הכנס במלון דניאל מלא מפה לפה במנהלי אחזקה ואנשי הנדסת מכונות. אנשי ברזלים שחושבים כבר במובנים של בקרה ואופטימזצייה לתחומים שבהם המפעלים לא מדברים בשפה שבקרה יכולה לייצר. דיווח של ארנון מעוז
כנס מחוברים של חברת Lightapp: כיצד מידע הופך למצוינות תפעולית
מאת: ארנון מעוז
הכנס במלון דניאל מלא מפה לפה במנהלי אחזקה ואנשי הנדסת מכונות. אנשי ברזלים שחושבים כבר במובנים של בקרה ואופטימזצייה לתחומים שבהם המפעלים לא מדברים בשפה שבקרה יכולה לייצר. השינוי האמיתי שחברות הזנק שכאלה ייצרו הנה חשיבה נכונה במפעלים כמו תנובה שלפתע החלו לייצר בקרה לאוויר דחוס, אנרגיה, קיטור, המודעות עצמה כבר מביאה עימה חיסכון אמיתי
חברת Lightapp קיימה היום את כנס הלקוחות השנתי שלה במלון דניאל בהרצליה. כנס "מחוברים" עסק במפגש בין דאטה לתעשייה והדגים כיצד מידע הופך למצוינות תפעולית. עוד בכנס, השיקה החברה את "פרויקט מראה קליפורניה-ישראל" והזמינה מפעלים ישראלים להצטרף לפרויקט וליהנות מחיסכון דרמטי בצריכת האנרגיה. לכנס הגיעו למעלה מ- 200 לקוחות, ממגוון רחב של מפעלים.
אלחי פרקש, מנכ"ל lightapp: "בחרנו בשם 'מחוברים' בגלל החיבור בין אנשים ובין מכונות, בין מידע וזרמים של מידע. מגזרים שונים בעולם ובארץ הפנימו את הרעיון של החיבור אך נדמה שהתעשייה המסורתית קצת מאחרת להבין את זה. האינטרנט של הדברים, עליו מדברים היום, דווקא קיים בתעשייה כבר המון שנים, הדאטה נמצאת אבל מה עושים איתה, זו השאלה.
"לפני שבוע בדיוק ביקרתי באחד המפעלים של אנהייזר-בוש, יצרנית הבירה הגדולה בעולם שמייצרת 25% מכל הבירה בעולם. בסיור הסתבר שבמפעל יש המון ארונות בקרה אבל בפועל הם עובדים עם מדפסת מיושנת שמוציאה פלטים נוסח 'יש תקלה כרגע'. כל זה מפתיע כל כך כשמדובר במפעל בו 10 קווי ייצור שמייצרים 24/7. אבל מה שהיה בשבוע שעבר זו כבר היסטוריה. בשבוע הבא אנחנו מתחילים להתקין שם את המערכות שלנו בשני מפעלים של החברה.
"לאחרונה זכתה החברה, בשיתוף עם האוניברסיטאות ברקלי, MIT ושיקגו, במענק בשווי 5 מיליון דולר. המענק מרשות האנרגיה של קליפורניה (CEC) נועד לאפשר לנו, ולאוניברסיטאות השותפות, לבצע את המחקר הגדול והמקיף מסוגו בעולם, ובו תיבחן ההשפעה של מערכות מידע מתקדמות על הפחתת צריכות אנרגיה בתעשייה באופן אמפירי. במסגרת הפרויקט, lightapp תתקין את הפתרון שלה ב- 100 מפעלים ויותר בקליפורניה. זהו הפרויקט הבודד הכי גדול שהם מימנו אי פעם. במסגרת הפרויקט נטמיע את המערכת שלנו ב-100 מפעלים בקליפורניה ונבחן את מערכות דיחוס האוויר שלהם. אגב, אחד מהלקוחות הפוטנציאלים בפרוייקט הזה – זה דיסני. ייחודו של הפרויקט בהקמת זירת מידע משותפת בה כל מפעל שלוקח חלק בפרויקט יוכל בכל רגע נתון לראות את הביצועים של כל החברות המשתתפות בפרויקט, מבלי לחשוף פרטים מזהים" סיכם פרקש, מנכ"ל lightapp.
