התאחדות התעשיינים מפרסמת היום נתונים על פיהם למשק הישראלי נגרם נזק גדול עקב הקיפאון בייצוא התעשייתי. נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "בימים אלו אנו עובדים עם הממשלה על תוכנית להעלאת היצוא והפריון, אשר אם תיושם במלואה, תעלה את רמת הצמיחה ל-5-6 אחוז, החל משנת 2020".
התאחדות התעשיינים: יש קיפאון בייצוא התעשייתי כולל נסיגה חדה של 56% בייצוא מוצרי נפט
התאחדות התעשיינים מפרסמת היום נתונים על פיהם למשק הישראלי נגרם נזק גדול עקב הקיפאון בייצוא התעשייתי. נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "בימים אלו אנו עובדים עם הממשלה על תוכנית להעלאת היצוא והפריון, אשר אם תיושם במלואה, תעלה את רמת הצמיחה ל-5-6 אחוז, החל משנת 2020".
בתמונה הראשית: שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. צילום: אדיר פטל
קיפאון ביצוא התעשייתי: קיפאון נרשם ביצוא ברבעון האחרון של 2015, לעומת הרבעון השלישי של 2015. זאת לאחר עלייה ריאלית של 5.4% ברבע השלישי אשתקד. קיפאון תעשייתי זה, נגזר מירידה ביצוא במרבית קבוצות ענפי התעשייה, אשר קוזזה הודות לצמיחה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית וענף הכרייה והחציבה. כך, בנטרול צמיחת ענפי הטכנולוגיה העילית, נסוג יצוא יתר ענפי התעשייה בשיעור של כ- 4% בתקופה הנסקרת.
בסיכום שנת 2015 רשם היצוא התעשייתי נסיגה ריאלית של כ- 2%, לאחר עלייה של 10.6% בשנת 2014 ושל 3.2% בשנת 2013. בבחינה ענפית נמצא כי הנסיגה השנתית ביצוא התעשייתי בסיכום שנת 2015 נגזרה בעיקרה מירידה ביצוא ענפי מוצרי הכימיה (23%-), הציוד האלקטרוני (4%-) ומוצרי המתכת, המכונות והציוד (4%-). ירידות אלו, קוזזו בחלקן בעיקר הודות לעלייה של כ- 16% ביצוא סך ענפי האלקטרוניקה (כולל כלי טיס) האחראי לכ- 31% מסך היצוא התעשייתי.
נסיגה ריאלית של כ- 8% נרשמה ברבעון האחרון של 2015, לעומת הרבעון השלישי של 2015, ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת – מסורתית, זאת על רקע ירידה בכל ענפי הקבוצה. נסיגה חדה ביותר, של כ- 56%, חלה ביצוא ענף מוצרי הנפט, לאחר עלייה מצטברת של כ- 93% בשני הרבעונים שקדמו. במקביל, ירידה חדה של כ- 11% נרשמה ביצוא ענף המתכת הבסיסית, לצד נסיגה של כ- 3% ביצוא ענף הגומי והפלסטיק ושל כ- 2% ביצוא ענף המינרלים האל – מתכתיים.
במקביל, ירידה ריאלית של כ- 2% ברבעון האחרון של 2015, לעומת הרבעון השלישי של 2015, נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת – עילית. נסיגה זו, משקפת ירידה של כ- 12% ביצוא ענף כלי התחבורה וההובלה, לצד ירידה של כ- 10% ביצוא ענף מוצרי המתכת, המכונות והציוד. ירידות אלו, מותנו בחלקן הודות לעלייה של כ- 3% ביצוא ענף הציוד החשמלי ושל כ- 1% ביצוא ענף הכימיה.
בנוסף, נסיגה ריאלית של כ- 1% ברבעון האחרון של 2015, לעומת הרבעון השלישי של 2015, נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, זאת על רקע ירידות ביצוא מרבית ענפי הקבוצה: עץ, נייר ודפוס (8%-), טקסטיל, הלבשה ועור (2%-), מזון ומשקאות (2%-). קיפאון שרר ביצוא ענף התכשיטים.
יצוא ענפי האלקטרוניקה כקבוצה (ללא ענף כלי הטיס) רשמו בתקופה הנסקרת קיפאון, זאת למרות עלייה של 3.5% בפעילות ענפי הטכנולוגיה בארה"ב, כפי שבאה לידי ביטוי במדד ה- Tech Pulse[1]. העובדה שענפי האלקטרוניקה הישראליים לא לקחו חלק בגידול פעילות הענף בארה"ב, מחזקת את ההערכה כי כושר התחרות של תעשיות האלקטרוניקה הישראליות נשחק.
מנגד, עלייה של כ-16% נרשמה ביצוא ענף הכרייה והחציבה בתקופה הנסקרת, זאת בהמשך לעלייה של כ- 19% ברבע השלישי של 2015.
כמו כן, צמיחה של כ-4% ברבעון האחרון של 2015, לעומת הרבעון השלישי של 2015, נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית. צמיחה זו, נגזרה מעלייה ביצוא מרבית ענפי הקבוצה: עלייה של כ- 25% ביצוא ענף התרופות, לצד עלייה של כ- 15% ביצוא ענף כלי הטיס ושל כ- 9% ביצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים. עליות אלו, קוזזו בחלקן בשל ירידה של כ-7% ביצוא ענף הציוד האלקטרוני.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "הקיפאון המתמשך ביצוא, יוצר נזק עצום למשק הישראלי. על ממשלת ישראל לעשות כל שיכולתה, ויש מה לעשות, כדי לשנות מגמה שלילית זו ולהחזיר את היצוא למגמת צמיחה. בימים אלו אנו עובדים עם הממשלה על תוכנית להעלאת היצוא והפריון, אשר אם תיושם במלואה, תעלה את רמת הצמיחה ל- 5-6 אחוז, החל משנת 2020".