החשב הכללי לשעבר, ירון זליכה, נאם בכנס "מחוברים" של חברת lightapp בנושא התייעלות אנרגטית בתעשייה וכצפוי נכנס חזיתית בנושא מתווה הגז. זליכה: "יו"ר BG אמר על ענף הגז הטבעי בישראל שאפילו בניגריה זה לא עובד ככה, אפילו בניגריה עושים מכרז על הרשיונות"
זליכה: מתווה הגז מוגש בצורה מורכבת כדי שלא תבינו. יש לנו בעיה קשה של הון-שלטון-עיתון
החשב הכללי לשעבר, ירון זליכה, נאם בכנס "מחוברים" של חברת lightapp בנושא התייעלות אנרגטית בתעשייה וכצפוי נכנס חזיתית בנושא מתווה הגז. זליכה: "יו"ר BG אמר על ענף הגז הטבעי בישראל שאפילו בניגריה זה לא עובד ככה, אפילו בניגריה עושים מכרז על הרשיונות"
ירון זליכה בכנס lightapp. קרדיט צילום: קובי קלמנוביץ'
הנואם הראשי בכנס "מחוברים" של חברת lightappp שנערך ביום חמישי בהשתתפות מאות מבכירי התעשייה הישראלית היה החשב הכללי לשעבר במשרד האוצר, ירון זליכה, שידוע בחשיפות השחיתויות שלו ובמלחמה שלו במתווה הגז הנוכחי אותו העבירה הממשלה בחודשים האחרונים. זליכה: "מדינת ישראל הכי ענייה במערב ולכן פוטנציאל הצמיחה שלה הוא בסדר גודל של 4% לנפש. לצערי בשנים האחרונות יצאנו מהתוואי של מימוש פוטנציאל הצמיחה שלנו ולכן הפסקנו לצמצם את הפער בינינו לבין המערב אלא אפילו מגדילים אותו. היום אנחנו צומחים ב-0% ואילו האמריקאים צומחים 1% לנפש. אנחנו מגדילים פערים.
"התייעלות יכולה לנבוע משני כיוונים: התייעלות אנרגטית– הטמעת טכנולוגיות שיאפשרו לכם לעשות יותר עם פחות. הכיוון השני זה מחירי האנרגיה. בעבר, הממשלה נתנה רשיון לחיפוש גז במחיר של כמה מאות אלפי שקלים בלבד, ללא מכרז. זה לא צרם אז משום שלא עמדו בתור עשרות משקיעים. בשלב מסויים נעשה מו"מ עם המצרים וניתן היה לתמחר את המחירים של תשובה".
בהקשר ליציאה של בריטיש גז מישראל אמר זליכה: "כל מדינה מערבית דמוקרטית, שמכבדת את עצמה, הייתה עושה מכרז על הרשיונות. אחת הנשים בבריטיש גז העידה כי יו"ר החברה אמר שאפילו בניגריה זה לא עובד ככה. אפילו בניגריה עושים מכרז. פה לא עשו מכרז. קראו לתשובה ולנובל שותפו, בחדרי חדרים, ונתנו להם את שני רשיונות ב-970,000 ללא מכרז, שני הרשיונות לאותו אדם.
"בשני אתרים ספציפים יש הסתברות גבוהה למצוא גז בהיקף של טריליון שקל. שימו לב, זו הפעם הראשונה שהיה בידי המדינה רשיון עם הסתברות למצוא גז, כל הרשיונות שהיא חילקה קודם לכן היו ללא הסתברות. עד היום נתניהו מסרב לחשוף את הפרוטוקולים של הדיונים ואני לא מבין למה.
"היות וכבר יש כאן מונופול, לפי החוק להגבלים עסקיים מונופול לא יכול לגבות מחיר שמשקף מחיר בלתי סביר. הרווח היה צריך להיות כ-8%, לדעתי התשואה שלהם פי 3 מהתשואה שהם מקבלים. כאשר אתה מונופול המדינה אמורה על פי חוק לפקח על המחירים שלך – זה לא קורה כאן.
"בגלל שנוצר חשש בקרב המונופול שמא מתישהו יהיה שר אוצר אחר או ראש ממשלה אחר שיעקוף את החוק. זה הטריד אותם ולכן הם בקשו שהממשלה תתחייב להם במתווה. מתווה שאין בו צורך. יש לך מאגר, תחפור ותמכור. מה הקשר לממשלה.
"לי אין ציפיות יותר מדי גדולות מבג"ץ. מצד שני בג"ץ בתוך עמו הוא יושב וחושש למעמדו הציבורי. גם כך פסק פסק דין שערוריתי שזיכה את אולמרט. כשבא מעכר כמו טלנסקי ופוגש אדם כמו יוסי אולמרט, ובלי שום ציפיות נותן לו 500 אלף שקל – וזה נשמע הגיוני לבג"ץ.
"זה הקרב שלכם הרבה יותר מהקרב שלי. אני בסך הכל איש אקדמיה, מתפרנס היטב. אבל 22% מהציבור מתחת לקו העוני והתעשייה הישראלית נלחמת על חייה במיסים גבוהים, מחירי קרקע גבוהים, שכר עבודה גבוה, דולר שנשחק ואם הדולר עולה אז היורו נשחק. זה הקרב שלכם.