ירון בן נון, מנהל החדשנות של lightapp מוסיף: "ניהול אנרגיה אפקטיבי במפעלים וארגונים גדולים מחייב שיתוף פעולה של גורמים רבים. המטרה שלנו היא להראות כי מידע שזורם בזמן אמת מעודד שיפור תמידי של התהליכים על רצפת הייצור וכי לשיתוף המידע יש השפעה עצומה על תהליכי קבלת החלטות, גם באופן פסיכולוגי, וכי הוא יכול לשמש כגורם הנעה לפעולה ולהוביל לחיסכון ניכר בעלויות האנרגיה של תהליכי הייצור. היום אנחנו משיקים את הזירה הזאת גם בישראל ומזמינים מפעלים ישראלים להשתלב בה."
גיא פאר, סמנכ"ל תפעול ומייסד lightapp: "השנה הבנו שאחד הדברים החשובים ביותר ביצירת ההתייעלות האנרגטית זה שמירה על הרצף של איסוף הנתונים. בתעשייה יש הרבה תקלות תקשורת לכן פיתחנו מספר כלים שמתגברים על בעיות התקשורת במפעל ושומרים על הרציפות המתבקשת.
עוד מסקנה אליה הגענו בשנה החולפת היא שלא משנה כמה משוכללת ומניעה לפעולה תהיה המערכת שלנו אם לא יהיה במפעל אדם אחד מחויב להובלת הנושא, שיודע לסחוף אחריו את כל העובדים – ההתיעלות האנרגטית המצופה לא תתרחש. לכן, פיתחנו שני מודולים חדשים: מודול engagement ומודול של מיפוי".
זהר ימי, דירקטור, מוביל קבוצת הייעוץ התפעולי ב- Deloitte: "הטמעת שינוי מוצלח מחייב שילוב של תהליכים, אנשים וטכנולוגיות מידע. זה המפתח להצלחה. ממחקר שביצענו אנו רואים שב- 2015 האנרגיה נתפסה כמרכיב משמעותי במפעלים וניהול האנרגיה כבר הושרש בתרבות הארגונית. הארגונים המובילים בניהול אנרגיה הצליחו לחסוך 22% בשנה. אנחנו משתפים פעולה עם חברת lightapp ומספקים יחד סל כלים לניהול אנרגיה מייטבי. השילוב בין הפלטפורמה של lightapp והניסיון של Deloitte מהווה פתרון אינטגרטיבי ומקיף ומבטיח את הצלחת התהליך של התייעלות אנרגטית".
בוב פלצ'ט (Bob Pelchat), מבכירי המהנדסים בחברת Pratt Paper Industries, יצרנית הנייר הממוחזר הגדולה בעולם, דיבר על תהליכי חיסכון באנרגיה בתעשייה שלא השתנתה ב-100 השנים האחרונות. פרת טכנולוגיות נמצאת בתהליך הטמעה של המערכת של lightapp ובמימון הפרוייקט משתתפת של קרן בירד. פלצ'ט: "אני עובד בפראט מעל ל-27 שנים. פראט היא חברה פרטית המחוזקת בידי משפחה יהודית בשם פראט, שהיגרה מאירופה בזמן מלחמת העולם ה-2 כדי לברוח מהנאצים. עם השנים הגענו לרמות גבוהות ביכולת למחזר נייר.
"שיתוף הפעולה עם לייטאפ מביא להבדל משמעותי של חיסכון באנרגיה ובמים בתהליך מחזור הנייר. החיישנים של לייטאפ משתמשים באינפרה אדום בשביל לקבוע את רמת הלחות שנחוצה בכל שלב בכדי לעבד את הנייר. אנחנו יודעים בדיוק בכמה מים השתמשנו תודה לחיישנים של לייטאפ. הצענו את ההצעה לפרויקט ביחד לקרן בירד. הקרן באה במטרה ליצור שיתופי פעולה בין ישראל וארה"ב. הם הסכימו לתקצב 900 א' דולר מתוך 1.8 מיליון שנדרשו לתקציב ואנו שמחים שהם חלק מהפרויקט. באופן כללי אנרגיה ומים מהווים 29% מעלויות הייצור. 5% חסכון באנרגיה = הגדלת הרווח ב-1.5% לאותו התוצר!".