האמוניה בחיפה. צילום: מתן נעים
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "מיכל האמוניה הוא סיכון סביבתי וביטחוני. אנחנו פועלים להוצאת המיכל המסוכן מחיפה באמצעות הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום ונקבל את הצעות המתמודדים במכרז להקמת המפעל בסוף מרץ". השר התייחס בדבריו גם למחירי הגז הגבוהים ואמר: "כעת, הנושא המרכזי שמעכב את הקמת המפעל הוא מחירי הגז הגבוהים, והמפעל זקוק לגז על מנת לייצר אמוניה, אחרת לא יוכל לעבוד".
חברת הכנסת יעל כהן פארן: "תושבי מפרץ חיפה נמצאים בסיכון כפול, בטחוני ובריאותי. בזמן שהממשלה עסוקה בלעכב את סגירת מיכל האמוניה בנק המטרות של נסראללה נחשף. האם צריך לחכות שיהיה אסון על מנת שראש הממשלה יתעורר ויבין שמפרץ חיפה הולך לבעור?".
ארגון אזרחים למען הסביבה: "אנחנו יודעים שזה המצב עוד לפני שנת 2006 – גם אז כיוון נסראלה ראשי טילים למיכל במלחמת לבנון השניה, וגם אז כתבנו מכתבים לכל שרי הממשלה וגם במבצע צוק איתן כוונו ראשי טיל לאותה מטרה. למרבה הצער למרות כל הוועדות שהוקמו ודנו, ופרסמו מסקנות והמלצות ולמרות כל הצהרות שרי הגנת הסביבה – הפצצה הזאת עודנה כאן, ומאיימת על חייהם של עשרות אלפי תושבים".
ארגון מגמה ירוקה: "אין חדש תחת השמש. רק לכשמדובר בסכנה בטחונית הנושאים האלו עולים שוב לכותרות. האיום של נסראללה הוא ממשי וישים בסכנה חייהם של מליון תושבים. פגיעה במיכלי האמיניה היא סכנה אנושית כפולה ומכופלת מכל טיל. החומרים הרעילים והבוערים יכולים לגרום לנזק בל יתואר. אסור לנו לקחת סיכון יש לפנוצ את מיכלי האמוניה, להפסיק כל תוכנית להרחבת מתחם בתי הזיקוק או להקמת נמל דלקים נוסף. אל לנו לשכוח כי לא רק נסראללה מאיים עלינו לכלותינו אלא גם נתוני התחלואה וזיהום האוויר הקושרים קשר ישיר בין התעשייה המזהמת לסרטן. אולי עכשיו כשהאיום הוא בטחוני נתניהו ייקח לתשומת ליבו את מה שאנו מתריעים עליו שנים"
מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה: הצד השני של התחלואה והזיהום שנגרמים כתוצאה מהתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, הוא הסכנה הבטחונית למאות אלפי האזרחים שחיים באזור חיפה ובקריות. מפרץ חיפה הוא פצצה מתקתקת. הריכוז הגבוה של המפעלים וסמיכותם האחד לשני ולריכוזי אוכלוסין מהווה סכנה קיומית. אנחנו לא זקוקים לאיומים של נסראללה כדי להבין שאת המציאות הזאת אנחנו חייבים לשנות ומהר. לא רק מיכל האמוניה הלא חוקי, חייב להסתלק בדחיפות מאזור המפרץ. נדרשת כאן הקטנה משמעותית ודחופה של כוח הייצור של המפעלים המזהמים. בשלב הראשון, המשרד להג"ס ואבי גבאי השר הממונה, חייבים לעצור את התכניות להרחבת התעשייה בבתי הזיקוק ותכניות נוספות. ראוי שהמשרד יכריז, כבר מחר בבוקר, על האזור כמוכה זיהום אויר ובכך יש לקוות שיצליח להוביל תכנית לאומית לצמצום התעשייה המזהמת והמסוכנת למען בריאותם ובטחונם של כ 850,000 תושבי "עוטף בזן"- האזור הכי חולה והכי מזוהם במדינת ישראל".
עמותת צלול: "מיכל האמוניה המיושן והמסוכן שבלב המטרופולין הצפוף בצפון נמצא כבר שנים על הכוונת של אויבי ישראל. רק בנס הוא לא נפגע עד היום ובינתיים הנשק שמכוון לעברו הופך מדויק ומאיים יותר. עמותת צלול, שמובילה כבר שנים את המאבק לסגירת המיכל, הזהירה לא פעם שפגיעה בו תהרוג רבבות בני אדם ושהתגובה הישראלית תגרור את האזור כולו למלחמה. ועדיין, הממשלה נמנעת מלקבל החלטות אמיצות ומשרדי הממשלה ביזבזו זמן יקר בניסיון כושל להקים מפעל אמוניה בנגב. כל עוד חברות הגז דורשות מחיר גז גבוה, מפעל האמוניה לא יוקם ואין עוד טעם לקדם את המכרז. על המשרד להגנת הסביבה להורות על ריקון המיכל למינימום האפשרי, ולהקמת מיכלי אמוניה חדשים, קטנים ובטוחים במקומו – אחד בצפון ואחד בדרום".
מגרינפיס ישראל נמסר: "ריכוז המפעלים המזהמים במפרץ הופך את תסריט האימים לאפשרי. מזה שנים שרובץ על התושבים נטל סיכון כפול ומכופל מזיהום האוויר ההורג ומאיומי הטילים מצפון. וזאת, מבלי להזכיר את סכנת הדליפות והתאונות שבשגרה – כפי שקרה וקורה שוב ושוב מעל ומתחת לפני השטח. השקט התעשייתי נוח למזהמים וברמה המיידית על השרים לעצור מכול וכול את תכניות ההרחבה לבתי הזיקוק ולמפעלים הפטרוכימיים במפרץ, ובד בבד להקטין את נטל הסיכונים הרובץ על מאות אלפי תושבים".
"עתידה של חיפה תלוי בהאצה בשינוי דפוסי הייצור, בראש ובראשונה בתחום האנרגיה. העולם צועד לעבר עתיד ללא נפט ומעבר לאנרגיות מתחדשות. ישראל החליטה לצמצם את התלות במשאב המלוכלך בשישים אחוזים עד 2025 ועל הממשלה לקדם מתווה סולארי שיהווה החלופה האוטלטימטיבית".