"מתווה גז מוגש בצורה מורכבת כדי שלא תבינו. יש לנו גם בעיה קשה של הון-שלטון-עיתון. תשובה עצמו מעורב בערוץ 2 ואם לא הוא אז שותפים שלו וחברים שלו. מהרגע שהמאבק על הגז החל אני מקבל התקפות בלתי פוסקות בערוץ 2, בידיעות, בווי.נט ובגלובס. ולכן אתם לא מבינים את הנושא של המתווה כי העיתונים הללו מסבכים את הנושא אבל האמת פשוטה יחסית. מספרים לך סיפורים שהגז לא יזרום אבל הוא כבר זורם 6 שנים.
"גדול הכלכלנים אמר פעם, עדיף שתהיה בערך צודק מבטוח טועה. בכלכלה יש עלות ותועלת. אין החלטה שאין לה עלות ואין החלטה שאין לה תועלת. גם לביטול מתווה הגז תהיה עלות ותועלת. קבלת החלטות היא השאלה של הנטו, של התועלת בניכוי העלות.
"אני הכרתי כמה נשיאים של בית המשפט העליון, מבלי לחלק ציונים, יכול לומר לך שיש יותר אמיצים ופחות אמיצים. הימים בהם אהרון ברק העמיד ראש ממשלה לדין הם לא הימים הנוכחים. היום בג"ץ מגלה מורך לב נוכח החזקים".
זליכה להזכירך אף אחד חוץ מנובל אנרגי לא היה מוכן לקדוח
אז איזה מכרז לעשות – אתה מעוות את ההיסטוריה ואתה קודח במוח שלנו
אתה זקוק לאשפוז
כשחוזרים על הטעיה 1000 פעם חושבים שביא אמת ושוכחים שמעולם לא ניסו כאן את מודל המכרזים.
אף אחד לא רצה לבוא כ*משקיע* רוב הזמן (ו-BG דווקא באה בסוף שנות ה-90), אבל כ*קבלנית משנה* לא ניסו מעולם. איפה כתוב בתורה שמדינת ישראל לא מסוגלת לגייס הון לצורך העניין ולתת את העבודה לקבלנית משנה? את זה מעולם לא ניסו כאן!
אז שלא תעבוד עלינו!
משה אגב עיוות היסטוריה.
לפני נובל היו וודסייד האוסטרלית.
ולפני כן מישהו אחר.
ואם לא היה מונופול מגובה בחוק והיה משתלם לעוד חברות להכנס לתחרות היית רואה עוד.
אבל למה להפריע לך לכתוב מילים כמו ״עיוות היסטורי״.
משה מראשל"צ מזכיר לכולנו שלנובל ותשובה יש דוברים בכל מקום. תתבייש לך שאתה משרת את ההון במקום לתת כתף למאבק ציבורי סופר צודק. מילא היית מעלה טיעונים לגיטימיים, אבל אתה משקר ומטעה. כולם מכירים את החברה מאוסטרליה שעשתה אחורה פנה ברגע שהבינה שהכל תפור פה למידותיו המדויקות של תשובה, ושהמדינה לא באמת פתחה את השוק לתחרות.
משה מראשל"צ מזכיר לכולנו שלנובל ותשובה יש דוברים בכל מקום. תתבייש לך שאתה משרת את ההון במקום לתת כתף למאבק ציבורי סופר צודק. מילא היית מעלה טיעונים לגיטימיים, אבל אתה משקר ומטעה. כולם מכירים את החברה מאוסטרליה שעשתה אחורה פנה ברגע שהבינה שהכל תפור פה למידותיו המדויקות של תשובה, ושהמדינה לא באמת פתחה את השוק לתחרות.
למה התעשייה שותקת? למה במחירי גז כפולים ממה שיש עכשיו בעולם, התעשיינים שותקים ונותנים לשרגא ברוש להוביל אותם לתהום?
לא מבין את זה.
התעשינים לא שותקים. הם מגיבים. מנכ"ל תל-בר, המכבסה הגדולה של בתי חולים, כינה את עצמו "חמור קופץ בראש", מאחר והיה בין הראשונים שהשקיע בהכנה לגז, וכעת מחיר המזוט נמוך מזה של הגז, וההשקעה שלו בהסבה לא תוחזר לעולם. הוא ממליץ בפה מלא לא לעבור לגז. גם במפעלים אחרים יש הרהורי חרטה על המעבר לגז ובראשם פניציה, שהיתה הכוכבת בכל הנושא של המעבר לגז.
מילים כדורבנות – כל הכבוד !
ירון זליכה, המדינה בה אנו חיים זקוקה נואשות לאנשים כמוך , צנועים עם אומץ לב עצום, עם ישירות והתמדה. אנשים אמיתיים שאכפת להם באמת ממה שקורה פה .
רוב העם די ישן או עסוק מדי במלחמת הקיום הכלכלית או הפוליטית שמתחוללת בארצנו כשמתחת לאפנו לאט לאט נעלמות להם ההזדמנויות לכך שהמצב ישתנה .
כנראה שמשהו מגבוהה דואג לאלחש את חושיהם של האזרחים ומזלנו הגדול שעוד יש קול שפוי פה שלא מרים ידיים .
יישר ____________ כח !!!!